Sport
Käsilläseisonta on superliike seinää vasten tehtynäkin.
Käsilläseisonta on superliike seinää vasten tehtynäkin.

Telinevoimistelu on palannut! Pääset alkuun aikuisena kolmen K:n klassikoilla. 

Hihkuitko innosta vai nieleskelitkö kauhusta, kun opettaja laittoi kiipeämään köyttä pitkin jumppasalin kattoon? Verestä muistosi. Telinevoimistelu, tuo liikuntatuntien ikisuosikki (tai -inhokki), on nimittäin tullut takaisin. 

Kasarihittilajin nousu on osa kehonpainotreenin buumia, joka ei näytä himmenevän. Aikuisten telinevoimistelukouluihin lähdetään oppimaan lapsena haaveeksi jääneitä kieppejä tai vain hakemaan vetreyttä ja voimaa. 

Telinevoimistelussa kehoa käytetään monipuolisesti, eli saat takuulla näkyviä tuloksia ja joustavan, vapautuneesti liikkuvan kropan. Puhumattakaan rautaisesta tasapainosta ja ylväästä ryhdistä.

Opettele nämä kolme klassikkoliikettä kotona. Et tarvitse telineitä tai puomeja – permantona toimii oman olohuoneen lattia.

  1. Kuperkeikka. Suorat vatsalihakset, reidet, hartiat ja käsivarret vahvistuvat. Lonkkien, selän ja reisien jumit helpottavat. Loistoliike myös niskalle! 
  2. Käsilläseisonta. Superliike hartioiden, käsivarsien ja ranteiden lihaksille. Vaatii paljon hallintaa keskivartalolta. Voitelee olkaniveliä. Lue täältä ohjeet, miten opit käsilläseisonnan.
  3. Kärrynpyörä. Parantaa tasapainoa ja takareisien ja olkanivelten liikkuvuutta. Core vahvistuu. Tekee mannaa myös ruoansulatukselle ja nestekierrolle. Täällä aloittelijan ohjeet kärrynpyörämestariksi.

 

Sport
Tartu reippaasti vapaisiin painoihin! Se on tehokkaimpia ja nopeimpia keinoja hankkia näkyvää lihasta ja tervettä voimaa.
Tartu reippaasti vapaisiin painoihin! Se on tehokkaimpia ja nopeimpia keinoja hankkia näkyvää lihasta ja tervettä voimaa.

Jos teet tänä vuonna yhden liikuntalupauksen, hanki lisää voimaa. Kroppa ja aivot kiittävät.

Tämän hetken liikuntatrendeistä yksi on ylitse muiden: voima. Sen verran vakuuttavia vaikutuksia lihasten hankkimisella on. Tyyli on vapaa. Liity lähisalille tai crossfit-kurssille. Kotona omalla kehonpainollakin pääsee pitkälle. Pari kolme kertaa viikossa kohtalaista treeniä noin tunnin verran kerrallaan on jo riittävästi.

Poimimme neljä syytä, joiden takia kannattaa ottaa puntit käteen:

1. Selätät tulehduksen

Voimatreeni auttaa, jos huonot elintavat ovat saaneet tulehdusarvot pilviin, kertoo tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta.

2. Poltat rasvaa

Samainen väitöstutkimus paljastaa, että voimailu polttaa rasvaa ihon alta ja sisäelimien ympäriltä jo muutamissa viikoissa.

3. Aivot kiittävät

Voimatreeni piristää ja saattaa toimia kuin luonnon oma masennuslääke. Unikin paranee.

4. Näytät hyvältä!

Kroppa jäntevöityy. Uljaus siirtyy arkeen: pystyt ja jaksat paremmin.

Rakenna oma voimaa lisäävä 10 minuutin pikatreeni! Sport-lehden numerossa 2/2018 treenipalapeli ja 15 parasta liikettä jaloille, käsille ja corelle. Kerromme myös, miten pääset alkuun crossfitissä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.

Tarvittavan magnesiumannoksen saa kuitattua jo yllättävän pienellä ruokamäärällä. 

Suihke, pilleri, vitaminoitu vesi... Magnesiumvalmisteet ovat vallanneet kauppojen hyllyt. Yhä useampi syö magnesiumia lihaskramppeihin, osa varmuuden vuoksi. Moni heistä turhaan, sanoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen. 

Magnesium on ravintoaineiden joukossa erikoisuus. Se nimittäin imeytyy poikkeuksellisen hyvin, jopa 90-prosenttisesti passiivisesti. 

Jos napsii magnesiumia pillerinä ja vielä suihkeena paikallisesti, saa helposti liikaa: magnesium nimittäin imeytyy hyvin myös ihon läpi. Eikä mikään ravintoaine ei imeydy määräänsä enempää. Jos esimerkiksi elimistön magnesiumstatus on jo riittävä, lisämagnesiumin popsiminen purkista tai edes suihkeena on rahanhukkaa.

Entä sitten ne lihaskrampit? Orreveteläisen mukaan ne liittyvän harvoin magnesiumvajeeseen.

- Magnesium menee solukalvon läpi ilman kuljetusproteiineja ja tarvittava määrä pääsee  hyvin elimistön käyttöön. Yli tarpeen lisäravinteena tuutattu magnesium jää turhaan suolistoon pyörimään ja vaikuttaa jopa kielteisesti suolistoon.

Usein krampit johtuvat liian kovasta liikunnasta omaan kuntotasoon nähden, eivät magnesiumin imeytymisongelmista.

Yksi banaani takaa jo kolmasosan päivittäisestä magnesiumintarpeesta. Myös täysjyväviljoista, pavuista ja pähkinöistä imeytyy mukavasti magnesiumia.

Tarvitsenko lisäravinteita vai pärjäänkö normiruoalla? Lue Sport-lehden numerosta 2/2018 , jossa asiantuntijat kertovat, miten pärjäät lisäravinteiden viidakossa ja mitä aktiiviliikkuja oikeasti tarvitsee. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtä