Kuva: Christopher Senn
Kuva: Christopher Senn

Helsinkiläinen Tero Mäkelä videokuvasi arkeaan tv-sarjaan, mutta paljastaa itsestään enemmän tanssiessaan. Miesten Iholla alkaa maanantaina AVA:lla.

Kun Tero Mäkelä astuu lavalle, hän tietää, mitä se vaatii. Tanssijan on uskallettava heittäytyä – mutta juuri sitä Tero haluaakin. Hän haluaa antaa itsestään mieluummin överit kuin vajarit.

– Uskon, että vain epämukavuusalueella voi olla parhaimmillaan ja tehdä unelmistaan totta.

Teron tavoite on olla ammattitanssija. Pian siitä, kuten monesta muustakin miehen asiasta, tietää puoli Suomea. Tero on nimittäin yksi Iholla-tv-sarjan miehistä, jotka ovat dokumentoineet arkeaan videokameralle muutamien kuukausien ajan.

Mikä sai miehen tarttumaan kameraan? Epämukavuusalueelle pääsy, tietenkin. Arjen videoinnissa ja tanssiesityksessä oli paljon yhteistä.

– Lavalla haluan huomion keskipisteeseen ja ottaa kontaktin yleisöön: "Mä oon tässä, katsokaa mua."

Tv-julkisuus ei jännitä häntä, mutta jokainen tanssiesitys kylläkin. Terosta jännittäminen kertoo vain siitä, että on tosissaan. Hänestä esitys on onnistunut, kun hän on uskaltanut olla lavalla niin avoin, että vielä seuraavanakin päivänä melkein nolottaa.

Tero on tanssinut kuusi vuotta eri lajeja katutanssista balettiin. Hiphopin hän löysi  18-vuotiaana. Kipinä roihahti srilankalaisen Sathis Hettithanthrin tunnilla.

– Halusin yhtä hyväksi, ellen paremmaksi, kuin hän.

Kaikki eivät ottaneet Teron unelmaa todesta.

– Vanhempani alkavat vasta ymmärtää, että olen tosissani. He olisivat halunneet minusta peruslääkärin tai -juristin.

Iholle-sarjaan Teemu päätyi ystävänsä kautta. Tämä oli leikannut Iholla-sarjan edelliskauden jaksot ja ehdotti Teroa mukaan. Teroa julkisuus ei houkuttanut, mutta parin viikon mietinnän jälkeen hän otti suostui.

– En oleta, että joku huippukoreografi soittaa minulle sarjan nähtyään. Mutta ei kai näkyvyydestä haittaakaan ole.

Tero sai päättää, mitä videolle ja itse sarjaan päätyi. Hän myöntää, ettei päästänyt katsojia iholle – toisin kuin tanssiessaan.

Lisää Teron elämästä Iholla-sarjassa. Iholla-sarjan kolmannes tuotantokausi alkaa AVA-kanavalla maanantaina 1.9. klo 21.

Lue myös:

Iholla-Yrjänä kärsii lapsettomuduesta: "Olen niin täynnä Facebookin vauvakuvia"

Iholla alkaa tänään: nämä miehet osaavat puhua!

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!