Sport
Ninni saa motivaatiota siitä, että salitreeni on alkanut muokata kroppaa.
Ninni saa motivaatiota siitä, että salitreeni on alkanut muokata kroppaa.

Ninni Vanhanen sai elämänmuutoksen käyntiin, kun hän malttoi odottaa juuri oikeaa hetkeä – ja aloittaa pienestä. 

Lempifarkut puristivat. Ninni Vanhanen, 29, pakkasi vaatteita etelänmatkalle, mutta ei löytänyt mitään päällepantavaa.

– Siihen asti olin elänyt tekosyillä. Välttelin puntaria ja olin mestari piilottelemaan kiloja hoikentavilla vaatteilla.

Nyt Ninni havahtui ensimmäistä kertaa kunnolla. Ylipainoa oli kertynyt 22 kiloa.

– Opiskelen kätilöksi. Mietin, olisinko uskottava terveysalan ammattilainen, jos puhuisin vaikka ylipainosta raskausaikana. Tiesin, että nyt olisi oikea aika muuttaa suuntaa.

Surusta vauva-arkeen

Ylipaino on seurannut Ninniä koko aikuisiän. Hän tiputteli usein pikadieetillä 5 kiloa juhlia varten, mutta ne palasivat tuplana.

"Se oli vaikea paikka. Söin iloon ja suruun."

Tilanne kärjistyi, kun haave kolmannesta perheenjäsenestä kaatui keskenmenoon. Samaan kohtaan osui vielä työpaikan vaihto.

– Se oli kova paikka. Vaikeina aikoina unohdan huolehtia itsestäni ja minulle menee päälle ihan sama -moodi. Syön iloon ja suruun. Paino pomppasi nopeasti 10 kiloa ylös.

Ilo palasi hiljalleen, kun Ninni alkoi odottaa Eeviä. Mutta kilot eivät lähteneetkään imettämällä.

– Kun Eevi syntyi, lähes joka päivä kävi joku katsomassa vauvaa. Kuinkahan monta sitruunakuivakakkua kaapissamme on ollut, Ninni nauraa.

Ensihuuma muuttui arjeksi, ja Ninni jäi moneksi kuukaudeksi kotiin vauvan kanssa. Mieliala laski taas vaivihkaa. Ninni itkeskeli ilman selvää syytä – ja söi.

Kun Eevi täytti puolitoista vuotta, Ninnin pitkäaikainen haave toteutui. Opiskelupaikka kätilöksi aukeni. Silloin äiti löi tavoitteen lukkoon: hän haluaa olla viimein normaalipainoinen.

Hikoilua huomaamatta

Elämänmuutoksen ensimmäinen päivä on tarkasti muistissa. Elettiin marraskuun loppua, ja Ninni pakkasi eväät. Lounaalle salaatti, iltapäivään rahka.

– Moni sanoo, että kesällä on helpompi aloittaa dieetti, mutta silloin on mielitekoja, siideriä ja jäätelöä. Minulle syksy oli juuri sopiva kohta.

Joululomien jälkeen Ninni jätti vielä bussikortin lataamatta. Koulumatka Kellokoskelta Helsinkiin taittuu junalla, loput 2,5 kilometriä kävellen. Tulee liikuttua huomaamatta, eikä tarvitse kuin hypätä yhtä aikaisempaan junaan.

"Tykkään treenata käsivarsia isoilla painoilla. Ja selkälihasliikkeistä en enää luista."

Myös kuntosali palasi mukaan kuvioihin vuoden tauon jälkeen. Haastaminen tuo nautintoa. Meneekö tänään yksi toisto enemmän kuin viime viikolla?

– Motivoi huomata, että kroppa on alkanut muokkautua. Tykkään esimerkiksi treenata käsivarsia isoilla painoilla. Ja selkälihasliikkeistä en enää luista.

Salille ei koskaan tarvinnut pakottautua. Pikemminkin piti varoa, ettei tee liikaa. Kerran Ninni sai tenniskyynärpään, kun hän rehasi tauon jälkeen liikaa.

– Nyt pidän tekemisessä järjen. Aloitin pienillä painoilla ja pitkillä sarjoilla. Jos olen käynyt salilla kahtena päivänä peräkkäin, ei tarvitse enää mennä kolmantena.

 


Selkäkivut ovat kaikonneet, ja futiskentällä juoksuun on tullut nopeutta.


 

Pienet viilaukset

Vaikka Ninni on ahkera liikkumaan, paino tippui vasta, kun hän malttoi katsoa lautaselle. Piti opetella istumaan alas ja syömään rauhassa vaikka reilun kokoinen munakas sen sijaan, että puputtaa leipää pitkin iltaa.

– Joudun kuuntelemaan itseäni tarkkaan. Eilenkin minun teki mieli lisää ruokaa ja kävin keskustelun päässäni: onko minulla oikeasti nälkä? Päädyin siihen, ettei ollut, ja vein lautasen pois.

Jos kiireaamuna ei tee mieli syödä, Ninni pakkaa reppuun vaikka rahkan, ettei nälkä kasva mahdottomaksi. Liika hiilareista nipistely kostautuu iltasyöpöttelynä. Ninni on päättänyt, että kotona hän ei herkuttele, mutta kylässä voi ottaa pullan.

"Kuljen jo ilman mitään ongelmia karkkihyllyn ohi."

Paino on tippunut tasaisen varmasti, puolen kilon viikkotahtia. Kärsivällisyyden ansiosta mielikin on ehtinyt mukaan.

– Nyt pieni annos jäätelöä riittää, eikä tee edes mieli syödä ähkyyn. Se on aika mahtavaa huomata. Kuljen jo ilman mitään ongelmia karkkihyllynkin ohi.

Riittävä jo nyt

Näytätpä hyvältä! Kavereilta sateli tsemppiviestejä, kun Ninni juhlisti kymmenen kilon rajapyykkiä Facebook-selfiellä.

– Minulla on aina ollut aika hyvä itsetunto, nyt se on vain noussut. Reilusti ylipainoisenakin pukeuduin naisellisesti – piilotin vain kriittiset paikat mekkoihin. On ihanaa taas pitää farkkuja ja toppeja.

Koko perhe kannustaa vieressä. Mieskään ei enää osta kaappeihin keksejä vieraiden varalle.

– Ihanaa, ettei tarvitse selitellä kenellekään, miksi en nyt ota lasia viiniä. Juhlissa olen nykyään usein autolla liikenteessä.

Kiloja on karissut 16. Sen huomaa hyvänä olona ja suorana ryhtinä. Selkäkivut ovat kaikonneet, ja futiskentällä juoksuun on tullut nopeutta.

– Löysin juuri viidet vanhat housut, jotka piilotin häiden jälkeen. Nyt mahduin niihin taas. Se oli ehkä pieni, mutta minulle tärkeä asia.

 


Ninnin ei enää tarvitse turvautua pikadieetteihin.

 

Pikadieetteihin Ninni ei enää palaa, mutta niilläkin oli tarkoituksensa. Takapakeista on tullut mielenlujuutta.

– Minulle oli pelastus, että sain opiskelupaikan ja vielä haluamalleni alalle. Pääsin elämään kiinni. Nyt olen niin pitkällä, että on helppo jatkaa. Nälkä kasvaa syödessä.

Ninni haluaisi vielä tiputtaa viitisen kiloa, mutta ei ota paineita.

– Olen joutunut muistuttamaan itseäni välillä, että teen muutoksen vain itseäni varten. Nyt on hyvä ja helppo olla.

Sport

Meille kaupitellaan kiitollisuuspäiväkirjoja, naurujoogaa ja onnellisuusretriittiä, ikään kuin onnea voisi ostaa. "Suru, kipu ja epäonnistumiset ovat onnen edellytyksiä", muistuttaa psykoterapeutti Satu Pihlaja.

Onnellisuuden tavoittelusta on kuin varkain tullut kauppatavaraa. On kirjoja, leirejä ja liikuntalajeja, joiden väitetään lisäävän onnen tunteita.

Paine olla onnellinen johtuu ajatuksesta, että onni olisi menestyksen mittari. Pitäisi olla jatkuvasti iloinen, reipas ja osallistuva – tai ainakin näyttää siltä. Kaikki haluavat olla menestyjien kelkassa.

”Vain sinä voit tietää, oletko onnellinen”, muistuttaa tanskalaisen onnellisuusinstituutin johtaja Meik Wiking kirjassaan Lykke. Onnellisuus on nimittäin subjektiivinen eli omakohtainen kokemus.

Vain sinä voit tietää, oletko onnellinen.

Onko onnellisuushömpötys mennyt sitten liian pitkälle? Jos jokaisella on oma ajatuksensa onnesta, kuinka sitä voi oppia muilta? Riittäisikö ihan vain oleminen?

Onni ei ole jatkuvaa

Ahne onnen tavoittelu vääristää kurjemmat tunteet näyttämään esteiltä, joiden vuoksi elämän tärkein missio ei toteudu.

Psykoterapeutti ja valmentaja Satu Pihlaja muistuttaa, että vain tunteiden kirjon hyväksyminen mahdollistaa tasapainoisen elämän. Sen löytymiseksi pitää osata antaa ikävienkin tunteiden mennä ja tulla, takertumatta niihin.

– Onni ei ole jatkuvaa. Suru, kipu ja epäonnistumiset ovat onnen edellytyksiä. Peilaamalla parempia hetkiä niihin oppii arvostamaan tavallista hyvää arkea.

Pitää osata antaa ikävienkin tunteiden mennä ja tulla.

Kaikki tuntevat erikokoisia pettymyksiä. Riitaa kaverin kanssa ei tarvitse kuitata väkinäisellä hymyllä, eikä työttömälle kannata hehkuttaa uusien mahdollisuuksien tulvasta.

– Kun kurjuudesta ponnistaa omin voimin ja omalla ajallaan ylös, sekin on itselle tärkeiden asioiden tavoittelua, mikä tekee tutkitusti onnelliseksi.

Eläköön tylsä arki

On totta, että hyvinvoiva ihminen jaksaa paremmin. Hyvinvointia ei kuitenkaan mitata huippuhetkien lukumääränä. Onnellisuus on tasaista hyvää mieltä, sitä, että paineet ja ahdistus eivät ole päällimmäisinä mielessä. Jo se auttaa, että karsii omalta vaatimuslistaltaan muiden odotusten täyttämisen.

Epämääräinen onnen tavoittelu voi pahimmillaan masentaa. Syyllisyyden kokeminen epäsomeuskottavasta elämäntyylistä vie massiivisen määrän energiaa, Pihlaja toteaa.

Epämääräinen onnen tavoittelu voi pahimmillaan masentaa.

– Kipukohtia on hyvä purkaa avoimesti jonkun kanssa, itkeäkin saa. Tunteiden kannattelu ja mielen perkaaminen yhdessä on helpompaa kuin yksin.

Kun oppii arvostamaan omannäköistä elämää, huomaa, että tylsähkökin arki voi tehdä riittävän onnelliseksi. Tunnista tyytyväisyytesi lähteet ja vaali niitä erottamalla omat ja muiden mielipiteet.

Onni asuu merkityksissä

Pihlaja kaivaa onnellisuushypetyksen ja -bisneksen keskeltä tärkeimmän esiin: merkityksen tunteet. Niitä ei rahalla tai somepeukutuksilla saa.

Samoilla linjoilla on Meik Wiking. Hänen mielestään onnellisiksi hehkutettuja tanskalaisia yhdistää yksi arvostettu asia: hygge. Hygge on enemmän tunne kuin konkreettisia asioita. Hyggemäinen olotila syntyy, kun tekee jotain kiireettömästi ja nautiskellen.

Tutkimusten mukaan onnellisia ihmisiä eivät yhdistä arjen kauneus, timmi vartalo tai hulppeat lomat. Sen sijaan he omistavat aikaa läheisilleen, tuntevat kiitollisuutta, tarjoavat apua, ovat optimisteja, elävät nykyhetkessä ja harrastavat liikuntaa.

Onnelliset ovat sitoutuneita elämänpituisiin tavoitteisiin ja päämääriin.

– Onnelliset ovat sitoutuneita elämänpituisiin tavoitteisiin ja päämääriin. Peittelyn sijaan he soveltavat kriisitilanteissa selviytymiskeinojaan, Pihlaja sanoo.

Tärkeintä on erottaa omat tavoitteet ja tyytyväisyydenlähteet. Juo kahvi muumimukista mustana, jos se maistuu paremmalta kuin vaahtosydämellä koristeltu soijalatte. Terveyshyödyt ovat samat, liikuitpa sitten yksin nappiverkkareissa tai ryhmässä ykköstrikoissa – kiksit saat vain siitä, mistä aidosti tykkäät.

Poimi päivän valopilkut

Mieltä voi treenata, ihan samaan tapaan kuin ojentajia. Ja mikä parasta, aivot muokkautuvat jopa lihaksia nopeammin.

Aloita harjoittelu arkisten ilojen bongailulla. Huomaa kahvin tuoksu ja puhtaat lakanat jo ennen kuin suodatinpaperi on loppu tai pesukone temppuilee.

– Kun opettelee taputtamaan itseään olkapäälle pienistäkin nappiin menneistä suorituksista, jo parissa viikossa huomaa eron entiseen, Pihlaja vakuuttaa.

Hyvä itsetunto auttaa arvostamaan tavallista hyvää elämää aallokkoineen.

Hyvä itsetunto auttaa arvostamaan tavallista hyvää elämää aallokkoineen.

Itsetuntoa voi kehittää niinkin yksinkertaisella tavalla kuin lopettamalla vertailun muihin ihmisiin. Katkeruuden tai ylpistymisen sijaan huomaa, että moni asia onkin ihan hyvin.

Hattarapilviä ei ole

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on monelle tuttua. Saman asian ajaa päivittäin kolmen hyvän asian listaaminen mielessä, vaikka hampaita pestessä. Tapa opettaa aivoille rutiinia, ja arjen hyvät asiat nousevat kun itsestään esiin.

Sano ääneen ja kehu avoimesti, kun vaikka ovi avataan. Pyydä anteeksi, jos teet muille jotain ikävää, unohdat sovitun tapaamisen tai tönäiset jotakuta jonossa.

Onnelliset osaavat nähdä asioiden valoisat puolet myös kurjempina kausina.

Tutkitusti onnelliset eivät elä jatkuvassa hattarapilvessä. He kiinnittävät enemmän huomiota mukaviin yksityiskohtiin ja onnistumisiin. Jos viikon kolmesta treenistä kaksi tuli tehtyä, he tuulettavat 66,6-prosenttisesta onnistumisesta.

– Onnelliset osaavat nähdä asioiden valoisat puolet myös kurjempina kausina. Jokainen voi oppia myönteisyyden taitoa.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Onnen anatomia onnellisuustutkijan mukaan

Onnellisuutta voi Meik Wikingin mukaan mitata aivan kuin taloutta hajottamalla onnen osiin ja tutkimalla niitä. Osia on kolme: affektiivinen, kognitiivinen ja eudaimonia.

  • Affektiivinen ulottuvuus tarkoittaa päivittäisiä tunteita. Oletko iloinen, masentunut, rakastettu?
  • Kognitiivinen ulottuvuus arvioi elettyä elämää. Oletko tyytyväinen siihen? Mikä olisi parasta, mitä voisi tapahtua, entä huonointa? Nämä ulottuvuudet kulkevat käsi kädessä. Jos kokee paljon positiivisia tunteita, on yleensä tyytyväisempi elämäänsä.
  • Eudaimonian ulottuvuus tarkoittaa Aristoteleen käsitystä onnesta: hyvä elämä on merkityksellistä elämää.

Lue lisää: Meik Wiking: Lykke – Onnellisten ihmisten salaisuudet (Readme).

Sport

Eevi Teittinen pääsi ahmimisesta ja sokerikoukusta irti lisäämällä hyvää, tavallista ruokaa. Parista ruoka-aineesta hän päätti luopua kokonaan, koska huomasi sen tekevän hyvää. 

Personal trainer, hyvinvointibloggaaja Eevi Teittinen, 28, on ehtinyt tehdä jo monta pientä elämänmuutosta. Hän on oppinut eroon sokerikoukusta ja tunnesyömisestä ja päässyt irti liikunnan suorittamisesta. Hän kertoo, miten muutos onnistui.

"Paranin, kun aloin syödä kunnolla"

”Parikymppisenä olin tosi yksinäinen. Olin muuttanut 17-vuotiaana Kotkasta, eikä minulla ollut Helsingissä kunnon tukiverkkoa. Siihen päälle tuli jatkuva työstressi. Ei muuta tarvittu, että pakka meni sekaisin.

Saatoin käydä peräkkäin tunnin intervallijuoksutreenin ja pumpin. Päivällä jaksoin syödä vielä tosi terveellisesti – tosin nyt jälkikäteen ajateltuna kitkuttelin liian vähillä kaloreilla. Kun tulin treeneistä  kotiin, ahmin yhdeltä istumalta hirveän määrän ruokaa ilman nälkää, ja siitä tuli kamala syyllisyys. Yritin vihjata tutuille, mutta kukaan ei oikein tajunnut. Se oli raskasta ja turhauttavaa. En ole ikinä ollut niin loppu kuin silloin.

Paraneminen lähti siitä, että aloin syödä enemmän ihan tavallista ruokaa. Toistelin itselleni, että se on hyväksyttävää. Syöt niin paljon kuin haluat, niin ei tarvitse kompensoida ahmimalla. Jos kitkuttaa minikaloreilla, kroppa ottaa kaiken lopulta takaisin. 

Kun on itse käynyt syömisongelmat läpi, tietää tasan tarkkaan, miltä se tuntuu. Kuka tahansa voi kärsiä niistä, jos elämä ei ole balanssissa: minäkin olin ihan perusjumppaaja. Siksi painotan tasapainoa kaikessa.”

"Pysäytän itseni kehoni ääreen"

”Viime vuosi oli raskas, sillä ihmissuhteet kuormittivat. Tiedostin koko ajan, että nyt on vain selviydyttävä ja otettava enemmän aikaa itselle. Mukautuminen on hirvittävän tärkeää. Ei koko ajan voi vaatia itseltään sataprosenttisen terveellistä elämää tai puskea seitsemää treeniä viikossa. Annoin itselleni armoa, vähensin treenejä ja otin mukaan rauhoittavaa liikuntaa. 

Lähdin yksin mökille keskelle ei mitään. Se pelotti, mutta teki tosi hyvää. Parin päivän jälkeen oli olo, että olen ollut viikon yksin.

Jos tunteita ei käsittele, ne iskevät usein päälle vasta, kun on pakko pysähtyä. Ennen saatoin olla ahdistunut lomalla ja syyllistää siitä itseäni: mikä ihme minua vaivaa? Nykyään en enää päästä itseäni siihen pisteeseen, vaan himmaan heti, kun energiatasot tippuvat. Voi olla vaikka kuinka kiinnostavaa tekemistä, mutta ei elämä voi olla koko ajan eteenpäin painamista.

Pyrin siihen, että edes joka toinen viikko olisi yksi päivä ilman aikatauluja, voi vaikka maata sohvalla koko päivän. Usein silloin tulee tarve tehdä käsillä. Siivoan, sisustan ja leivon, ideoita tulee jatkuvalla syötöllä. Siitä näkee, että menee hyvin: luovuus on valloillaan, kun keho on rento. Kun annan siihen itselleni oikeasti luvan, seuraavana päivänä on älyttömät energiat. Usein jo samana iltana.

Myös jooga toimii, koska se pakottaa olemaan oman kehon kanssa. Se on hetki, jolloin oikeasti kuulen itseni. Kukaan ei käske pysähtymään, vaan se pitää tehdä itse. ”

"En lähde villityksiin vain, koska kaikki muutkin"

"Olen aina syönyt suht terveellisesti ja säännöllisesti, mutta olin vuosia sokerikoukussa: nameja meni aina, kun oli huono fiilis. Kun aloin treenata enemmän ja lähdin PT-kouluun, ruokavalio alkoi kiinnostaa koko ajan enemmän.

Jätin maidon kokonaan pois, kun vatsa oli jatkuvasti kipeä ja turvonnut. Vaikutus oli selvä: kaikki oireet hävisivät. Jäin sille linjalle, koska se toimii minulle. Välillä vedän mehudetoxin ja jätän punaisen lihan, koska se auttaa ruoansulatusta. Ei se tarkoita, että kaikkien pitäisi tehdä perässä.

On hyvä kokeilla, mutta villityksiin ei kannata lähteä vain siksi, että tulee uraauurtava tutkimus tai koska kaikki muutkin. Miksi alkaa gluteenittomaksi, jos ei ole ongelmaa? Yritän kuunnella itseäni jatkuvasti ja teen valinnat sen pohjalta. Millainen fiilis juuri nyt on omassa kehossa? Mitä voisin tehdä, että olisi parempi olo?”

Miten laulaja Jannika B oppi rakastamaan kehoaan enemmän kuin koskaan ennen? Lue juttu Sport-lehden numerosta 3/18. Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessta