Viime ateriasta on jo aikaa, ja lenkki olisi kohta edessä. MItä kaupan hyllyltä kannattaa napata? 

Tuttu tilanne: viime ateria oli lounas, siitäkin on tunteja aikaa. Kohta olisi edessä juoksulenkki. Nappaanko ensiavuksi proteiinipatukan, omenan tai ruisleivän? 

Jos lenkkiin on alle tunti aikaa, mikään näistä vaihtoehdoista ei ole optimaalinen, toteaa kestävyysvalmentaja, personal trainer Johanna Tokola

Yleisesti ottaen ruokavaliossa kannattaa suosia terveyden takia täysjyvää, mutta juuri ennen lenkkiä tilanne on toinen. Keho huutaa nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Se ehtii lihasten käyttöön heti, ei vasta sitten kun treeni on jo lopuillaan. Vähähiilarinen buumi on saanut monet välttelemään nopeita hiilareita silloinkin, kun keho niitä tarvitsisi. 

– Kuidut hidastavat imeytymistä, eli ruisleipä tai omena ei ole paras valinta tunti ennen lenkkiä. "Höttöisempi" vaihtoehto, kuten vaalea paahtoleipä hillolla, voi toimia paremmin. 

Kestävyyslajeissa hiilihydraatin merkitys korostuu. Sokeroimaton proteiinipatukka ei siis ole sekään paras vaihtoehto.

Jos takana on useamman tunnin ateriaväli, tärkeintä on, että ylipäätään syö jotain, Tokola muistuttaa.

– Kannattaa mieluummin napata vaikka niin sanotusti huonompi sokerinen välipala kuin kituutella lounaan voimin. Esimerkiksi juotavasta jogurtista saat hiilaribuustin ja energiaa. 

Välipalan merkitys korostuu sitä mukaa, mitä vähemmän on alkupäivästä syönyt. Kun panostat kunnon aamiaiseen ja lounaaseen, välipalan unohtaminen ei kostaudu niin herkästi vetämättömänä olona.

 

Esimerkkirytmi 

Työmatkajuoksija, intervallilenkki klo 17

12:00 Runsas lounas, jossa hiilihydraattia (esim. täysjyväriisiä ja pala tummaa leipää), vähärasvaista proteiinia (esim. kana, tofu) ja puolet kasviksia. 

16:00 Maitorahka hedelmäsoseella.

17:00 Intervallilenkki.

18:00 Proteiinismoothie, jossa on myös hiilihydraatteja.

19:00 Päivällinen lautasmallin mukaan.

Miksi juoksu ei kulje? Sport-lehden numerossa 6/18 juoksuvalmentajan ratkaisut tyypillisimpiin ongelmiin ja ohjeet, joilla saat juoksun rullaamaan taas kevyesti. Tilaajana pääset lukemaan lehden osoitteessa digilehdet.fi.