Kuva: Shutterstock / vita khorzhevska
Kuva: Shutterstock / vita khorzhevska

Rakkauskurssilla voi nähdä itsensä uusin silmin – jos uskaltaa ensin katsoa pelkojaan.

Sain huhtikuussa kutsun rakkauskurssille. Kyseessä oli helsinkiläisen rakkausvalmentajan Jenni Kauppilan vetämä kuuden illan kurssi, joka pohjautuu hänen kesäkuussa julkaisemaan Rakastan, siis olen -kirjaan.

Kurssin aikana oli tarkoitus käydä kirja läpi, tehdä yhdessä osa harjoituksista ja ennen kaikkea jakaa omia oivalluksia ja kokemuksia muiden naisten kanssa.
Nimestään huolimatta kurssin tarkoituksena ei ollut opastaa romanttiseen rakkauteen, vaan löytämään rakkaus itsestä.

Uskomukset pintaan

Kuuden viikon aikana käänsimme katseet omaan mieleemme. Miten itse näen itseni, miten muut minut näkevät ja mikä estää minua olemasta oma itseni joka tilanteessa? Katsoimme rohkeasti omia negatiivisia uskomuksia, rooleja, pelkoja, haaveita, rajoja ja unelmia.

Kurssi pakotti pysähtymään ja kohtaamaan omat haasteensa, joita oli ennen taidokkaasti vältellyt monin eri tavoin shoppailusta himotreenaamiseen.

Parasta oli huomata, että myös muut painivat samojen ongelmien kanssa. Monesti kirjan esimerkkitapauksia lukiessa hymy nousi huulille: tuohan on kuin omasta elämästäni!

Kurssi toimi kuin pyörremyrsky, joka laittoi jumiutuneisiin ajatuksiin liikettä ja nosti pinnalle vääristyneitä uskomuksia. Se oli alkusysäys muutokselle.

Vaikka kurssin ja kirjan kaikkea antia ei hetkessä sisäistäkään, tärkeimmät oivallukset ovat jo selvät.

1. Rakkaus ei löydy etsimällä.

Moni sinkku luulee, ettei voi olla onnellinen ennen kuin se ihana tyyppi on löytynyt vierelle. Tragedia onkin siinä, että juuri tämä uskomus estää löytämästä sitä ihanaa tyyppiä.
Kurssilla valkeni lopullisesti se, mitä ikivanha klisee ”onnellisuus on omissa käsissäsi” tarkoittaa. Onnellisuutta tai rakkautta ei voi löytää itsensä ulkopuolelta. Kuten hengitys, se on aina läsnä. Se pitää vain oppia huomaamaan.

2. Pelot kannattaa kohdata.

Omia haasteita on helpompi paeta kuin kohdata. Karu totuus on kuitenkin se, että niistä voi päästä yli vain uskaltamalla kohdata ne. Ikävä tunne, kuten yksinäisyys tai ahdistus, häviää kuitenkin hetkessä, kunhan vain uskallat antaa sen nousta pintaan. Vain epämukavuusalueella voi kehittyä – niin epämukavalta kuin se kuulostaakin.

3. Et ole yksin.

Omia pelkoja ja ihmissuhdehaasteita ei usein kehtaa paljastaa muille, koska kuvittelee, että ne kuulostavat muista oudoilta. Kun ne sitten uskaltaakin sanoa ääneen, yllättyy: muilla on täysin samoja tunteita ja kokemuksia! Jo pelkkä kokemusten jakaminen huojentaa mieltä ja auttaa paremmin hyväksymään haasteensa – ja samalla myös itsensä. Epätäydellisenä ja siksi täydellisenä.

Lue lisää: Jenniemilia: Rakastan, siis olen, WSOY 2014
Seuraava rakkauskurssi alkaa 1.9. Lisätiedot: jenniemilia.fi

Lue myös:

Täältä rakkaus löytyy - rakkausvalmentaja kertoo

Rakkausvalmentaja neuvoo: Näin avaat itsesi rakkaudelle

Sinkku, näin löydät rakkauden

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!