Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä
Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä

Räppäri Elastinen käy akrobatiatunneilla, jotta voi kieppua keikalle volttisarjoilla. Megatraanaaja ehtii myös heilua tuulimyllynä, tehdä maalin ja tuijottaa seinää.

Maanantai

Jalat makaronina

Trampoliinilla hyppely näyttää helpolta, mutta parinkymmenen minuutin jälkeen jalat ovat kuin makaronit. Voltteja olen yrittänyt tehdä jo teinistä asti, joten niiden harjoittelu tuntuu helpommalta. Tavoitteenani on oppia Kummelista tuttu flic flac -sarja eli yhteen putkeen arabialainen, taaksepäin puolivoltti ja voltti. Se on yksi syy, miksi aloitin alku­keväästä yksityiset akrobatia-tunnit Helsingin Taitoliikunta­keskuksessa.

Hyvää yritän, mutta priimaa tuppaa tänäänkin. Onnistun tekemään ensimmäistä kertaa puolivoltin taaksepäin ilmavolttiradalla eli air-trackillä ilman opettajani Markus Mannilinin käsien apua. Pikkupoikamainen riemu seuraa läpi tunnin.

"Uskon, että liikuntaharrastukseni tekevät minusta paremman ihmisen. Terveys on elämässä tärkeintä."

Tiistai

Maskotti maalintekijänä

Olen futisjoukkueemme maskotti, enkä syyttä! Pelaamiseni on lähinnä avutonta pyörimistä. Aina kun saan pallon, syötän sen mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Valttikorttini on hyvä juoksukunto, mikä tekee minusta hyvää treeniseuraa. Onnistuin tänään harjoituksissa pitkästä aikaa maalinteossa. Koko joukkue repesi suosionosoituksiin.

HSP-jalkapallojengin perustimme neljä vuotta sitten ystäväporukalla. Halusimme tavata säännöllisemmin kuin silloin tällöin baarissa. Monet ovat jo perheellisiä, joten iltayhdeksän peliaika uppoaa kaikkien kalentereihin. Pelaamme FC Konnun alaisuu­dessa kuutosdivarissa. Käpylän cupin voitimme muu­­tama vuosi sitten kuin ihmeen kaupalla. Peleissä istun nykyään katsomossa, koska tai­donnäytteeni alkoivat vetää liikaa yleisöä. Pakko myöntää, että joukkueen risteilyt ja sau­naillat ovat kauden kohokohtia.

 

Elastisen pelinumero on 98, joka viittaa hänen yrityksensä Rähinä Recordsin perustamisvuoteen.

Keskiviikko

Voimaa renkaista
Liikunnallisen herätyksen koin vuonna 2008. Iltapäivän kestävän kahvakuulakurssin jälkeen en päässyt neljään päivään omin avuin ylös sängystä. Tajusin, että tavassani treenata oli jotain pielessä. Siirryin salilaitteissa pumppaamisesta toiminnalliseen harjoitteluun. Treenaan voimistelurenkailla, oman kehon painolla ja levytangoilla Herttoniemen Underground garagessa. Valmentajani Väinö Lestelä tekee minulle ohjelman kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Nyt olen paljon paremmassa kunnossa kuin nuorena, jalatkaan eivät ole enää ruipelot. Sikspäkki ja iso hauis olivat ennen motivaationi hikoilla, nykyään tasapainoinen ja terve keho. Treenaan edelleen kovilla sykkeillä. En voi sietää, jos harjoitusten jälkeen on vielä virtaa. Kova treeni saa minut onnelliseksi.

 

Toisella puolella salia treenaavat vauvat. "Saan temppuilla rauhassa, sillä he eivät osaa vielä fanittaa."

Torstai

Asennetta tanssiin!
Lapsena voitin aina tanssiskabat. Kun yläasteella luokalleni tuli poika, jonka varjoon jäin, menin breakdance-tunneille. Helsingin kisahallilla ottelimme toisia tanssijengejä vastaan. Taiteilijanimeni on peräisin sieltä, isot pojat keksivät sen. Tänään kävin ystävieni katutanssikeskuksessa Saiffassa verestämässä vanhoja taitoja. Harjoittelin perinteistä tuulimyllyä. Pyörin vimmatusti 70-luvun funkin soidessa. Kaikkia vanhoja bravuureitani en uskalla tehdä, paikat menevät helposti rikki.

"Tykkään treenata kovaa, mutta järkevästi. Oksennan mieluummin kuin rikon selän."

Perjantai

Lekalla lähtee
näyttäisi pahalta, jos esiintyisin televisiossa silmä mustana. Siksi laitoin jäähylle rakkaat harrastukseni kickboxingin ja järjestysmiesten suosiman
defendon. Treenaan kuntokes­kuksessa, jossa voi lyödä lekalla ja kiipeillä köysissä. Tänään työnnän ja vedän kelkkaa huoneen poikki. Painot ovat minimissä, silti lihakset kämmenestä jalkapöytään virittyvät.

Lauantai

Jumppatunti keikalla
Tämän opin jo varhain: paras  esiintymistyyli on energinen. NTM räppäsi vuonna 1998 Pariisissa pitäen koko stadionin otteessaan. Kävin esityksen läpi minuutti minuutilta. Tuota dvd:tä on kiittäminen, että sain ensimmäisen levytyssopimukseni. Nyt Tampereen Fat ladyn lavalla heilun kuin aerobic-tunnilla. Keikan jälkeen otan pikasuih­kun ja fanien seurassa.

Sunnuntai

Seinämeditaatiota
Laitan kynttilän palamaan ja tuijotan viisitoista minuuttia seinää. Olen innostunut henkisistä muskeleista. Sunnuntai tarkoittaa rauhoittumista ja huoltoa: pyykkiä, saunaa ja venyttelyä. Myös ruokailuni on mennyt uusiksi, ja syön kuin hevonen: iltapalaksi kaalia ja kanaa. Poikamiehen ei tarvitse taipua kulinaarisiin taitoihin.

Juttu on julkaistu Me Naiset Sportin numerossa 4/2013.

Elastisen päivä Vain elämää -ohjelmassa Nelosella pe 17.10. klo 20.

Lue myös:

Nasse-setä yllättää Elastisen Vain elämää -päivänä

Elastinen paljastaa saltun puolensa: piilotteli asiaa 20 vuotta

Elastinen: "En ota paineita seurustelusta tai jälkikasvusta"

Kimmo Laiho

on Helsingissä asuva rap-artisti ja musiikkituottaja. Elastisena tunnettu laulaja on perustamansa Rähinä Records -levy-yhtiön toimitusjohtaja. Hän on mukana Vain elämää -ohjelman kolmannella tuotantokaudella.

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Yökukkuminen, sarjasometus, tupakointi... jos tahdot päästä huonosta tavasta, toimi aivojen ehdoilla. Seitsemän kohdan treeniohjelmalla korvaat huonon tavan hyvällä pysyvästi. 

Miksi terveellistä ruokavaliota jaksaa pitää yllä vain pari päivää ja juoksuprojekti alkaa alusta joka maanantai?

Jos aivotutkijoita on uskominen, niin syynä on aivojen sitkeys. Aivot oppivat nopeasti uutta, mutta vastustavat hanakasti muutosta.

Rutiini naksauttaa aivot automaattivaihteelle. Jos on tottunut lohduttamaan itseään makealla, käsi todella tuntuu ajautuvan karkkipussille kuin itsestään. Toisaalta oppivaisuudessa on hyväkin puoli: mistä tahansa haitallisesta tavasta pääsee eroon, kun treenaa sinnikkäästi.

Avain on edetä vähän kerrallaan – mikromuutoksin. Eli esimerkiksi niin, että tekee joka päivä yhden punnerruksen tai lankaa yhden hammasvälin.

– Tapojen muuttaminen vie energiaa. Samaan aikaan pitää pyrkiä pois vanhasta ja opetella uutta. Jos päättää kerralla laittaa elämänsä järjestykseen, haukkaa liian ison palan. Muutos kannattaa aloittaa pienin askelin, aivotutkija Kiti Müller kannustaa.

Kiitollista tapojen tuunaamisessa on se, että sama resepti tepsii niin liikakiloihin, rahan tuhlaamiseen kuin maratonille treenaamiseenkin. Pienikin muutos voi sysätä hyvään kierteeseen, jopa järjestää hermoverkot uudelleen.

Muovautuva mieli

Pinttynyt tapa pyörittää ihmistä pitkin yhtä rataa. Ensin ärsyke, sitten opittu reaktio, lopussa palkinto. Tunnesyöjälle tyypillinen ärsyke on stressi tai väsymys, opittu reaktio ruoan ostaminen ja palkintona syömisen tuoma lohtu.

Erityisen sitkeässä ovat tavat, joihin liittyy tunne-elämyksiä: esimerkiksi suklaan syönti ja mielihyvä.

Rutiinit lymyilevät syvällä muistissa. Erityisen sitkeässä ovat sellaiset tavat, joihin liittyy tunne-elämyksiä – kuten vaikka suklaan syönnistä tuleva mielihyvä.

– Ketjun katkaiseminen vaatii ponnistelua. Tarvitaan päätös ryhtyä tietoisesti tekemään asioita uudella tavalla.

Onneksi aivot joustavat läpi elämän. Uusia hermoverkkoja voi tietoisesti aktivoida tekemällä jotain aivan uutta tai tutun asian uudella tavalla. Hermoyhteydet liikahtavat hiukan uuteen asentoon, kun tekee jotain totutusta poikkeavalla tavalla. Vähä vähältä

Uusia hermoverkkoja voi aktivoida tietoisesti.

Kun on kuvannettu koehenkilöiden aivoja ennen ja jälkeen täydellisen elämänmuutoksen, tulokset ovat toisinaan hämmästyttäneet tutkijoita. Parhaimmillaan muutos on rukannut hermoverkot kokonaan uuteen uskoon.


Pikapulahda epämukavuusalueella

Mukavuusalueella aivot lepäilevät, stressitilassa ylikuormittuvat. Tapojen muuttaminen käy helpoiten välimaastossa, jossa olo on kuin sopivan rankalla jumppatunnilla: hiukan epämukava muttei sietämätön.

Aivotreeniin pätee sama resepti kuin hauiksen kasvattamiseen. Tulosta tuovat säännöllinen harjoittelu, maltti ja riittävä lepo. Salireissukin päättyy huonosti, jos lastaa laitteeseen täyden painopakan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Müller neuvoo valitsemaan sopivan kokoisia haasteita.

"Voi aluksi kävellä pari bussipysäkinväliä. Se on jo hyvä tapa."

– Jos on vähän laiska liikkumaan, voi aluksi kävellä pari bussipysäkinväliä. Se on jo hyvä tapa.

Raskain on alun muutosvaihe. Silloin mieli haraa vastaan. Väsyttää, ei jaksa, olisi mukavaa jäädä tuttuun ja turvalliseen.

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin tekemään jotain totutusta poikkeavaa, kuten kuuntelemaan uutta radiokanavaa. Kanavaa vaihtaneet pudottivat painoa tehokkaammin kuin ne, jotka pysyivät vanhassa.

Tutkijat epäilevät syyksi sitä, että vieraalla maalla aivot joutuvat heräämään automaattiohjauksesta. Uuden opettelu on tehokasta mindfulness-treeniä. Läsnäoloharjoittelu taas tukee tutkitusti elämänhallintaa ja terveitä elintapoja.

Hiiteen vertailu!

Tehokkain keino motivoitua muutokseen on etsiä yksi itselle tärkeä, konkreettinen päämäärä, kuten vahvat lihakset tai tupakoinnin lopettaminen. Silloin muu hyvä seuraa perässä. Triathlonista haaveileva luopuu haitallisista elintavoistaan vaivattomammin kuin sellainen, jolla ei ole selkeää tavoitetta.

Etene vaihe kerrallaan, niin luot hyvän kierteen. Kun yökukkuja päättää mennä joka ilta varttia aikaisemmin nukkumaan, virkeämpänä jaksaa vahtia myös ruokavaliota ja rehkiä jumpassa.

Tärkeintä on, että pystyy olemaan itselleen joustavasti armollinen. Kiti Müller muistuttaa, että pienikin muutos on juhlinnan aihe.

Vaude, sain tänäänkin liikuttua edes tuon verran.

– Vertailusta syntyy helposti kielteistä itsepuhetta: taaskaan en liikkunut kuin kymmenen minuuttia. Miksei sen sijaan juhlisi sitä, että vaude, sain tänäänkin liikuttua edes tuon verran.

 

Treeniohjelma! Näin pääset eroon vanhasta tavasta

1. Tunnista tapa, josta tahtoisit päästä eroon. Listaa myös hyödyt, joita muutos toisi.

2. Tunnista ärsykkeet: millaisessa tilanteessa käyttäydyt ei-toivotulla tavalla? Liittyykö haitallinen rutiini työmatkaan tai ruokaostoksiin?

3. Huomioi palkinto, jota tavoittelet käytökselläsi. Himoitsetko sokeria väsymykseen? Pönkitätkö shoppailemalla itsetuntoa?

4. Etsi muutoksen tueksi laajempi tavoite. Entä mitkä hyvät tavat tukisivat päämäärän saavuttamista?

5. Aloita pienestä. Jos tahdot aloittaa liikunnan nollakunnosta, punnerra ensimmäisenä päivänä vaikkapa yksi kerta, seuraavana kaksi, ja niin edelleen.

6. Ota avuksi kalenteri. Merkitse ruksi aina kohdalle, kun olet treenannut uutta tapaa. Ripusta kalenteri näkyville. Kiusaus jatkaa kasvaa, kun näet ketjun pitenevän.

7. Ole kärsivällinen. Joidenkin tutkimusten mukaan uuden tavan oppiminen vie jopa muutaman kuukauden.

 

Aivot ylikierroksilla ja uni kateissa? Sport-lehden numerossa 9/18 kerromme, miten rauhoitat aivot ja palautat energian arkeen. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.