Sport
Parasta antirentoutumista Marille on latte täysmaitoon ja Kaunarit.
Parasta antirentoutumista Marille on latte täysmaitoon ja Kaunarit.

Mari Sainion uusperheessä ei ruoasta pihistellä. Ruoka on luomua ja usein lähitiloilta noudettua.  Mari piti viikon verran ruokapäiväkirjaa.

Mari Sainion koko perheen aamu alkaa smoothiella, jossa on itse kerättyjä luomumansikoita kantoineen, omenaa, turkkilaista jogurttia, pinaattia ja vaniljaheraa. Aikuisten versiossa on myös kurkumasta puristettua mehua ja inkivääriä tuomaan potkua.

– Lapsetkin ovat tottuneet aamusmoothieen. Kun en ollut tehnyt sitä muutamaan päivään, poikani Rasmus tuli kysymään, voisinko tehdä sitä seuraavaksi aamuksi.

Eineksiä tässä perheessä ei vedellä. Mari uskoo, että kroppa osaa itse pyytää hyviä raaka-aineita, mutta se pitää opettaa siihen pienestä pitäen. Hän valmistaa kaiken ruoan itse mahdollisimman puhtaista raaka-aineista ja välttelee gluteenia ja maitotuotteita.

– En halua, että omat lapseni syövät sokerimuroja aamuisin ja kananugetteja ja ranskalaisia iltaisin. Mitä enemmän olen tutkinut, miten paljon ruoka vaikuttaa terveyteen, sitä hysteerisempi minusta on tullut, Mari naurahtaa.

Ostan parasta, mitä rahalla saa.

Asunto- ja autolainan jälkeen rahaa kuluu arjessa eniten ruokaan. Joka toinen viikko perheeseen kuuluvat myös aviomies Kimin lapset, jolloin kaupassa pitää käydä joka päivä. Siitä huolimatta Mari tuhlaa surutta luomuun ja on valmis näkemään vaivaa sen hankkimiseen.

– Ostan parasta, mitä rahalla saa.

Kesäkaudella Mari ajaa kerran viikossa Sipooseen Ahlbergin luomutilalle, josta hän ostaa jääkaapin täyteen vihreää, kuten basilikaa, vesikransseja, babypinaattia, salaatin versoja ja suosikkiaan neidon salaattia.

Mari ohjaa viikossa parisenkymmentä liikuntatuntia. Työpäivinä hän satsaa eväisiin, jotka hän syö autossa siirtyessään tunnilta toiselle. Treenikassissa on proteiinipalleroita, banaani tai itse tehty kanasalaatti, jonka päällä on öljyä ja ripaus merisuolaa.

Viime aikoina Mari on kokkaillut vegaaniruokia ja leikkinyt ajatuksella, voisiko hänestäkin olla miehensä veljen Patun tavoin kasvissyöjäksi. Suosikiksi on noussut porkkana-linssikeitto inkiväärillä ja kookosmaidolla.

On ollut valaisevaa huomata, ettei aina tarvitse perinteistä juustoa.

– Olen myös oppinut laittamaan riisikakkujen päälle esimerkiksi avokadoa. On ollut valaisevaa huomata, ettei aina tarvitse perinteistä juustoa, Mari kertoo.

Lauantaisin perheessä on herkkupäivä, jolloin saa syödä mitä haluaa, kuten kebabia ja karkkia. Arkisin Mari herkuttelee luomutäysmaitoon valmistetulla lattella ja katsoo Kauniita ja Rohkeita.

– Se on aivot narikkaan -hetkeni. 

 

Ravitsemusasiantuntija Laura Toivola kommentoi Marin ruokapäiväkirjaa: 

”Öljyjen lisääminen ruokavalioon on nykyään suosittua. Kannattaa panostaa välttämättömiä rasvahappoja sisältäviin tuotteisiin kuten kalaan, rypsi- ja oliiviöljyyn ja pähkinöihin. Toisaalta paljon liikkuvilla ja urheilijoilla puutetta on yleensä rasvan sijaan hiilihydraateista, jolloin jaksamisen ja suorituskyvyn kannalta hyödyllisempää voi olla lisätä esimerkiksi juureksia, viljatuotteita ja hedelmiä.”

Hyvin menee

Vaihteleva ruokavalio, johon on selvästi panostettu.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä on monipuolisesti.

Kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita Mari saa ruoasta riittävästi.

Mari on löytänyt itselleen sopivan tavan syödä liikunnallisina työpäivinä.

Kiva, että viikkoon mahtuu myös juhlaherkuttelua.

Paranna vielä

Kannattaa huolehtia, ettei samaa ravintoainetta saa useammasta ravintolisästä. Marin käyttämässä vitaminoidussa juomassa on myös D:tä ja aamun ravintolisissä C:tä. D-vitamiinin saannin turvallinen yläraja on 100 mikrogrammaa vuorokaudessa, joten annostus on hyvä tarkistaa.

Mari kommenttoi saamaansa palautetta: 

”Paljon liikkuvana olen oppinut kuuntelemaan kroppaani melko tarkasti. Hyvälaatuinen rasva välillä runsaastikin nautittuna tuntuu hyvältä. Välillä kehoni huutaa hiilareita enemmän ja silloin painotan sitä puolta vahvemmin. D-vitamiinitasoja mittautan, ja syömälläni määrällä arvot pysyvät optimaalisella tasolla eli 120nmol/l.”

Mikä oli tv- ja radiojuontaja Sami Kurosen suurin oivallus ruokaremontissa? Lue Sportista 2/18! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

Mari Sainio, 44

Tanssinopettaja, personal trainer, toimittaja ja juontaja asuu Helsingissä aviomiehensä Kim Sainion ja lastensa Jimin, 9, ja Rasmuksen, 8. kanssa. Käy Marco Bjurströmin Step Up School -tanssikoulussa, kun ehtii.

Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kun liikkeet ovat tehokkaita, saat lyhyessä ajassa räjähtävää voimaa, lihasta ja liikkuvuutta. Sekuntikello käyntiin ja tekemään. 

Aika kortilla, mutta vahvat käsivarret ja yläselkä hakusessa? Silloin ratkaisu on minitreeni, jossa treenataan tasaisesti voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Kun liikkeet ovat riittävän haastavia, jo kymmenessä minuutissa saa paljon aikaan. Tässä yläkropalle suunnatussa pikatreenissä isot lihakset laitetaan töihin ja niitä rasitetaan joka suunnalta. Punnerrukset haastavat kehonhallinnan, saat myös räjähtävää voimaa ja liikkuvuutta.

Kohta teho jo palkitsee. Aloittelija saa takuulla kehitystä aikaan jo kahden viikon treenien jälkeen

Tarvitset vain sekuntikellon ja käsipainot. Pidä tahti HIIT-tyyppisen täpäkkänä ja tauot lyhyinä. Katso tarkka tahti kellon avulla: yhdessä liikkeessä pysytään vain puoli minuuttia. Tee kutakin liikettä 30 sekuntia kerrallaan. lepää minuutti kierrosten välissä ja tee 3 kierrosta.

1. Hindupunnerrus

Kädet ja jalat ovat lattiassa, takapuoli kohti kattoa. Sukella päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Jatka matkaa eteen, paina lantiota kohti lattiaa ja ojenna pää kohti kattoa. Palaa alkuun ja toista.


 


 


 

2. Lankkunousu

Varpaat ja kyynärvarret ovat lattiassa, vartalo suorana.Paina kämmenet vuorotellen kyynärpäiden paikalle ja nouse suorille käsille. Laskeudu samaa reittiä takaisin kyynärvarsille ja jatka.


 


 

3. Kulmasoutu

Ota käsipainot, kuminauha tms. Vie lantiota taakse, jousta hiukan polvista ja kallista ylävartaloa eteen selkä suorana. Kädet ovat suorina edessä. Vedä rauhallisesti kyynärpäitä koukkuun kylkien viereltä. Tunne supistus lavoissa. Toista.


 4. Timanttipystypunnerrus

Seiso jalat pienessä haarassa, selkä suorana ja käsipainot käsissä. Kämmenet osoittavat eteen. Vie käsivarret suorina sivukautta ylös lähelle toisiaan ja palaa takaisin. Toista. Pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.


 


 


 

5. Räjähtävä punnerrus

Aloita lankkuasennosta ja punnerra ylävartalo lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Ponnista ala-asennosta terävästi niin, että kämmenet irtoavat lattiasta. Toista. Jos liike on hankala, voit tehdä tilalla tavallisen etunojapunnerruksen.


 


Treenin suunnitteli personal trainer Sebastian Osmani, Lux Coaching.

Sport-lehden numerossa 3/18 treenataan viidellä liikkeellä vahva ja notkea selkä ja jumit pois. Tule myös mukaan 6 viikon juoksukouluun, jonka jälkeen juokset 10 km! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.