Sport
Ilman lääkitystä olo voi tuntua tältä. Kuva: Shutterstock.
Ilman lääkitystä olo voi tuntua tältä. Kuva: Shutterstock.

Turvottaa, uuvuttaa, ärsyttää. Kun pieni, kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei toimi kunnolla, koko kroppa reagoi.

Moni ehtii ihmetellä outoja oireita, väsymystään, palelua ja painonnousua, ennen kuin lääkärin kanssa tulee puheeksi kilpirauhasen vajaatoiminta. Kerromme 4 faktaa, jotka siitä on hyvä tietää.

  1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on usein vahva geneettinen taipumus, eikä sen puhkeamista voi elintavoilla aiheuttaa tai estää. Jostain syystä sairautta on naisilla nelinkertaisesti miehiä enemmän. Se puhkeaa yleisimmin yli 40-vuotiaana, mutta sitä on kaiken ikäisillä.
  2. Tyypillisiä oireita ovat palelu, väsymys, kuiva iho ja kuivat hiukset. Perusaineenvaihdunta hidastuu, joten paino nousee, turvottaa, moni lakkaa hikoilemasta eikä vatsa toimi. Liikkuessa syke ei nouse kunnolla, kun sydän ei reagoi normaalisti. Olo on usein vetämätön, ja asioita on vaikea saada aikaiseksi. Vastaavia oireita voi kuitenkin esiintyä myös esimerkiksi raudanpuuteanemian tai ylipainon vuoksi.
  3. Sairastumisen voi selvittää verikokeella. Hoidoksi annetaan tyroksiinia eli samaa hormonia, jota kilpirauhasen pitäisi erittää. Annostuksen hakeminen saattaa kestää useamman kuukauden, sillä tarve on hyvin yksilöllinen. 
  4. Lääkityksen avulla liikuntaa voi usein harrastaa tavalliseen tapaan. Jos sairauteen ei ole lääkitystä, väsymys voi olla niin kovaa, ettei lenkille saa lähdettyä ja liikkuminen tuntuu todella raskaalta. Kun sydämen syke ja sen pumppaama verimäärä ei nouse riittävästi, lihakset eivät saa tarpeeksi hapekasta verta. Silloin liikkuessa tuntuu siltä, että happi loppuu. Palautuminen voi olla hidasta, sillä lihaksiin kertyy tavallista enemmän maitohappoja.

Asiantuntijana dosentti, osastonylilääkäri ja endokrinologi Saara Metso.

Altistaako kova treenaus ja dieettaus kilpirauhasen vajaatoiminnalle?

"On mahdollista, että erittäin kovan harjoittelun ja dieetin aikana aivolisäke yrittää suojata elimistöä ylirasitukselta ja aliravitsemukselta. Se vähentää kilpirauhasen toimintaa ohjaavaa hormonia, jolloin kilpirauhanen alkaa toimia hitaammin. Silloin aineenvaihdunta hidastuu, jotta aivoille ja sydämelle säästyisi energiaa. Tilanne korjaantuu löyhentämällä treeniä ja ruokavaliota."

Vastaajana dosentti, osastonylilääkäri ja endokrinologi Saara Metso.

Kuppiasento on täsmäliike käsilläseisontaa treenaavalle. Sopii alaselän ja syvien vatsojen vahvistamiseen kaikille muillekin!

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Syvät selkärankaa tukevat lihakset ja keskivartalon lihakset ovat suuressa roolissa. Kun siis on vahvistettu ja venytetty sormien ja ranteiden lihaksia, on aika siirtyä vahvistamaan corelihaksia!

Käsilläseisonnassa alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraaliasento löytyy helpommin. 

Täsmäliike hyvän asennon löytämiseen on pieni, mutta tehokas kuppiasento. Se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

Tee se näin:

Asetu vatsamakuulle kädet vartalon jatkona. Oikaise alaselän notko irrottamalla napa lattiasta. Jännitä vatsalihaksia, käännä häntää koipien väliin ja purista rintakehää kasaan. Pidä pakarat tiukkoina ja raajat mahdollisimman suorina. Rintakehä pysyy lattiassa. Olet käytännössä käsilläseisonta-asennossa, mutta vatsallasi maaten.

Olet käytännössä käsilläseisonta-asennossa, mutta vatsallasi maaten.

Tee staattisia pitoja 3 x 60 sekuntia. Tee 2–3 kertaa viikossa. Vahvistaa keskivartaloa.

Vinkki! Kuppiasennon voi tehdä myös selällään. Lue suoritusohjeet vaativampaan versioon täältä.

Olethan jo mukana Sport-lehden käsilläseisontahaasteessa? Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa @sportlehti ja tägää treenikuvasi #sportkäsilläseisonta, osallistut 5 Sportin tuoreen irtonumeron arvontaan! Käsilläseisontakoulun seuraavassa osassa avataan hartioita. 

Tee vaikka puolikas treeni! Jos aloittelet liikuntaa pitkän tauon jälkeen tai aivan alusta, näillä vinkeillä saat liikunnallisen elämäntavan varmalle alulle.

1. Säädä starttia

Vaikka ohjelmassa olisi tiukkoja treenejä, säädä starttia oman lähtötasosi mukaan. Tee vaikka puolikas treeni ja pidä ekstralepopäivä. Motivaatio on hyvä mittari: onko olo lepopäivän jälkeen tukkoinen vai tekeekö mieli lenkille?

2. Tekniikka edellä

Älä koskaan tee treeniä tekniikan kustannuksella. Jos voimat ehtyvät, tee vähemmän toistoja tai kierroksia hyvällä tekniikalla. Keskity kasvattamaan voimatasoja tasaisesti, niin pystyt pikkuhiljaa nostamaan tehoja.


3. Vaihtele tehoja

Kehonpainotreenilläkin saa lihakset tukkoon, jos tekee samat treenit viikosta toiseen. Opettele tunnustelemaan, miltä tuntuu puristaa lähelle sataa ja himmailla puolitehoilla. Silloin lihakset ehtivät palautua ja kovat treenit kehittävät oikeasti. Motivaatiokin pysyy korkealla, kun lihakset saavat aina uudenlaista ärsykettä.

4. Mieti mittarit uusiksi

Ulkonäkö motivoi, mutta pysyvämpiä tuloksia saat, kun iloitset sisäisestä hyvästä olosta: energiaa riittää, kroppa toimii ja liikunta sujahtaa osaksi arkea.

5. Rukkaa ruokavaliota vähän

Karsi pois ylimääräiset herkut ja naposteltavat ja lisää lautaselle värikkäitä kasviksia. Kun samalla lisäät liikuntaa vähän kerrallaan ja annat kehon palautua, saat takuulla pysyviä tuloksia.

Sport-lehden numerossa 9/18 Nana Heikkilän neljän viikon hyvän olon bootcamp, jolla saat liikunnan osaksi elämää ja kroppaan lisää voimaa! Siinä sivussa karistat turvotukset ja kevenet. Mukana helpot kotitreenit ja ruokaohjelma. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.