Sport
"Haaveilen välillä ihan tavallisesta 8–17-työajasta", Sara myöntää.
"Haaveilen välillä ihan tavallisesta 8–17-työajasta", Sara myöntää.

Viime vuosi oli Saralle työntäyteinen, mutta myös henkisesti raskas äidin sairastuttua vakavasti. Kovan treenaamisen sijaan hän hakee hyvää oloa nyt joogasta ja meditaatiosta.

Kokki Sara La Fountain on tullut tutuksi monista tv-ohjelmistaan, kuten Junior MasterChef ja Sara La Fountain Australiassa. Pian alkavassa Masterchef Suomi -sarjassa hän on yksi tuomareista.

Töitä hän on aina tottunut tekemään paljon, mutta viime vuosi oli erityisen raskas. Vauhti pysähtyi, kun hän kuuli äitinsä sairastuneen syöpään.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni mietin, mitä nyt teen. Mistä ammennan energiaa, kun takki on tyhjä?

Sara on ollut aina äitinsä tukena, mutta nyt omat voimavarat olivat vähissä. Pelottava tilanne sai hänet miettimään, kuka on hänen tukenaan. Kun energiaa ei enää riittänyt koviin treeneihin, jotain oli tehtävä. Vastaus löytyi vanhasta kotikaupungista New Yorkista, jonne Sara lähti lataamaan akkuja puoleksitoista kuukaudeksi.

– Nykissä tunnen olevani vapaampi kuin Helsingissä. Saan olla rauhassa ja puhua ystävieni kanssa muista asioista kuin töistä. Oli ihanaa olla omissa oloissa.

New Yorkista löytyi uusia tapoja ladata akkuja: meditointikursseja ja joogatunteja. Rauhaa ja tasapainoa, jota hän oli lähtenyt etsimään.

Nyrkkeily pitää vahvana

Aiemmin Sara nautti kovista treeneistä, kuten kuntonyrkkeilystä, jota hän on harrastanut 14-vuotiaasta. 

– Rakastan nykkeilyä! Kolme vuotta sitten olin pelkkää lihasta. Treenasin kuntonyrkkeilyä kaksi kertaa viikossa ammattinyrkkeilijä Ricardo Moralesin kanssa ja kävin juoksulenkillä neljästi viikossa. Nyrkkeily pitää yläkropan ja selän kunnossa, mikä on kokin työssä tärkeää. Tekee myös hyvää purkaa välillä ärsytyksiä ja negatiivista energiaa Eye of the Tiger -biisin tahtiin. 

Mitä Sara ajattelee nyt malliajoistaan? Entä mitä hän kaikkein mieluiten kokkaa omassa keittiössään? Lue lisää Sport  2/18! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!