Sport
50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa tuntua jo kevyeltä suoritukselta.
50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa tuntua jo kevyeltä suoritukselta.

Sisututkija Emilia Lahti juoksee 2500 kilometrin matkan tammi-maaliskuussa. Maaliin vauhdittavat hyvä ruokavalio, järkevä treeni ja ennen kaikkea oikea asenne.

Ultrajuoksu vaatii paitsi sisua, myös oikeanlaista polttoainetta. Sisututkija Emilia Lahti, 36, toteuttaa tammi-helmikuussa 2018 unelmansa juoksemalla 2500 kilometriä Uuden-Seelannin päästä päähän – vegaaniruuan voimin. Juoksu on osa lähisuhdeväkivaltaa vastaan taistelevaa Sisu not silence -kampanjaa, jolla Emilia haluaa rohkaista ihmisiä rikkomaan väkivaltakokemuksiin usein liittyvän hiljaisuuden.

Emilia on treenannut itsenäisesti juoksua varten kaksi vuotta. Tänä syksynä hän teki tärkeän muutoksen ruokavalioonsa. Hän päätti jättää kasvisruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet pois. Ruokien kirjaamiseen sopivan kännykkäsovelluksen ja päättäväisyyden avulla muutos onnistui kuukaudessa.

–  Maailmassa on mielettömiä ultrajuoksijoita ja painonnostajia, jotka ovat vegaaneja. Halusin haastaa yleisiä uskomuksia siitä, mikä on mahdollista vegaaniruokavaliolla.

Kun maitotuotteet jäivät pois, kehon tulehdusarvot laskivat. Emiliasta tuntuu, että myös treeneistä palautuminen nopeutui. Vaikka tavallisena treeniviikkona kertyy 50-120 lenkkikilometriä, kehoa ei juuri koskaan kiristä tai kolota.

– Nyt 50 kilometrin kevytvauhtinen lenkki alkaa olla aika helppo suoritus, Emilia kertoo.

Emilia uskoo, että harjoittelun laatuun vaikuttaa myös oma asenne. Hän suhtautuu juoksuun leikkisyydellä, ei suorittamisella.

–  Ultrajuoksussa sitoudutaan liikkeeseen, ei päämäärään. Niin kauan kuin liikutaan eteenpäin, vaikka kuinka hitaasti, mennään lähemmäs tavoitetta.

Emilian juoksu starttasi 18.1.2018 Uuden-Seelannin Eteläsaaren eteläpäästä. Miten Emilia pyristeli irti väkivaltaisesta suhteesta, löysi itsensä uudelleen juoksun avulla ja sai lopulta idean Uuden-Seelannin haasteeseen? Lue koko tarina Sport-lehden numerosta 2/2018. Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kun liikkeet ovat tehokkaita, saat lyhyessä ajassa räjähtävää voimaa, lihasta ja liikkuvuutta. Sekuntikello käyntiin ja tekemään. 

Aika kortilla, mutta vahvat käsivarret ja yläselkä hakusessa? Silloin ratkaisu on minitreeni, jossa treenataan tasaisesti voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Kun liikkeet ovat riittävän haastavia, jo kymmenessä minuutissa saa paljon aikaan. Tässä yläkropalle suunnatussa pikatreenissä isot lihakset laitetaan töihin ja niitä rasitetaan joka suunnalta. Punnerrukset haastavat kehonhallinnan, saat myös räjähtävää voimaa ja liikkuvuutta.

Kohta teho jo palkitsee. Aloittelija saa takuulla kehitystä aikaan jo kahden viikon treenien jälkeen

Tarvitset vain sekuntikellon ja käsipainot. Pidä tahti HIIT-tyyppisen täpäkkänä ja tauot lyhyinä. Katso tarkka tahti kellon avulla: yhdessä liikkeessä pysytään vain puoli minuuttia. Tee kutakin liikettä 30 sekuntia kerrallaan. lepää minuutti kierrosten välissä ja tee 3 kierrosta.

1. Hindupunnerrus

Kädet ja jalat ovat lattiassa, takapuoli kohti kattoa. Sukella päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Jatka matkaa eteen, paina lantiota kohti lattiaa ja ojenna pää kohti kattoa. Palaa alkuun ja toista.


 


 


 

2. Lankkunousu

Varpaat ja kyynärvarret ovat lattiassa, vartalo suorana.Paina kämmenet vuorotellen kyynärpäiden paikalle ja nouse suorille käsille. Laskeudu samaa reittiä takaisin kyynärvarsille ja jatka.


 


 

3. Kulmasoutu

Ota käsipainot, kuminauha tms. Vie lantiota taakse, jousta hiukan polvista ja kallista ylävartaloa eteen selkä suorana. Kädet ovat suorina edessä. Vedä rauhallisesti kyynärpäitä koukkuun kylkien viereltä. Tunne supistus lavoissa. Toista.


 4. Timanttipystypunnerrus

Seiso jalat pienessä haarassa, selkä suorana ja käsipainot käsissä. Kämmenet osoittavat eteen. Vie käsivarret suorina sivukautta ylös lähelle toisiaan ja palaa takaisin. Toista. Pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.


 


 


 

5. Räjähtävä punnerrus

Aloita lankkuasennosta ja punnerra ylävartalo lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Ponnista ala-asennosta terävästi niin, että kämmenet irtoavat lattiasta. Toista. Jos liike on hankala, voit tehdä tilalla tavallisen etunojapunnerruksen.


 


Treenin suunnitteli personal trainer Sebastian Osmani, Lux Coaching.

Sport-lehden numerossa 3/18 treenataan viidellä liikkeellä vahva ja notkea selkä ja jumit pois. Tule myös mukaan 6 viikon juoksukouluun, jonka jälkeen juokset 10 km! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.