Sport

Innokkaan ulkoliikkujan kannattaa rasvata iho usein ja huolella. Valitse myös tuote täsmästi, kun hikoilet.

  1. Innokkaan ulkoliikkujan kannattaa valita veden- ja hienkestävä aurinkosuoja, jossa on korkea suojakerroin (30 tai 50) ja joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.
  2. Nopeasti imeytyvä väritön aurinkosuojasuihke on helppo levittää eikä se jätä ihoa tahmeaksi. Valitse voide kasvoille ihotyypin mukaan: esim. rasvaiselle iholle paras on kevyt, mattapinnan tuova tuote. Vartalolle tarkoitettua aurinkovoidetta voi myös käyttää kasvoille, jos koostumus on sopiva.
  3. Helposti palaville alueille, kuten hiusrajaan ja nenään, voi käyttää aurinkosuojapuikkoja, jotka pitävät hieman paremmin hikeä.
  4. Vesi ja hiekka heijastavat auringonsäteitä. Rannalla UV-annos kasvaa noin 20 prosenttia, eli muista erityisen huolellinen suojaus, jos liikut vesillä.
  5. Levitä aurinkovoide noin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Voitele uudestaan kahden tunnin kuluttua tai aiemmin, jos hikoilet ja uit.

Asiantuntijana farmaseutti Leeni Tolvanen, Ego.

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.