Sport

Sulavaa rullausta, muhkeaa vaimennusta ja erinomaista istuvuutta. Kevään uutuustossut hurmasivat testissä.

Sport testaa joka vuoksi kevään uutuusjuoksutossut. Tällä kertaa testattavana olivat merkit Mizuno, Puma, New Balance, Adidas, Asics sekä Hoka. Tossut testasi Juoksujalkaa-blogin kirjoittaja ja personal trainer Laura Enroth.

Sulavaa askellusta

1. Mizuno Wave Ultima 9, 255 g, drop 12 mm, 159 e

Erityistä Pohjan aaltomainen muotoilu tarjoaa äärimmäistä vaimennusta myös raskaammille juoksijoille.

Miltä tuntuu Kenkiä määrittelee pitkälti kantapään voimakas vaimennus ja istuvuus. Pohjan muotoilu ja kannan alla oleva ”korko” tuntuivat alkuun oudoilta. Erilaisten lenkkien jälkeen aloin hiljalleen tottua muotoiluun. Kengät ovat kohtalaisen jäykät taivuteltaessa sivuttais- ja ristikkäissuunnassa, mutta rullaavat sulavasti juostessa.

Kenelle Kaikentyyppisille lenkeille ja lenkkeilijöille aina maratontreeneihin asti.

 

Napakkaa tuntumaa

2. Puma Speed 600 Ignite 3, 299 g, drop 8 mm, 130 e

Erityistä Kengät erottuvat edukseen verkostomaisella Netfit-päällisellä.

Miltä tuntuu Netfit-päällisen avulla kengät nauhoitetaan sivuissa olevaa verkkoa apuna käyttäen entistä istuvammin ja monenmuotoisiin jalkoihin. Verkko toimii mainiosti käytössä, ja päällinen mukautuu hyvin jalkaan. Itselle astetta liian leveän lestin saa Netfitin avulla sidottua napakaksi. Plussaa myös pitkistä nauhoista ja pehmeästä tuntumasta.

Kenelle Nopeisiin intervallitreeneihin, mutta miksei myös salille ja juoksumatolle.

 

Monipuoliseen treeniin

3. New Balance 890 V6, 230 g, drop 6 mm, 159 e

Erityistä Vanhan tutun mallin uudelleenlanseeraus. Nämä kevyet kengät olivat hetken pois markkinoilta, mutta suosion vuoksi jälleen saatavilla.

Miltä tuntuu Kengissä yhdistyy nostalgiaa sekä uutta innovaatiota. RevLite-pohjamateriaali tekee kengistä entistä kevyemmät. Pohja on aiempaa vakaampi, ja sitä on parannettu tuomaan äärimmäistä palautusvoimaa askeleeseen. Kevyet, rullaavat ja hyvin jalkaan istuvat. Pohjaan on lisätty kaksi TPU-liuskaa, jotka pyrkivät voimistamaan jalan työntövoimaa maasta.

Kenelle Jos haluat pärjätä yhdellä parilla erityyppisissä treeneissä, hanki nämä.

 

Täydellinen istuvuus

4. Adidas UltraBoost X, 234 g, drop 9,5 mm, 199 e

Erityistä Erityisesti naisille suunniteltu juoksukenkä. Päällinen on sekoitus kierrätettyä polyesteriä sekä OceanPlastic-materiaalia, johon on käytetty merestä kerättyjä muovipulloja.

Miltä tuntuu Kengät ovat muotoilultaan kauniit ja korostavat holvikaaren tukea kuitenkaan passivoimatta jalkaa. Istuvuus on nappi. Sukkamainen Primeknit-päällinen lisää tunnetta hyvästä istuvuudesta, eikä nauhoja tarvitse erikseen kiristellä. Erityispisteet Continental-pohjasta. Tuntuu pitävän monella alustalla, jopa jäällä, jossa on soraa.

Kenelle Jokapäiväiseen käyttöön, mutta maksimissaan kympin lenkeille kierroltaan suhteellisen löysän rakenteen vuoksi.

 

Luottokenkien paluu

5. Asics Gel-Nimbus 20, 263 g, drop 13 mm, 189 e

Erityistä Monen luottotossut. Nimbuksien jo kunnioitettava 20-vuotismalli.

Miltä tuntuu Saan heti tunteen vanhasta hyvästä Nimbuksesta. Koon ja istuvuuden kanssa on ollut ongelmia parina edellisvuonna, mutta nyt tuntuu jälleen tutulta. Melko kapealestiset tossut, jotka tuovat tukea, vakautta ja vaimennusta monentasoisille juoksijoille. Nimbukset eivät ole ne kaikkein kimmoisimmat ja lennokkaimmat kengät, näiden paikka onkin erityisesti pitkillä lenkeillä. Hieman liian lyhyet nauhat.

Kenelle Monentasoisille ja -rakenteisille juoksijoille.

 

Taloudellista rullausta

6. Hoka Clifton 4, 215 g, drop 5 mm, 130 e

Erityistä Suunnittelussa on panostettu siihen, että juoksu voisi olla mahdollisimman taloudellista.

Miltä tuntuu Melko raskaannäköiset Cliftonit tarjoavat äärimmäistä vaimennusta, mutta uskomatonta kimmoisuutta ja keveyttä. Massiivinen ulkonäkö harhauttaa, sillä kenkien keveyden voi aistia ensiaskelilta. Vaimennusta löytyy, ja jalat ovat iskuilta suojassa. Kengät ohjaavat askelta rullaamaan kannalta päkiälle. Pientä mitoitusta, joten koon kanssa kannattaa olla tarkka.

Kenelle Erityisesti pitkien lenkkien juoksijalle.

Sport-lehdessä 5/18 testasimme juomapulloja! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

 

 

Mikä drop?

Dropilla tarkoitetaan kannan ja päkiän korkeuseroa. Mitä pienempi luku, sen matalampi (minimalistisempi) kenkä.

Sport

Kaipaatko ryhmän buustia juoksuharrastukseen? Valitse sopiva treeniohjelma kolmesta vaihtoehdosta ja lähde juoksemaan kymppi Sport-lehden kanssa!

Kuvittele, että kuuden viikon kuluttua tästä hetkestä ylität maaliviivan kymmenen kilometrin kohdalla. Kuulostaako kaukaiselta?

Kymppi on juoksumatka, joka sopii yllättävän monelle. Vaikka et olisi koskaan hölkännyt metriäkään, tavoitteen voi saavuttaa jo kuukauden, parin treenillä. 

Jos haaveenasi on juosta tänä kesänä kymppi ja kaipaat tsemppiä porukasta, osallistu Sport-lehden kuuden viikon juoksuhaasteeseen.

Näin se onnistuu!

1. Valitse itsellesi sopivin ohjelma kolmesta vaihtoehdosta:

Vasta-alkaja (aloitat juoksuharrastuksen nollasta tai pitkän tauon jälkeen): aloita tästä 2 viikon starttijaksosta.

Keskitaso (jaksat juosta nyt jo noin 15 min putkeen ja tavoitteenasi on juosta kymppi läpi): aloita tästä aloittelijan 6 viikon ohjelmasta.

Edistynyt (juokset nyt jo 10 km noin 60 minuuttiin ja haluat lisää vauhtia): aloita tästä edistyneemmästä 6 viikon ohjelmasta 

2. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa

3. Ota kuva juoksutreeneistäsi ja tägää se #sportkymppi. Osallistut tällöin Sportin irtonumeroiden (5 kpl) sekä Tarja Virolaisen Juoksijan sielu -teoksen arvontaan. 

4. Tossut jalkaan ja menoksi!

Sport

Haluatko viedä juoksuharrastuksen uudelle tasolle? Tämä monipuolinen ohjelma sopii sinulle, joka juokset 10 km noin tunnissa ja tahdot lisää vauhtia.

Juoksetko joka viikko samat lenkit ja motivaatio sakkaa? Pysähtyikö kunnon kehitys hyvän startin jälkeen? Vai oletko jo aloittanut kesän juosten ja tahdot nyt uutta haastetta? Jos vastasit yhteenkään kyllä, tämä kuuden viikon 10 km juoksuohjelma on sinulle. 

Kun peruskunto on jo kohdillaan, voit lähteä hakemaan juoksuun lisää vauhtia. Silloin avain on juosta vaihtelevia lenkkejä ja välillä myös reippaampaa tahtia. Tässä ohjelmassa juostaan joka viikko vauhdikkaampia intervalli- ja vauhtikestävyyslenkkejä, jotka lisäävät hapenottokykyä ja voimaa jalkoihin.

Voit aloittaa tämän ohjelman, jos jaksat nyt juosta 10 km noin tuntiin ja tahdot lisää nopeutta ja kilometrejä. 

Aloita varovasti ja kehoa kuunnellen.

Aloita varovasti ja kehoa kuunnellen! Pidä peruskuntolenkit oikeasti kevyinä ja aloita vauhtilenkitkin rauhallisesti. Muista huolelliset lämmittelyt joka lenkin alle ja säännöllinen venyttely lenkin jälkeen.  

Viikko 1 (kevyt)

Maanantai Lepo

Tiistai Vauhtikestävyysharjoitus: alkuun kevyt hölkkäverryttely 10–15min  ja lyhyet venyttelyt + 2 x10 min reipasta hölkkää (ei maksimivauhtia), vetojen välissä 2 min kevyt hölkkäpalautus + loppuun verryttelyä 10–15 min ja venyttelyt

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki (reipas kävely, kevyt hölkkä, pyöräily ym.) 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni

Lauantai Lepo

Sunnuntai  Pitkä peruskuntolenkki (kävely, pyöräily ym.) 60–120 min

Viikko 2 (kova)

Maanantai Peruskuntolenkki 30 min

Tiistai Intervalliharjoitus: alkuverryttely 10–15min ja lyhyet venyttelyt + 8–10 x 2 min tasavauhtista rentoa juoksua, vetojen välissä aina 2 min hölkkäpalautus + loppuverryttely 10–15 min

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni 

Lauantai Vauhtikestävyysharjoitus: alkuverryttely 10–15min + reipasta tasavauhtista juoksua 20 min + loppuverryttely 10–15 min

Sunnuntai Pitkä peruskuntolenkki 60–120 min

Viikko 3 (kova)

Maanantai Peruskestävyyslenkki: 45min + muutama reipas rento veto/spurtti lenkin loppuun, esim. 3 x 20 sek

Tiistai Intervallilenkki: verryttely 10–15 min + lyhyet venyttelyt, 4 x 5 min vedot, välissä 2 min palautukset + loppuverryttely 10–15min

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni

Lauantai Vauhtikestävyysharjoitus: alkuverryttely 10–15min + 30 min tasavauhtista reipasta juoksua + loppuverryttely 10–15min

Sunnuntai Pitkä peruskuntolenkki 60–120 min

Viikko 4 (kevyt)

Maanantai Lepo

Tiistai Vauhtikestävyysharjoitus: alkuverryttely 10–15min ja lyhyet venyttelyt + 2 x 10 min reipasta juoksua, vetojen välissä 2 min palautus + loppuverryttely 10–15 min ja venyttelyt

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni

Lauantai Lepo

Sunnuntai Pitkä aerobinen 60–120 min

VIIKKO 5 (kova) 

Maanantai Peruskuntolenkki 30 min + loppuun 3x20 sek rennot spurtit

Tiistai Intervalliharjoitus: alkuverryttely 10–15min + lyhyet venyttelyt ja muutama koordinaatioliike (esim. polvennostojuoksua ja pari rentoa spurttia) + 4–6 x 6 min vedot kiihtyvästi: ensimmäiset kaksi noin puolimaratonin kisavauhtia, loput 2–4 noin 10 km kilpailuvauhtia + loppuverryttely 10–15 min

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni

Lauantai Vauhtikestävyysharjoitus: verryttely 10–15min, vauhtikestävyysosuus 30 min tasavauhtista reipasta juoksua + loppuverryttely 10–15min

Sunnuntai Pitkä peruskuntolenkki 60–120 min

VIIKKO 6 (kova)

Maanantai Peruskuntolenkki 45 min + loppuun 3x20 sek rennot spurtit

Tiistai Intervalliharjoitus ns. pyramidiharjoituksena: alkuverryttely 10–15min, lyhyet venyttelyt ja muutama rento avausveto + pitenevät reippaat juoksuvedot: 1 min, 2 min, 3 min, 4 min, 3 min, 2 min, 1 min, 30 sek. Juokse lyhyet vedot reippaammin ja pitkät hitaammin, ja pidä jokaisen vedon välissä 90 sekunnin palautus. Loppuun verryttely 10–15 min

Keskiviikko Lepo/kehonhuolto

Torstai Peruskuntolenkki 50–60 min

Perjantai Lihaskuntotreeni

Lauantai Vauhtikestävyysharjoitus: alkuverryttely 10–15min, 30 min reipas tasavauhtinen juoksu + loppuverryttely 10–15 min

Sunnuntai Pitkä peruskuntolenkki 60–120 min

Juoksuohjelman suunnitteli juoksuvalmentaja Carita Riutta, Runner's High.

Vai kaipaatko kevyempää starttia? Jos jaksat nyt juosta 15 min putkeen, testaa tämä aloittelijan ohjelma. Jos lähdet nollasta, aloita tästä kevyestä 2 viikon starttiohjelmasta