Sport
50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa tuntua jo kevyeltä suoritukselta.
50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa tuntua jo kevyeltä suoritukselta.

Sisututkija Emilia Lahti juoksee 2500 kilometrin matkan tammi-maaliskuussa. Maaliin vauhdittavat hyvä ruokavalio, järkevä treeni ja ennen kaikkea oikea asenne.

Ultrajuoksu vaatii paitsi sisua, myös oikeanlaista polttoainetta. Sisututkija Emilia Lahti, 36, toteuttaa tammi-helmikuussa 2018 unelmansa juoksemalla 2500 kilometriä Uuden-Seelannin päästä päähän – vegaaniruuan voimin. Juoksu on osa lähisuhdeväkivaltaa vastaan taistelevaa Sisu not silence -kampanjaa, jolla Emilia haluaa rohkaista ihmisiä rikkomaan väkivaltakokemuksiin usein liittyvän hiljaisuuden.

Emilia on treenannut itsenäisesti juoksua varten kaksi vuotta. Tänä syksynä hän teki tärkeän muutoksen ruokavalioonsa. Hän päätti jättää kasvisruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet pois. Ruokien kirjaamiseen sopivan kännykkäsovelluksen ja päättäväisyyden avulla muutos onnistui kuukaudessa.

–  Maailmassa on mielettömiä ultrajuoksijoita ja painonnostajia, jotka ovat vegaaneja. Halusin haastaa yleisiä uskomuksia siitä, mikä on mahdollista vegaaniruokavaliolla.

Kun maitotuotteet jäivät pois, kehon tulehdusarvot laskivat. Emiliasta tuntuu, että myös treeneistä palautuminen nopeutui. Vaikka tavallisena treeniviikkona kertyy 50-120 lenkkikilometriä, kehoa ei juuri koskaan kiristä tai kolota.

– Nyt 50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa olla aika helppo suoritus, Emilia kertoo.

Emilia uskoo, että harjoittelun laatuun vaikuttaa myös oma asenne. Hän suhtautuu juoksuun leikkisyydellä, ei suorittamisella.

–  Ultrajuoksussa sitoudutaan liikkeeseen, ei päämäärään. Niin kauan kuin liikutaan eteenpäin, vaikka kuinka hitaasti, mennään lähemmäs tavoitetta.

Emilian juoksu starttasi 18.1.2018 Uuden-Seelannin Eteläsaaren eteläpäästä. Miten Emilia pyristeli irti väkivaltaisesta suhteesta, löysi itsensä uudelleen juoksun avulla ja sai lopulta idean Uuden-Seelannin haasteeseen? Lue koko tarina Sport-lehden numerosta 2/2018. Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.