Sport
Ilman lääkitystä olo voi tuntua tältä. Kuva: Shutterstock.
Ilman lääkitystä olo voi tuntua tältä. Kuva: Shutterstock.

Turvottaa, uuvuttaa, ärsyttää. Kun pieni, kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei toimi kunnolla, koko kroppa reagoi.

Moni ehtii ihmetellä outoja oireita, väsymystään, palelua ja painonnousua, ennen kuin lääkärin kanssa tulee puheeksi kilpirauhasen vajaatoiminta. Kerromme 4 faktaa, jotka siitä on hyvä tietää.

  1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on usein vahva geneettinen taipumus, eikä sen puhkeamista voi elintavoilla aiheuttaa tai estää. Jostain syystä sairautta on naisilla nelinkertaisesti miehiä enemmän. Se puhkeaa yleisimmin yli 40-vuotiaana, mutta sitä on kaiken ikäisillä.
  2. Tyypillisiä oireita ovat palelu, väsymys, kuiva iho ja kuivat hiukset. Perusaineenvaihdunta hidastuu, joten paino nousee, turvottaa, moni lakkaa hikoilemasta eikä vatsa toimi. Liikkuessa syke ei nouse kunnolla, kun sydän ei reagoi normaalisti. Olo on usein vetämätön, ja asioita on vaikea saada aikaiseksi. Vastaavia oireita voi kuitenkin esiintyä myös esimerkiksi raudanpuuteanemian tai ylipainon vuoksi.
  3. Sairastumisen voi selvittää verikokeella. Hoidoksi annetaan tyroksiinia eli samaa hormonia, jota kilpirauhasen pitäisi erittää. Annostuksen hakeminen saattaa kestää useamman kuukauden, sillä tarve on hyvin yksilöllinen. 
  4. Lääkityksen avulla liikuntaa voi usein harrastaa tavalliseen tapaan. Jos sairauteen ei ole lääkitystä, väsymys voi olla niin kovaa, ettei lenkille saa lähdettyä ja liikkuminen tuntuu todella raskaalta. Kun sydämen syke ja sen pumppaama verimäärä ei nouse riittävästi, lihakset eivät saa tarpeeksi hapekasta verta. Silloin liikkuessa tuntuu siltä, että happi loppuu. Palautuminen voi olla hidasta, sillä lihaksiin kertyy tavallista enemmän maitohappoja.

Asiantuntijana dosentti, osastonylilääkäri ja endokrinologi Saara Metso.

Altistaako kova treenaus ja dieettaus kilpirauhasen vajaatoiminnalle?

"On mahdollista, että erittäin kovan harjoittelun ja dieetin aikana aivolisäke yrittää suojata elimistöä ylirasitukselta ja aliravitsemukselta. Se vähentää kilpirauhasen toimintaa ohjaavaa hormonia, jolloin kilpirauhanen alkaa toimia hitaammin. Silloin aineenvaihdunta hidastuu, jotta aivoille ja sydämelle säästyisi energiaa. Tilanne korjaantuu löyhentämällä treeniä ja ruokavaliota."

Vastaajana dosentti, osastonylilääkäri ja endokrinologi Saara Metso.

Sport
Tartu reippaasti vapaisiin painoihin! Se on tehokkaimpia ja nopeimpia keinoja hankkia näkyvää lihasta ja tervettä voimaa.
Tartu reippaasti vapaisiin painoihin! Se on tehokkaimpia ja nopeimpia keinoja hankkia näkyvää lihasta ja tervettä voimaa.

Jos teet tänä vuonna yhden liikuntalupauksen, hanki lisää voimaa. Kroppa ja aivot kiittävät.

Tämän hetken liikuntatrendeistä yksi on ylitse muiden: voima. Sen verran vakuuttavia vaikutuksia lihasten hankkimisella on. Tyyli on vapaa. Liity lähisalille tai crossfit-kurssille. Kotona omalla kehonpainollakin pääsee pitkälle. Pari kolme kertaa viikossa kohtalaista treeniä noin tunnin verran kerrallaan on jo riittävästi.

Poimimme neljä syytä, joiden takia kannattaa ottaa puntit käteen:

1. Selätät tulehduksen

Voimatreeni auttaa, jos huonot elintavat ovat saaneet tulehdusarvot pilviin, kertoo tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta.

2. Poltat rasvaa

Samainen väitöstutkimus paljastaa, että voimailu polttaa rasvaa ihon alta ja sisäelimien ympäriltä jo muutamissa viikoissa.

3. Aivot kiittävät

Voimatreeni piristää ja saattaa toimia kuin luonnon oma masennuslääke. Unikin paranee.

4. Näytät hyvältä!

Kroppa jäntevöityy. Uljaus siirtyy arkeen: pystyt ja jaksat paremmin.

Rakenna oma voimaa lisäävä 10 minuutin pikatreeni! Sport-lehden numerossa 2/2018 treenipalapeli ja 15 parasta liikettä jaloille, käsille ja corelle. Kerromme myös, miten pääset alkuun crossfitissä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.

Tarvittavan magnesiumannoksen saa kuitattua jo yllättävän pienellä ruokamäärällä. 

Suihke, pilleri, vitaminoitu vesi... Magnesiumvalmisteet ovat vallanneet kauppojen hyllyt. Yhä useampi syö magnesiumia lihaskramppeihin, osa varmuuden vuoksi. Moni heistä turhaan, sanoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen. 

Magnesium on ravintoaineiden joukossa erikoisuus. Se nimittäin imeytyy poikkeuksellisen hyvin, jopa 90-prosenttisesti passiivisesti. 

Jos napsii magnesiumia pillerinä ja vielä suihkeena paikallisesti, saa helposti liikaa: magnesium nimittäin imeytyy hyvin myös ihon läpi. Eikä mikään ravintoaine ei imeydy määräänsä enempää. Jos esimerkiksi elimistön magnesiumstatus on jo riittävä, lisämagnesiumin popsiminen purkista tai edes suihkeena on rahanhukkaa.

Entä sitten ne lihaskrampit? Orreveteläisen mukaan ne liittyvän harvoin magnesiumvajeeseen.

- Magnesium menee solukalvon läpi ilman kuljetusproteiineja ja tarvittava määrä pääsee  hyvin elimistön käyttöön. Yli tarpeen lisäravinteena tuutattu magnesium jää turhaan suolistoon pyörimään ja vaikuttaa jopa kielteisesti suolistoon.

Usein krampit johtuvat liian kovasta liikunnasta omaan kuntotasoon nähden, eivät magnesiumin imeytymisongelmista.

Yksi banaani takaa jo kolmasosan päivittäisestä magnesiumintarpeesta. Myös täysjyväviljoista, pavuista ja pähkinöistä imeytyy mukavasti magnesiumia.

Tarvitsenko lisäravinteita vai pärjäänkö normiruoalla? Lue Sport-lehden numerosta 2/2018 , jossa asiantuntijat kertovat, miten pärjäät lisäravinteiden viidakossa ja mitä aktiiviliikkuja oikeasti tarvitsee. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtä