Sport
Essi Hellén kertoo, että myös hänen pukeutumisensa muuttui, kun hän alkoi taistella ulkonäköpaineita vastaan. "Tunnen oloni kotoisaksi ja naiselliseksi myös lökävaatteissa."
Essi Hellén kertoo, että myös hänen pukeutumisensa muuttui, kun hän alkoi taistella ulkonäköpaineita vastaan. "Tunnen oloni kotoisaksi ja naiselliseksi myös lökävaatteissa."

Essi Hellén oivalsi terapiassa, kuinka paljon sanoilla ja ajatuksilla voi vaikuttaa omaan oloon. ”Kun joku vähättelee itseään, tekee mieli sanoa: mitä jos et edes sanoisi tuota ääneen?”

Liian iso. Niin näyttelijä Essi Hellén, 30, ajatteli vartalostaan vielä pitkälle päälle parikymppiseksi. Pelkkä vaatteiden vaihto saattoi viedä kolme tuntia, koska kaikissa oli epämukava olla. 

– Olen aina ollut vähän skrode tyyppi. Muistan, kun teininä katselin minusta otettua kuvaa cheerleading-kisoista ja ajattelin, että olen läski ja hirveä. Nyt kun näen tuon kuvan, se on täydellinen.

Kun Essi päätti alkaa itsepintaisesti muuttaa ajatteluaan, elämä helpottui vähitellen.

– Olen haaskannut tarpeeksi aikaa ulkonäköni arvostelemiseen. Nyt on uusi aika.

Sitkeä asennemuutos on tehnyt ylitietoiseksi ulkonäkökommenteista.  

– Vastikään tuttuni kehui yhtä telkkariesiintyjää fressiksi, kun tämä oli laihtunut viisi kiloa. Tajusin silloin jotain. Olemme tottuneet siihen, että kun ihminen laihtuu, hän on parempi. Oikeasti hän voi olla paljon ahdistuneempi. Varsinkin, kun puhutaan normaalipainoisesta, joka yhtäkkiä laihtuu.

"Kun joku vähättelee itseään, tekee mieli sanoa: mitä jos et edes sanoisi tuota ääneen?"

Essi kertoo itsekin olleensa onnettomin silloin, kun hän on ollut pienin.

– Se on noidankehä. Joko ahdistut siitä, että et ole laiha, tai siitä, että et kohta enää ole. Hukkasin kierteeseen vuosia. Jotkut ovat luupissa koko elämänsä. On paljon kauaskantoisempaa opetella hyväksymään itsensä.

Hän teki myös tiukan päätöksen: hän ei enää kommentoisi omaa eikä muiden ulkonäköä. Tarkoitus ei ole moralisoida, vaan herätellä huomaamaan, miten pienillä sanoilla ja teoilla ylläpidetään varsinkin naiskehon arvostelua.

–  Terapiassa olen ymmärtänyt, miten paljon omiin ajatuksiin ja toimintaan voi vaikuttaa. Kun joku vähättelee itseään, tekee mieli sanoa: mitä jos et edes sanoisi tuota ääneen? Olet täydellinen! 

Miten Essi löysi ainaisten laihdutuskuurien tilalle tasapainon? Lue koko juttu Sport-lehden numerosta 4/18, joka ilmestyy 5.4. Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.