Sport

Sulkavan suursoudut järjestetään tänä vuonna 6.–9.7. Porvoon flikkojen tiimii hioo ryhmähenkeä sisäsoututreeneissä koko talvikauden.

Riittää, että on hyvä tyyppi ja kestää hyvin pieruhuumoria! nauraa 13 vuotta soutuseuran jäsenenä ollut Sanna Andersson, 39.

– Vastikään meille tuli uusi jäsen, jolla ei ole minkäänlaista liikuntataustaa, mutta sitäkin kovempi motivaatio. Kolmen pienen lapsen äitinä hänelle oli tärkeää löytää jokin oma juttu.

Sulkavan suursoutuja varten treenaava naisten soutuseura, Porvoon flikat, perustettiin vuonna 2000. Alkuperäisjäsenet halusivat pistää pystyyn matalan kynnyksen seuran, jossa ei tarvitsisi soutaa veren maku suussa ja johon olisi helppo tulla mukaan. Tällä hetkellä flikoissa on 25 aktiivista jäsentä sairaanhoitajasta hevoslääkäriin.

Soutu on siitä hieno laji, että se sopii lähes kaikille ja lajina se on yhtä kokonaisvaltainen kuin vaikkapa hiihto.

– Selkäkipuni ovat helpottaneet soutuharrastuksen myötä, sanoo 11 vuotta mukana ollut Maria Lindman, 33.

Soutu muokkaa koko kroppaa, kiittelevät Anni, Terhi, Päivi ja Maria.
Soutu muokkaa koko kroppaa, kiittelevät Anni, Terhi, Päivi ja Maria.

Sisulla läpi talvitreenit

Sulkavan souduissa flikkojen tavoitteena on soutaa 60 kilometriä alle viiden tunnin. Se on rankka koettelemus niin henkisesti kuin fyysisesti, ja siksi peruskunnon ylläpitäminen myös soutukauden ulkopuolella on välttämätöntä. Toiset tekevät pitkiä kävely- ja juoksulenkkejä, toiset himohiihtävät.

Pari tuntia sisäsoutua kolkossa kellarissa vaatii jo sisua.

Soudussa ryhmähenki ja yhteinen tahti ovat kaiken a ja o. Niiden voimin venettä viedään eteenpäin. Talvikaudella yhteistyötä hiotaan sisäsoututreeneissä.

– Jokainen jaksaa vetää nurisematta sen kymmenen minuuttia alkulämmittelyyn, mutta pari tuntia sisäsoutua kolkossa kellarissa vaatii jo sisua, Maria naurahtaa.

Flikat tekevät yhdessä myös kahvakuulatreenejä ulkona – säässä kuin säässä. Vaikka treeneihin lähteminen välillä tökkii, pitää hyvä porukka huolen siitä, ettei niitä hevillä jätetä väliin.

– Meillä on treeneissä aina hauskaa, kehaisee Anni Niiranen, 33.

Liian leveät hartiat

Kirkkoveneeseen mahtuu kerrallaan 14 soutajaa ja perämies, jonka paikka on veneen perässä selin menosuuntaan. Perämies ohjaa venettä, ylläpitää tahtia ja katsoo, että soutajien tekniikka pysyy kasassa. Soutajat tekevät, mitä perämies sanoo.

Flikkojen vuokravene rantautuu Porvooseen toukokuun alussa, kun maisema on vielä karu: puissa ei ole lehtiä ja lumikuurokin saattaa yllättää.

– Merelle meneminen on se paras juttu. Kaikki on siinä, samassa veneessä, Maria huokaa.

– Jos vielä sattuu hieno ilma ja auringonlasku, niin onhan se mieletöntä, Sanna komppaa.

Juhannukseen asti flikoilla on soututreenejä kahdesti viikossa. Treenit kestävät kerrallaan puolestatoista tunnista kahteen. Sulkavan suoritukseen valmistaudutaan myös muutamilla kolmen tunnin treeneillä. Venekauden aikana kunto nousee kohisten.

Koitoksesta selviää, kun sen jakaa osiin. Maaliin asti ei kannata ajatella.

– Loppukesästä on vaikeuksia mahtua veneeseen, kun kaikilla on niin leveät hartiat! Sanna nauraa.

Flikat soutavat Sulkavalla perinteisesti perjantain yösoudussa. Autojen nokat käännetään kohti määränpäätä kahdeksalta aamulla, soutustartti on neljältä iltapäivällä ja maalissa pitäisi olla ennen iltayhdeksää.

Pitkän suorituksen aikana tulee väistämättä vaihe, kun ei enää jaksaisi. Muiden takia on kuitenkin jaksettava.

– Veneessä ei koskaan valiteta, vaikka joka paikkaan sattuisi. Sitä vain puskee eteenpäin, kun näkee, että muutkin puskevat, Maria toteaa.

Koitoksesta selviää, kun sen jakaa osiin. Maaliin asti ei kannata ajatella.

– Puolen välin jälkeen voi miettiä, että nyt alkaa kotimatka, Anni lisää.

– Ja aina sitä vannoo matkalla, että kerta on viimeinen, kunnes maalissa on jo taas ilmoittautunut seuraavan vuoden soudulle, Sanna nauraa.

 

Sport-lehden numerossa 6/17 kerromme, millaista on hurahtaa suppaukseen. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Miksi soutaa?

  1. Helppo aloittaa
    Soutu on tehokasta koko kropan treeniä ja sopii lähes kaikille. Et tarvitse erityistaitoja.
  2. Olet lähellä luontoa
    Saat raitista ilmaa ja voit seurata vuodenaikojen vaihtumista aitiopaikalta.
  3. Edullinen
    Seuroissa on yleensä edullista liikkua. Flikkojen 100 euron jäsenmaksu kattaa Sulkavan kisamaksun.
Sport
Kun Laura palasi takaisin pääkaupunkiseudulle jatkamaan opintoja, hän liittyi Helsinki Wolverines Ladies -joukkueeseen.

Lajissa viehätti rempseä, rohkea meno ja se, että kaikenlaiset naiset olivat tervetulleita.

Yksinäisyys saapui varkain. Pimeänä ja hiljaisena tammikuun iltana neljä vuotta sitten helsinkiläinen Laura Ainamo, 25, muutti Mikkeliin tekemään kauppatieteiden kanditutkintoa. Pienessä kaksiossa oli patja lattialla, pöytä ja radio. Silloin tunne iski vasten kasvoja.

– Olin yksin eikä minulla ollut mitään tekemistä. Tulin koulusta kotiin, tein läksyt, räpläsin kännykkää ja saatoin mennä jo kahdeksalta nukkumaan.

"Vapaa-ajan toiminta painottui juomiseen, joka ei ollut minun juttuni."

Elämässä oli paljon uutta: yliopisto-opinnot, muutto vieraalle paikkakunnalle, ensimmäinen oma asunto. Syksy oli kulunut vapaaehtoistyössä Afrikassa, ja Laura tuli Mikkeliin vasta tammikuussa. Muut olivat aloittaneet opinnot jo syksyllä ja löytäneet porukkansa. Opetusta oli vain kolme tuntia päivässä. Bilettäjille suunnatut klikit ja klubit eivät tuntuneet omilta.

– Vapaa-ajan toiminta painottui juomiseen, joka ei ollut minun juttuni.

Enemmän kuin harrastus

Keväällä Laura luki paikallislehdestä Mikkeli Bouncersista, naisten jenkkifutisjoukkueesta. Sähköposti valmentajalle lähti saman tien. Saako tulla kokeilemaan?

– Se oli jännittävää. Tapasin 30 ihmistä yhdellä kertaa. Kaikilla oli kypärät, joten kasvoja ja nimiä oli vaikea yhdistää. Mutta ihmiset olivat mukavia ja rempseitä.

Laura tykkäsi erityisesti siitä, että kaikenlaiset naiset olivat tervetulleita. Pelaajat olivat 16–41-vuotiaita, ja kaikilla oli erilaisia taitoja. Laitahyökkääjän pitää osata käsitellä palloa, ja entisenä koripalloilijana Laura sopi pelipaikalle hyvin.

"Löysin kavereita, joiden kanssa oli hauskaa ja aina puhuttavaa."

– Jefusta tuli nopeasti enemmän kuin harrastus. Löysin kavereita, joiden kanssa oli hauskaa ja aina puhuttavaa. Sain seuraa vapaalle, yhdestä myös kämppiksen.

Jenkkifutis on antanut Lauralle paljon itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä. Joukkueessa kannustetaan antamaan hyvää palautetta pelitoverille.
Jenkkifutis on antanut Lauralle paljon itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä. Joukkueessa kannustetaan antamaan hyvää palautetta pelitoverille.

Muista aina kehua

Amerikkalainen jalkapallo on tuonut Lauran elämään uutta itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä.

– Joukkueissa kannustetaan antamaan hyvää palautetta. Mikkelissä saimme ennen treenejä lapun, johon oli kirjoitettu toisen pelaajan nimi ja tehtäväksi kehua häntä. Vähitellen kannustaminen jäi päälle.

Kun maisteriopinnot toivat Lauran takaisin pääkaupunkiin, uudeksi joukkueeksi löytyi Helsinki Wolverines Ladies. Myös siellä kehutaan aktiivisesti. Harjoitusten jälkeen Laura saattaa saada viestin: "Katsoin treenivideon ja taklasit upeasti!"

"Jefussa" joku on koko ajan iholla. Silloin on vaikea esittää olevansa jotain muuta kuin on.

"Pelissä ujous karisee nopeasti."

– Kun blokkaa vastustajaa rintaan, ottaa taklatessa käsillä takapuolesta kiinni ja puristaa korva toisen lantiossa kiinni, ei voi sievistellä. Ujous karisee nopeasti.

Hyvä joukkuehenki pysyy yllä, kun kaikki tuntevat tulevansa huomioiduksi.

– Aina kun meille tulee uusi tyttö, menen moikkaamaan ja olen kaverina.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sport

Tuunaa tuttuja lihaskuntoliikkeitä luovasti, niin kehitys jatkuu ja treenimotivaatio säilyy.

Puuduttaako ainainen vatsarutistus tai kyykky eikä kuntokaan tunnu kasvavan? Siihen on syynsä: parhaatkin lihaskuntoliikkeet alkavat maistua ennen pitkää puulta, jos ei liikkeitä vaihtele.

– Keho myös tottuu rasitukseen suhteellisen nopeasti, ja silloin kehitys hidastuu ja lopulta pysähtyy. Liikkeitä kannattaa vaihdella säännöllisesti, hyvinvointibloggaaja, liikunnanohjaaja Oona Tolppanen toteaa.

Kuntosalilla pystyt vaihtelemaan painoja vaikka lennosta, mutta kun teet kehonpainotreenejä, vastus on aina sama. Siksi etenkin kotona ilman välineitä treenaajan kannattaa keksiä liikkeistä säännöllisesti variaatioita, ainakin parin kuukauden välein.

Neljällä liikkeellä saat tehokkaan harjoituksen koko kropalle.

– Kaikkea ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi. Välillä riittää, että muuntelee hiukan valmiiksi tuttuja liikkeitä. Silloin kaikki energia ei mene uuden opetteluun ja lihakset saavat kuitenkin uutta ärsykettä.

Tolppanen näyttää tehokkaat vaihtoehdot lantionnostolle, punnerrukselle, vatsarutistukselle ja kyykylle. Voit tehdä kaikki neljä liikettä yhtenä treeninä, jolloin saat tehokkaan harjoituksen koko kropalle. Aikaa menee vain noin 10 minuuttia. Voit myös valikoida liikkeistä yhden tai muutaman ja ujuttaa ne muun liikunnan oheen.

Tee liikkeet putkeen kuntopiirinä, kutakin liikettä oman kunnon mukaan 10-20 toistoa. Siirry suoraan seuraavaan liikkeeseen. Tee liikkeitä kaikkiaan 1-3 kierrosta.

Katso Oona Tolppasen pikatreeni yllä olevalta videolta.

1. Lantionnosto + jalat yhteen

Asetu selinmakuulle, polvet noin 90 asteen kulmaan ja jalkapohjat lattiaan. Paina napaa selkärankaan ja selkää lattiaan. Kädet ovat lattialla vartalon vierellä. Lähde nostamaan selkää nikama nikamalta lattiasta ja työnnä lantiota kohti kattoa. Yläasennossa vie polvet yhteen, palaa samaa reittiä takaisin ja toista.

Miksi tehoaa: Polvien lähennys yläasennossa aktivoi pakaroita ja sisäreisiä.

 

2. Punnerrus + sivulle vienti

Asetu etunojapunnerruksen alkuasentoon: varpaat maassa, kädet suorina hiukan hartioita leveämmällä, keskivartalo tiukkana. Vie hartioita kauas korvista. Työnnä sitten ylävartaloa puolelta toiselle joustamalla käsivarsista, kämmenet pysyvät maassa ja keskivartalo tiukkana. Tee vielä punnerrus laskemalla rintakehää kohti lattiaa. Voit tehdä kevennetyn version pitämällä polvet maassa. Mitä pidemmälle sivulle ja alas joustat ylävartaloa, sitä rankempi liike.

Miksi tehoaa: Sivulle vienti parantaa kehonhallintaa ja vahvistaa hartioita, yläselkää ja käsivarsien lihaksia.

 

3. Vatsarutistus + polvikosketus

Asetu selinmakuulle, polvet noin 90 asteen kulmassa ja jalkapohjat maassa, vie kädet takaraivolle. Nosta vatsalihaksilla pää ja yläselkä irti lattiasta. Kosketa sitten täpäkästi oikealla kädellä vasenta polvea ja vasemmalla kädellä oikeaa polvea. Anna keskivartalon kiertyä hiukan mukana ja tunne työ vinoissa vatsalihaksissa. Palaa alas ja toista.

Miksi tehoaa: Polvikosketus vie rasitusta suorien vatsalihasten lisäksi vinoille vatsalihaksille.

 

4. Kyykky + pidot ja pumppaukset

Seiso jalat noin hartianlevyisessä haarassa, kädet voivat olla suorina vartalon edessä hartioiden korkeudella. Pidä keskivartalo tiukkana ja selkä suorana. Laskeudu kyykkyyn työntämällä lantiota taakse ja avaamalla polvia sivulle, reidet ovat ala-asennossa noin lattian suuntaisesti. Pysäytä hetkeksi ja lähde sitten nousemaan ylös korostetun hitaasti puristamalla pakaroita ja työntämällä lantiota eteen. Voit laskea rytmiä: alasmenolla yhteen, pysäytyksellä yhteen, ylöstyönnöllä kolmeen.

Tee vielä pumppauksia: laskeudu kyykkyyn ja tee ala-asennossa muutama pieni jousto.

Miksi tehoaa: Pito ja hidas nousu kyykystä parantaa kehonhallintaa. Myös pakarat ja reidet joutuvat töihin. Pumppaavat joustot kyykyn ala-asennossa lisäävät liikkuvuutta ja parantavat verenkiertoa.

 

Sport-lehden numerossa 9/2017 stressiä poistava ja liikkuvuutta parantava dynaaminen venyttelytreeni. Lisäksi kiireiselle sopiva 6 liikkeen kuntosalitreeni, jolla saat lihasta ja rasva palaa. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.