Suunnittelija Tiia Vanhatapio tietää, miten herkkäihoisen kannattaa hoitaa tekstiilejään.

Karvaiset eläimet ja suklaa saivat suunnittelija Tiia Vanhatapion oireilemaan maitoruvella jo pienenä. Tiia jos kuka tietää, millaista allergikon elämä voi olla.

– Minulla on astma, keliakia, maito- ja lateksiallergia. Sileäkarvainen mäyräkoirani, Hemmo, on toiminut hyvänä siedätyshoitona, Tiia kertoo.
 
Tiia työskenteli nuorena isovanhempiensa pesulassa ja oppi jo silloin tekstiilien hoidon.

– Olen oikea ”vaatehuoltopoliisi”. En ole koskaan onnistunut värjäämään yhtäkään pyykkisatsia, hän sanoo.
 
Moni ei tule ajatelleeksi, että ihon kanssa kosketuksissa olevat tekstiilit ja niiden pesuaineet voivat herkistää allergialle. Ota siis heti Tiian vaatehuoltovinkit käyttöön.

1. Valitse lisäaineeton pesu- ja huuhteluaine.
Mitä vähemmän tuote sisältää kemikaaleja ja tuoksuja, sitä parempi se on iholle. Tarkista myös, ettei tuote sisällä optisia heijasteita.

2. Tarkista pesuaineen käyttöohjeet.
Käytä pesuainetta aina mahdollisimman vähän, pyykkimäärän mukaan. Pienikin loraus riittää.

3. Käytä huuhteluainetta vain vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesussa, älä lainkaan alusvaatteiden. Huuhteluaine silottaa kuidun pinnan, jolloin lakanat ja pyyhkeet tuntuvat mukavilta herkällä iholla ja hylkivät myös hikeä ja likaa. Lycran se sen sijaan löystyttää.

4. Satsaa laadukkaisiin vaatteisiin.
Halvat vaatteet voivat sisältää haitallisia väriaineita tai raskasmetalleja. Jos epäilyttää, tarkista vaatemerkin tuotantoketju netistä.

Lue myös:

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.