Kuva: Ari K. Ojala
Kuva: Ari K. Ojala

Kokki-ruokakirjailija-suunnittelija Sara La Fountain paljastaa tärkeimmät hyvän olon vinkkinsä.

1. Juokseminen.
En pystyisi elämään ilman juoksemista. Kannan lenkkareita mukana aina matkoillakin. Käyn lenkillä 3–4 kertaa viikossa, joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Kuuntelen aina hyvää musiikkia Spotifysta juostessani. Se on ihana tapa herätä ja nauttia heräävästä kaupungista. Lenkillä pääsen irti arjesta ja voin nauttia omasta ajasta.

2. Kuntonyrkkeily.
Olen aloittanut uudelleen teini-iän harrastukseni, kuntonyrkkeilyn. Käyn kuntonyrkkeilemässä 2–3 kertaa viikossa. Nyrkkeilyyn voi purkaa huonon päivän raivostuksen ja saa tuntea olevansa voimakas nainen. Se pitää myös yläkropan ja selän kunnossa. Puolentoista tunnin jälkeen olen aina aivan hiestä märkä. Aika menee lentäen, koska tunnilla täytyy aina keskittyä täysillä. On myös ihana saada muotoa ja voimaa käsivarsiin.

3. Pyöräily.
Harrastan hyötyliikuntaa pyöräilemällä palavereihin ja ostoksille. Pyöräily on ihana tapa liikkua. Olen hankkinut pyörääni myös korin, jossa kuljetan koiraanikin.

4. Meditointi.
Meditointi on kuin laittaisi itsensä lataukseen. Se antaa energiaa ja tasapainottaa. Meditoin vähintään puoli tuntia juoksulenkin jälkeen. Istun mukavasti lattialla ja keskityn hengitykseeni. Iltaisin käyn ensin kylvyssä ja meditoin sen jälkeen. Se auttaa aina nukahtamaan. New Yorkissa monet käyvät meditointitunnilla ennen tai jälkeen työpäivän.

5. Hyvä ruoka.
Mikään edellä mainituista ei toimi, jos ei ole syönyt hyvin. Terveellinen ruoka voi olla myös tosi hyvää. Aamuuni kuuluu vihermehu, joka pitää aineenvaihdunnan kunnossa, puhdistaa kehoa ja antaa tarvittavat vitamiinit. Laitan mehuun esim. selleriä, kurkkua, omenaa, ananasta, inkivääriä, limeä ja yrttejä.

Uusi aamiaissuosikkini on niin kutsuttu ”aamumössö”. Sekoitan gluteenittomia kaurahiutaleita, kuivattuja marjoja, pähkinöitä, raastetun omenan sekä manteli- tai kookosmaitoa. Lisään mössön päälle banaaninpaloja tai tuoreita hedelmiä, kookoshiutaleita sekä hieman hunajaa.

Lue myös:

Tuunaa kuin Sara La Fountain: "Vastaan ei tule samanlaista vaatetta"

Rakastunut Sara La Fountain: "Elämme toistaiseksi kaukosuhteessa"

Tee vaikka puolikas treeni! Jos aloittelet liikuntaa pitkän tauon jälkeen tai aivan alusta, näillä vinkeillä saat liikunnallisen elämäntavan varmalle alulle.

1. Säädä starttia

Vaikka ohjelmassa olisi tiukkoja treenejä, säädä starttia oman lähtötasosi mukaan. Tee vaikka puolikas treeni ja pidä ekstralepopäivä. Motivaatio on hyvä mittari: onko olo lepopäivän jälkeen tukkoinen vai tekeekö mieli lenkille?

2. Tekniikka edellä

Älä koskaan tee treeniä tekniikan kustannuksella. Jos voimat ehtyvät, tee vähemmän toistoja tai kierroksia hyvällä tekniikalla. Keskity kasvattamaan voimatasoja tasaisesti, niin pystyt pikkuhiljaa nostamaan tehoja.


3. Vaihtele tehoja

Kehonpainotreenilläkin saa lihakset tukkoon, jos tekee samat treenit viikosta toiseen. Opettele tunnustelemaan, miltä tuntuu puristaa lähelle sataa ja himmailla puolitehoilla. Silloin lihakset ehtivät palautua ja kovat treenit kehittävät oikeasti. Motivaatiokin pysyy korkealla, kun lihakset saavat aina uudenlaista ärsykettä.

4. Mieti mittarit uusiksi

Ulkonäkö motivoi, mutta pysyvämpiä tuloksia saat, kun iloitset sisäisestä hyvästä olosta: energiaa riittää, kroppa toimii ja liikunta sujahtaa osaksi arkea.

5. Rukkaa ruokavaliota vähän

Karsi pois ylimääräiset herkut ja naposteltavat ja lisää lautaselle värikkäitä kasviksia. Kun samalla lisäät liikuntaa vähän kerrallaan ja annat kehon palautua, saat takuulla pysyviä tuloksia.

Sport-lehden numerossa 9/18 Nana Heikkilän neljän viikon hyvän olon bootcamp, jolla saat liikunnan osaksi elämää ja kroppaan lisää voimaa! Siinä sivussa karistat turvotukset ja kevenet. Mukana helpot kotitreenit ja ruokaohjelma. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!