Sport

Jos et vielä harrasta dynaamista venyttelyä, ota se ohjelmaan nyt. Väsyneet ja jumiset lihakset kiittävät.

Venyttelykö väsyttävän tylsää? Ei, jos ajattelet kehonhuollon kokonaan uusiksi. Tutun staattisen venyttelyn vastakohta, dynaaminen venyttely, on nimittäin virkistävän pikaliikunnan kuningas.

Kun pidät lihakset aktiivisina ja pysyt jatkuvassa liikkeessä, venyttelystä tuleekin virkistävää. Jos kroppa on jumissa edellispäivän treenistä, pumppaava liike myös vauhdittaa palautumista. Pitkät, staattiset venytykset sitä vastoin rauhoittavat, eli säästä ne iltaan.  

Kohdista 5–20 sekunnin täsmävenytyksiä lihaksiin, jotka vaativat eniten availua. Onnistuu yhtä lailla toimistossa, bussipysäkillä kuin salillakin!

Käy nämä kolme kehon kohtaa läpi, niin veri kiertää taas aivoihin saakka:

1. Verta hartioihin

Istumatyöläisen selkä kiittää, kun teet aamulla ja työpäivän lomassa lapapunnerruksia sekä hartioiden ja niskan pyörittelyjä. Lapapunnerruksen ohjeet löydät täältä

2. Taivuta taakse

Virkistäviä ovat myös rintakehää avaavat taaksetaivutukset, kierrot ja selkää pidentävät kylkivenytyket. 

Arjessa selkä ja hartiat pyöristyvät eteen: näppäimistölle, auton rattiin, kännykälle... Kun venytät vastaliikettä käpristymiselle, ryhti pysyy ylväämpänä läpi päivän.

3. Pumppaa lonkat

Myös lonkankoukistajat kannattaa venytellä pumppaavalla liikkeellä, sillä se kierrättää verta koko kehoon. Työnnä samalla lantiota eteen ja aktivoi pakaraa. 

Asiantuntijana pilates- ja joogaohjaaja, urheiluhieroja, liikunnanohjaaja Elena Kaskiaro.

Nyt on aika laittaa venyttelyrutiinit uusiksi! Keskiviikkona 6.9. ilmestyy Sport-lehden raikas syysnumro 8/2017, jossa mukana palauttava, virkistävä, stressiä poistava ja liikkuvuutta petraava dynaaminen venyttelysarja. Muistathan, että tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.