Sport
Riikka liikkuu nykyään miltei päivittäin.
Riikka liikkuu nykyään miltei päivittäin.

Kolmen lapsen äiti lihoi raskauksien aikana 34 kiloa. Keksit ja suklaa veivät mukanaan, mutta sitten tuli totaalinen stoppi ja päätös muutoksesta.

Viidessä vuodessa kolme lasta ja yli 30 kiloa ylipainoa. Sitten, sinnikkyydellä ja tahdonvoimalla, takaisin normaalipainoiseksi. Riikka Lahdenperä, 34, on saanut pistää vaatekaappinsa ja identiteettinsä uusiksi monta kertaa, mutta tänään peilistä katsoo terve ja urheilullinen äiti.

Kun Riikka alkoi odottaa esikoistaan, vaakalukema näytti reilua 60 kiloa. Synnytyslaitoksella yhdeksän kuukauden päästä paino oli noussut 96 kiloon.

Ne kuitenkin karisivat melko nopeasti, sillä arki vastasyntyneen kanssa oli kiireistä eikä sohvalla makoiluun jäänyt pahemmin aikaa.

Illat yhtä herkuttelua

Muutaman kuukauden päästä Riikka oli uudelleen raskaana, ja kiloja alkoi jälleen kertyä. Synnytyksen lähestyessä vaakalukema lähenteli taas sataa.

– Kuntoni oli mennyt huonoksi enkä liikkunut juuri lainkaan, mutta tykkäsin syödä. Etenkin suklaa ja keksit olivat kompastuskiveni – eikä yksi tai kaksi koskaan riittänyt, vaan söin koko paketillisen.

Oma peilikuva ja kömpelö olemus hävettivät.

Toisen lapsen jälkeen paino ei lähtenytkään laskuun kuten ensimmäisellä kerralla, ja liikakiloja oli yhä 26. Ne ahdistivat. Terveydenhuoltoalalla työskentelevänä ja ravitsemustieteitä opiskelleena Riikka tiesi myös ylipainon vaarat.

– Oma peilikuva ja kömpelö olemus hävettivät. Olin pitkään ajatellut, että on pakko laihduttaa, mutta en vain saanut aikaiseksi.

Pahimpia olivat illat, kun lapset oli saatu nukkumaan.

– Silloin alkoi oma aikani, pääsin herkuttelemaan sohvalle.

Sokeri pois, liikuntaa tilalle

Käännekohta oli vuodenvaihde 2014, jolloin esikoinen oli alle kahden ja kuopus 9-kuukautinen. Tuolloin Riikka päätti, että nyt kilot lähtevät.

– En puhunut asiasta kenellekään, sillä halusin suoriutua itse. Jätin pois karkit, pullat ja sipsit ja kotona siivosin kaapit kaikista herkuista.

Ensimmäinen kuukausi oli vaikein: Riikka oli sokerikoukussa ja sortumista vastaan piti kamppailla joka päivä. Kurinalaisuus tuotti kuitenkin tulosta, ja kolmessa kuukaudessa katosi kuusi kiloa.

Päätin, että kesällä juoksen 10 kilometriä.

Seuraavaksi Riikka pienensi annoskokoja ja alkoi syödä säännöllisesti viidesti päivässä. Hiilihydraattien, kuten riisin, perunan ja makaronin, osuutta ruokavaliossa hän vähensi radikaalisti, mutta liikuntaa lisäsi.

– Kuntoni oli tosi huono, ja hengästyin helposti lyhyelläkin vaunulenkillä. Päätin kuitenkin, että kesällä juoksen 10 kilometriä.

Tavoite onnistui jo juhannuksen jälkeen. Painoa oli tuolloin karissut 13 kiloa.

Parempi itsetunto – ja kunto

Lopullisesti Riikka pudotti 22 kiloa 1,5 vuodessa. Kun kolmas lapsi ilmoitti tulostaan 2016, painoa kertyi maltillisesti ja se karisi nopeasti synnytyksen jälkeen.

Terveelliset elämäntavat ovat pysyneet, itsetunto noussut ja vaatekoko jämähtänyt kokoon S entisen XL:n sijaan. Liikunta ei ole enää pakkopullaa, vaan elämäntapa ja hyvän olon tuoja.

Olen nykyään ihan eri ihminen.

– Olen nykyään ihan eri ihminen, ja paljon paremmassa kunnossa kuin ennen lapsia. Aikaisemmin ajattelin monesta asiasta, että en pysty tuohon ja jäin sohvalle. Nyt uskon itseeni ja lähden mieluummin lenkille.

Miten Riikka liikkuu kaikein mieluiten ja miksi vasta iltamyöhällä? Lue numerosta Sport 5/18! Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!