Sport
Jos iho kukkii epätavallisen paljon, voi olla syytä tarkistaa ruokavaliota. Kuva: Shutterstock.
Jos iho kukkii epätavallisen paljon, voi olla syytä tarkistaa ruokavaliota. Kuva: Shutterstock.

Tärkeintä on välttää liian voimakkaita tuotteita, myös rasvaisella ja epäpuhtaalla iholla.

  1. Miksi toiset saavat enemmän näppylöitä kuin toiset? Joillakin ihotyyppi on rasvaisempi, ja näppyjä tulee helpommin. Myös hormonitoiminta ja ruokavalio vaikuttavat. Yleensä iho tykkää kasvivoittoisesta ruokavaliosta, jossa ei ole liikaa sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, mutta ei ole itsestään selvää, että iho paranee hyvän ravinnon avulla. Sokerista on haittaa, koska liika insuliini voi pahentaa kehon tulehdustiloja. Huono ruokavalio saattaa sekoittaa hormonitasapainoa ja puskea iholle yksittäisiä näppyjä tai aknea.
  2. Miksi iho voi alkaa kukkia vasta aikuisena? Useimmiten taustalla on hormonimuutoksia: raskaus tai ehkäisypillereiden lopettaminen voivat saada ihon kukkimaan. Myös stressi voi aiheuttaa näppyvyöryn. Se voi lisätä ihotulehduksia, vaikuttaa hormoniepätasapainoon ja kiihdyttää talineritystä. Liikkujalle hyvät uutiset ovat, että liikunta helpottaa stressiä ja vaikuttaa siten ihonkin hyvinvointiin. Jos näpyt tuntuvat häiritseviltä eikä kotihoito auta, kannattaa käydä kosmetologin tai ihotautilääkärin luona.
  3. Mikä on parasta hoitoa epäpuhtaalle iholle? Vaikka iholla on epäpuhtauksia, liian voimakkaasti peseviä tuotteita ei kannata käyttää. Varsinkin sulfaatteja sisältävät, vaahtoavat puhdistustuotteet ovat usein liian tujuja. Ne kuivattavat, saattavat tuhota ihon omat hyvät bakteerit, ja talineritys voi vain yltyä. Kannattaa välttää tuotteita, joissa on mineraaliöljyä ja lanoliinia - ne voivat tukkia huokosia. Näppyläinen iho kannattaa pestä miedolla, maitomaisella puhdistusaineella aamuin illoin ja viimeistellä puhdistus rauhoittavalla kasvovedellä. Lopuksi iho kosteutetaan ohuella kosteuttavalla voiteella. Näppyistä ihoa voi halutessaan kuoria rakeettomalla kuorinnalla, rakeinen on liian raju.
  4. Miten liikkujan on hyvä hoitaa ihoa? Meikit kannattaa pestä ennen treenejä pois, jotta hiki pääsee virtaamaan vapaasti. Liikkumisen jälkeen hien voi pestä kasvoilta vedellä, kunhan huolehtii hyvästä puhdistuksesta kahdesti päivässä.
  5. Saako näppyä puristella tai peittää? Meikillä peittäminen on ok. Näppyjä ei kuitenkaan saa puristaa, sillä vaarana on, että tulehdus leviää ja ihoon jää arpia.
  6. Ovatko näpyt vaarattomia? Usein kyllä, mutta esimerkiksi punoitus, näppyrykelmät ja kovin tulehtunut iho voivat olla merkkejä aknesta. Suun ympärille kertyvät pienet näppylät voivat olla suunympärysihottumaa, perioraalidermatiittia. Silloin ihotautilääkäri ja kosmetologi auttavat.

Muista myös...

Kosteuttaa rohkeasti. Näppyinenkin iho voi olla pintakuiva ja sen vastustuskyky heikentynyt. Silloin bakteerikanta häiriintyy ja iho on entistä alttiimpi tulehduksille. Älä siis unohda hyvää kosteutusta aamuin illoin.

Tiesitkö?

Yleisimpiä näppyjä ovat komedot, jotka voivat olla joko avokomedoita eli mustapäitä, tai umpikomedoita, vaaleita kohoumia, jotka eivät aukea ihon pinnalle. Papula on punainen, tulehtunut finni, josta tali ei pääse ulos, ja pustula puolestaan tulehtunut finni, jonka päässä näkyy valkoista märkää. Käytännössä näpyssä on kyse siitä, että talirauhastiehyt tukkeutuu esimerkiksi vilkkaan talinerityksen vuoksi.

 

Asiantuntijoina SKY- ja Cidescokosmetologi Ida-Maria Rantala, Ihohoitola Lupaus. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo, Sairaala Neo. Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Entä jos se on aknea?

Aknessa ihohuokoset menevät tukkoon ja iholle kehittyy musta- ja valkopäitä sekä pinnallisia finnejä ja talirauhasen tulehduksia, jotka tuntuvat kipeinä paukamina ihon alla.

Ihotautilääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos akne häiritsee tai aiheuttaa arpia. Hoitona ovat erilaiset voiteet ja voimakkaassa aknessa mahdollisesti antibiootit. Naisilla voidaan käyttää myös yhdistelmähormonivalmisteita, joissa on sekä estrogeenia että aknea hoitavaa anti-androgeenista keltarauhashormonia. Itsehoitoon voi ostaa tuotteita apteekista ja kosmetologeilta. Vältä huokosia tukkivaa, kuivattavaa kosmetiikkaa ja runsasta sokerinkäyttöä. Myös runsas maitotuotteiden ja proteiinilisien käyttö on liitetty akneen.

Aknea voi peittää meikillä, mutta silloin kannattaa käyttää akneiholle sopivia, huokosia tukkimattomia meikkivoiteita. Sopivissa voiteissa lukee usein non-comedogenic. Myös monet hyvälaatuiset mineraalimeikit käyvät akneihoille.