Sport

Usein närästys kiusaa liikkuessa ja jopa pilaa treenin kokonaan. Aina oire ei tunnu poltteena rintalastassa. Täsmäkeinoilla helpotat oloa.

Useimmiten närästys tuntuu polttavana kipuna rintalastan, kaulan ja kurkun alueella, mutta ei aina. Joskus kiusallinen vaiva tuntuu pahana makuna tai pienenä oksennuksena suussa, kun pieni määrä mahalaukun sisältöä nousee takaisin ylös ruokatorven alkuun, jopa kielelle saakka.

Treenaaminen voi pahentaa oireita, jopa pakottaa keskeyttämään liikunnan kokonaan, mutta oloa voi helpottaa muutamilla kikoilla. Asiantuntija kertoo viisi täsmävinkkiä. 

1. Älä syö juuri ennen treeniä

Aterian ja treenin väliin on hyvä jättää vähintään kaksi tuntia. Juuri ennen perustreeniä ei kannata syödä mitään. Jos säntää suoraan töistä jumppaan, helposti sulava välipala kuten banaani voi olla paikallaan. Ihanteellisesti tankkaus on tehty syömällä päivän aikana hyvin, ja treeneissä itse mahalaukku on melko tyhjä.

2. Juo maltilla

Urheilujuomat ja hiilihapollinen vesi närästävät monia. Liiallinen veden juontikin saattaa ärsyttää vatsaa ja närästää. Tunnin liikuntasuorituksen aikana ei Suomen oloissa kesäkuumaa lukuunottamatta tarvitse lipittää edes vettä, vaikka hikoilisi voimakkaastikin. Sisäliikunnassakin maltillinen juominen riittää. Nestevarastojen täydennyksen voi hoitaa treenin jälkeen.


3. Hio tekniikka kuntoon

Hiihto, rankat työntöliikeet salilla, jooga ja pyöräily voivat nostaa mahaontelon sisäistä painetta ja lisätä närästystä. Asentokin voi vaikuttaa. Kokeile vuoropotkuja hiihdossa, vaihtelevia liikkeitä salilla, erilaisia jooga-asentoja ja pyörän ohjaustangon nostamista ylemmäs. Muista myös vatsaa ja mieltä hellivät palauttelut.

4. Vältä stressiä

Kovan urheilusuorituksen aiheuttama stressi tai kisajännitys saattavat närästää, sillä stressihormonitoiminta hidastaa vatsalaukun tyhjentymistä ja ja lisää suolahapon eritystä vatsalaukussa. 

5. Testaa tarvittaessa lääkettä

Älä epäröi kokeilla ensiapua sopivista närästyslääkkeistä. Liikunta kannattaa, sillä myös ylipaino voi närästää. Jos omahoidosta ei ole apua tai närästys jatkuu, voit miettiä oikeita lääkkeitä ja hoitoa lääkärin kanssa.

Asiantuntijana Katja Mjøsund, LT, Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Paavo Nurmi -keskus ja lääkärikeskus Aava.

Sport-lehden numerossa 6/2018 kerromme, miten liikut oikein ja buustaat terveyttä ja hyviä hormoneja. Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!