Sport

Tiukat säännöt tuovat hallinnan tunnetta, mutta vievät ilon. Jokainen voi oppia joustavammaksi, sanoo psykologi. Ensin pitää kohdata ikävätkin tunteet.

Skippaatko ystävän synttärikemut, koska kalenterissa lukee body pump? Onko töissä tarjottu perjantaipulla katastrofi? Eihän hyvä tapa lipsunut elämää rajoittavaksi?

Usein riippuvuuden kehittäminen kytkeytyy elämänvaiheeseen, jossa on kaaosta tai murheita. Esimerkiksi eron jälkeen surutyön sijaan saatetaan virittäytyä hurjaan treeniputkeen, psykologi ja psykoterapeutti Inna Kinnunen sanoo.

– Orjallinen harjoitusohjelman noudattaminen antaa hallinnantunnetta: tämän mä ainakin osaan. Vaikka muu elämä olisi sekaisin, yksi elämän osa-alue
on vahvasti kontrollissa.

"Orjallinen harjoitusohjelman noudattaminen antaa hallinnantunnetta: tämän mä ainakin osaan."

Säännöissä pysyminen on ikään kuin merkki itselle ja maailmalle omasta luonteenlujuudesta ja itsekurista.

– Kun saa kehuja laihtumisestaan tai vahvoista alleista, itsetunto kohenee.

Hyvä palaute vahvistaa käytöstä. Silloin tuppaa olemaan itselleen vielä jyrkempi. Sääntöjen ja rajoitteiden lista kasvaa – ja elämä kapenee.

Huomaa vaaranmerkit

Jos kieltäydyt omenasta lihottavan hedelmäsokerin takia tai jätät kauan odotetun konsertin väliin ryhmäliikuntatunnin vuoksi, kannattaa pysähtyä. Ilman joustoja riippuvuus hankaloittaa elämää.

– Elämästä tulee mustavalkoista. Vaikka suorittamisesta saa väliaikaista mielihyvää, aito onni on kateissa.

Kinnunen muistuttaa, että on riski kerätä kaikki munat samaan koriin eli saada itsearvostusta vain yhden käyttäytymisen kautta.

– Mitä enemmän on erilaisia hyvän olon lähteitä, sitä varmemmin ja tasaisemmin niitä poimii pitkin päivää.

Jos flunssa aiheuttaa syyllisyyttä, liikunta on mennyt överiksi.

Kaikki lipsuvat joskus. Jos esimerkiksi flunssa sotkee treenit aiheuttaen voimakasta syyllisyyttä, itseinhoa, itsensä rankaisua tai pelkoa, liikunta on mennyt överiksi.

Pysähtymisen paikka on myös se, jos lähipiiri huomauttelee elämän pyörivän vain yhden asian ympärillä.

"Ei voi valita vain hyviä tunteita"

Kun torppaa jotain tunnetta, myös muista tunteista lähtee sävyjä pois. Jos turruttaa esimerkiksi perhehuolet järjettömällä painojen kolistelulla, ei liikunnastakaan saa enää toivottua huippufiilistä.

– Ei voi valita vain hyviä tunteita. Jos ikäviä tunteita ei kohtaa ja käsittele, ne vievät kärjen myös positiivisilta tunteilta, Kinnunen sanoo.

Tinder-treffien pakonomainen sarjatykitys eron jälkimainingeissa varastaa ajan surutyöltä. Kun vapauttaa aikaa ajattelulle, pääsee kiinni tunteisiin. Koska tunteet ovat viestejä meille, niitä ei kannata hukuttaa pakonomaisen siivoamisen, viinin lipittelyyn, liikkumisen, ruokahypetykseen tai kiiltokuvamaisen someprofiilin ylläpitämiseen.

– Tunteita voi olla raskasta käsitellä, mutta ne eivät tapa. Tunteiden seuraaminen johdattaa työ- tai ihmissuhdeongelman äärelle, jolloin se on ratkaistavissa. On hyvä opetella itsemyötätuntoa eli puhumaan itselleen samalla tavalla kuin puhuisi parhaalle ystävälleen. Tunteisiin pääsee parhaiten käsiksi juuri puhumalla ja pysähtymällä.

Testaa synttäriajatusleikkiä

Hyvä testi on miettiä, mitä haluaisit ihmisten muistelevan 80-vuotisjuhlillasi, Kinnunen vinkkaa. Sitä, että sinulla oli aina niin pyöreät pakarat vai sitä, että olit läsnä monissa elämän kokokohdissa?

Voit myös pohtia, mikä olisi kauheinta, mitä tapahtuisi jos joustaisit esimerkiksi ulkonäön petraamisessa. Lihottaako yksi rennompi viikko kymmenen kiloa tai katsovatko kaikki pitkään naturellia silmämeikkiäsi?

Armollinen asenne motivoi enemmän kuin piiska.

Ei. Usein addiktioihin ja pakkomielteisiin liittyvät katastrofiajatukset ovat epärealistisia. Monilla voi olla pelko siitä, että itsekuri katoaa kokonaan, jos oppisi joustavammaksi. Tosiasiassa armollisempi asenne itseä kohtaan voi motivoida jopa enemmän kuin piiskaava puhe.

Kun elämään lisää mielekästä tekemistä, riippuvuudesta on helpompi pyristellä irti. Kitaransoittotunti kilpailemaan hikitreenien kanssa vapaa-ajasta ja
viikoittainen uuden lounaspaikan testaaminen eväsboksien raahailun sijaan voi olla pehmeä lasku eroon riippuvuudesta.

– Kohtuuden ja tasapainon löytäminen on kaikille vaikeaa, mutta jo sitä etsiessään on menossa oikeaan suuntaan.

Sport-lehden numerossa 1/2018 kerromme, miten vahvistat itsetuntoa harjoittelemalla ja pääset eroon vääristä, rajoittavista uskomuksista. Entä mitkä joogalajit sopivat parhaiten suorittamiseen taipuvaiselle? Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kun liikkeet ovat tehokkaita, saat lyhyessä ajassa räjähtävää voimaa, lihasta ja liikkuvuutta. Sekuntikello käyntiin ja tekemään. 

Aika kortilla, mutta vahvat käsivarret ja yläselkä hakusessa? Silloin ratkaisu on minitreeni, jossa treenataan tasaisesti voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Kun liikkeet ovat riittävän haastavia, jo kymmenessä minuutissa saa paljon aikaan. Tässä yläkropalle suunnatussa pikatreenissä isot lihakset laitetaan töihin ja niitä rasitetaan joka suunnalta. Punnerrukset haastavat kehonhallinnan, saat myös räjähtävää voimaa ja liikkuvuutta.

Kohta teho jo palkitsee. Aloittelija saa takuulla kehitystä aikaan jo kahden viikon treenien jälkeen

Tarvitset vain sekuntikellon ja käsipainot. Pidä tahti HIIT-tyyppisen täpäkkänä ja tauot lyhyinä. Katso tarkka tahti kellon avulla: yhdessä liikkeessä pysytään vain puoli minuuttia. Tee kutakin liikettä 30 sekuntia kerrallaan. lepää minuutti kierrosten välissä ja tee 3 kierrosta.

1. Hindupunnerrus

Kädet ja jalat ovat lattiassa, takapuoli kohti kattoa. Sukella päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Jatka matkaa eteen, paina lantiota kohti lattiaa ja ojenna pää kohti kattoa. Palaa alkuun ja toista.


 


 


 

2. Lankkunousu

Varpaat ja kyynärvarret ovat lattiassa, vartalo suorana.Paina kämmenet vuorotellen kyynärpäiden paikalle ja nouse suorille käsille. Laskeudu samaa reittiä takaisin kyynärvarsille ja jatka.


 


 

3. Kulmasoutu

Ota käsipainot, kuminauha tms. Vie lantiota taakse, jousta hiukan polvista ja kallista ylävartaloa eteen selkä suorana. Kädet ovat suorina edessä. Vedä rauhallisesti kyynärpäitä koukkuun kylkien viereltä. Tunne supistus lavoissa. Toista.


 4. Timanttipystypunnerrus

Seiso jalat pienessä haarassa, selkä suorana ja käsipainot käsissä. Kämmenet osoittavat eteen. Vie käsivarret suorina sivukautta ylös lähelle toisiaan ja palaa takaisin. Toista. Pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.


 


 


 

5. Räjähtävä punnerrus

Aloita lankkuasennosta ja punnerra ylävartalo lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Ponnista ala-asennosta terävästi niin, että kämmenet irtoavat lattiasta. Toista. Jos liike on hankala, voit tehdä tilalla tavallisen etunojapunnerruksen.


 


Treenin suunnitteli personal trainer Sebastian Osmani, Lux Coaching.

Sport-lehden numerossa 3/18 treenataan viidellä liikkeellä vahva ja notkea selkä ja jumit pois. Tule myös mukaan 6 viikon juoksukouluun, jonka jälkeen juokset 10 km! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.