Sport

Sulavaa rullausta, muhkeaa vaimennusta ja erinomaista istuvuutta. Kevään uutuustossut hurmasivat testissä.

Sport testaa joka vuoksi kevään uutuusjuoksutossut. Tällä kertaa testattavana olivat merkit Mizuno, Puma, New Balance, Adidas, Asics sekä Hoka. Tossut testasi Juoksujalkaa-blogin kirjoittaja ja personal trainer Laura Enroth.

Sulavaa askellusta

1. Mizuno Wave Ultima 9, 255 g, drop 12 mm, 159 e

Erityistä Pohjan aaltomainen muotoilu tarjoaa äärimmäistä vaimennusta myös raskaammille juoksijoille.

Miltä tuntuu Kenkiä määrittelee pitkälti kantapään voimakas vaimennus ja istuvuus. Pohjan muotoilu ja kannan alla oleva ”korko” tuntuivat alkuun oudoilta. Erilaisten lenkkien jälkeen aloin hiljalleen tottua muotoiluun. Kengät ovat kohtalaisen jäykät taivuteltaessa sivuttais- ja ristikkäissuunnassa, mutta rullaavat sulavasti juostessa.

Kenelle Kaikentyyppisille lenkeille ja lenkkeilijöille aina maratontreeneihin asti.

 

Napakkaa tuntumaa

2. Puma Speed 600 Ignite 3, 299 g, drop 8 mm, 130 e

Erityistä Kengät erottuvat edukseen verkostomaisella Netfit-päällisellä.

Miltä tuntuu Netfit-päällisen avulla kengät nauhoitetaan sivuissa olevaa verkkoa apuna käyttäen entistä istuvammin ja monenmuotoisiin jalkoihin. Verkko toimii mainiosti käytössä, ja päällinen mukautuu hyvin jalkaan. Itselle astetta liian leveän lestin saa Netfitin avulla sidottua napakaksi. Plussaa myös pitkistä nauhoista ja pehmeästä tuntumasta.

Kenelle Nopeisiin intervallitreeneihin, mutta miksei myös salille ja juoksumatolle.

 

Monipuoliseen treeniin

3. New Balance 890 V6, 230 g, drop 6 mm, 159 e

Erityistä Vanhan tutun mallin uudelleenlanseeraus. Nämä kevyet kengät olivat hetken pois markkinoilta, mutta suosion vuoksi jälleen saatavilla.

Miltä tuntuu Kengissä yhdistyy nostalgiaa sekä uutta innovaatiota. RevLite-pohjamateriaali tekee kengistä entistä kevyemmät. Pohja on aiempaa vakaampi, ja sitä on parannettu tuomaan äärimmäistä palautusvoimaa askeleeseen. Kevyet, rullaavat ja hyvin jalkaan istuvat. Pohjaan on lisätty kaksi TPU-liuskaa, jotka pyrkivät voimistamaan jalan työntövoimaa maasta.

Kenelle Jos haluat pärjätä yhdellä parilla erityyppisissä treeneissä, hanki nämä.

 

Täydellinen istuvuus

4. Adidas UltraBoost X, 234 g, drop 9,5 mm, 199 e

Erityistä Erityisesti naisille suunniteltu juoksukenkä. Päällinen on sekoitus kierrätettyä polyesteriä sekä OceanPlastic-materiaalia, johon on käytetty merestä kerättyjä muovipulloja.

Miltä tuntuu Kengät ovat muotoilultaan kauniit ja korostavat holvikaaren tukea kuitenkaan passivoimatta jalkaa. Istuvuus on nappi. Sukkamainen Primeknit-päällinen lisää tunnetta hyvästä istuvuudesta, eikä nauhoja tarvitse erikseen kiristellä. Erityispisteet Continental-pohjasta. Tuntuu pitävän monella alustalla, jopa jäällä, jossa on soraa.

Kenelle Jokapäiväiseen käyttöön, mutta maksimissaan kympin lenkeille kierroltaan suhteellisen löysän rakenteen vuoksi.

 

Luottokenkien paluu

5. Asics Gel-Nimbus 20, 263 g, drop 13 mm, 189 e

Erityistä Monen luottotossut. Nimbuksien jo kunnioitettava 20-vuotismalli.

Miltä tuntuu Saan heti tunteen vanhasta hyvästä Nimbuksesta. Koon ja istuvuuden kanssa on ollut ongelmia parina edellisvuonna, mutta nyt tuntuu jälleen tutulta. Melko kapealestiset tossut, jotka tuovat tukea, vakautta ja vaimennusta monentasoisille juoksijoille. Nimbukset eivät ole ne kaikkein kimmoisimmat ja lennokkaimmat kengät, näiden paikka onkin erityisesti pitkillä lenkeillä. Hieman liian lyhyet nauhat.

Kenelle Monentasoisille ja -rakenteisille juoksijoille.

 

Taloudellista rullausta

6. Hoka Clifton 4, 215 g, drop 5 mm, 130 e

Erityistä Suunnittelussa on panostettu siihen, että juoksu voisi olla mahdollisimman taloudellista.

Miltä tuntuu Melko raskaannäköiset Cliftonit tarjoavat äärimmäistä vaimennusta, mutta uskomatonta kimmoisuutta ja keveyttä. Massiivinen ulkonäkö harhauttaa, sillä kenkien keveyden voi aistia ensiaskelilta. Vaimennusta löytyy, ja jalat ovat iskuilta suojassa. Kengät ohjaavat askelta rullaamaan kannalta päkiälle. Pientä mitoitusta, joten koon kanssa kannattaa olla tarkka.

Kenelle Erityisesti pitkien lenkkien juoksijalle.

Sport-lehdessä 5/18 testasimme juomapulloja! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

 

 

Mikä drop?

Dropilla tarkoitetaan kannan ja päkiän korkeuseroa. Mitä pienempi luku, sen matalampi (minimalistisempi) kenkä.