Sport
Oona Tolppasen neljän liikkeen kotitreeni vahvistaa syvät vatsalihakset.

Tervetuloa kivuton selkä ja uljas ryhti! Tehokkaalla pikatreenillä löydät syvien lihasten tuen.

Istut paljon, huhkit kuntosalilla, reippailet luonnossa, kannat lapsia… mitä ikinä teetkin, tarvitset vahvaa keskivartaloa.

Tavallinen vatsarutistus kyllä trimmaa pinnallisia vatsalihaksia, mutta paljon tärkeämpi on syvien vatsalihasten tuki. Jos se ei ole kunnossa, seuraukset tuntuvat kipuina tai vammoina selässä tai muualla kropassa. Myös ryhti voi painua lysyyn ja alavatsa pullottaa.

Hyvinvointibloggaaja, liikunnanohjaaja Oona Tolppanen kehottaa raivaamaan pari kertaa viikossa edes 5–10 minuuttia coretreenille. Pienikin on kotiinpäin, kun liikkeet ovat tehokkaita.

– Muutama kokonaisvaltainen liike rasittaa keskivartaloa joka suunnalta. Syvät vatsat eivät pääse fuskaamaan, vaan joutuvat töihin.

"Syvät vatsat eivät pääse fuskaamaan, vaan joutuvat töihin."

Liikkeet voi tehdä kotona, omalla kehonpainolla. Jos kaipaat lisäpainoja, ne voi napata omasta olohuoneesta.

– Käytä luovasti kotoa löytyviä tavaroita: jalkapalloa, tyynyä, täytettyä vesipulloa…

Tee liikkeet putkeen oman kunnon mukaan, 10-20 toistoa per sarja, 1–3 kierrosta. Alussa voit pitää joka liikkeen välissä tauon. Kun kunto kohenee, lyhennä taukoja, pidennä sarjoja tai lisää kierroksia.

– Tärkeintä on, että keskivartalossa pysyy koko ajan hyvä tuki. Vedä napaa selkärankaan ja kuvittele lisää pituutta koko kehoon. Tee mieluummin muutama hallittu toisto kuin monta hätäistä.

"Tee mieluummin muutama hallittu toisto kuin monta hätäistä."

Jos teet coretreenin 2–3 kertaa viikossa, tuloksia tulee takuulla.

– Kehonhallinta paranee, ryhti kohenee ja vyötäröltä voi lähteä senttejä.

Katso Oona Tolppasen treeni yllä olevalta videolta.

1. Kahdeksikko pallolla

Asetu jumppamatolle pieneen takanojaan, selkä suorassa, polvet noin 90 asteen kulmassa, pallo rinnalla. Nosta polvet irti maasta, ja lähde pyörittämään palloa hallitusti kahdeksikkona jalkojen välistä. Tee jaloilla pientä polkemisliikettä: koukista aina sitä jalkaa, jonka alta kuljetat palloa, ja suorista vastakkaista jalkaa. Jos liike on raskas, voit alussa pitää jalkaterät maassa.

2. Pään yli vienti

Asetu selinmakuulle, jalat suorina lattiassa, kädet suorina pään yläpuolella ja purista palloa jalkaterien väliin. Koukista jalkoja vatsan päälle ja nosta samalla ylävartaloa kädet edellä kohti jalkoja. Nappaa pallo jalkojen välistä ja palaa alkuasentoon, pallo nyt käsien välissä. Nouse taas ylös ja aseta pallo jalkaterien väliin. Jatka näin.

3. Kierto heitolla

Koukista polvet 45 asteen kulmaan jalkaterät ilmassa ja nojaa ylävartaloa taakse, selkä suorana ja pallo oikeassa kädessä rinnan edessä. Kierrä ylävartaloa vasemmalle ja heitä samalla kevyesti niin, että otat vasemmalla kädellä kopin. Suorista samaan aikaan oikeaa jalkaa. Jatka liikettä puolelta toiselle. Pidä jalkaterät maassa, jos liike tuntuu hankalalta.

4. Numerot

Asetu selinmakuulle, paina alaselkää lattiaan ja nosta jalat suorina ja yhdessä kohti kattoa. Kädet ovat niskan takana tai vartalon vierellä. Lähde tekemään rauhallisesti ja hitaasti jaloilla numerokuvioita ykkösestä yhdeksään. Jatka aina suoraan seuraavaa numeroa siitä, mihin edellinen loppuu. Pidä alaselkä tiukasti lattiassa. 

 

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!