Sport
Lenkkien lisäksi Mervi löysi leijahiihdon, jossa pää tyhjentyi ja keho rentoutui. Kuva: Shutterstock.
Lenkkien lisäksi Mervi löysi leijahiihdon, jossa pää tyhjentyi ja keho rentoutui. Kuva: Shutterstock.

Aiemmin liikunta oli ollut Merville pakkopullaa, mutta nyt hän oivalsi, että tärkeintä on löytää oma laji, kuten vaikkapa leijahiihto.

Vuosi sitten kesällä oululainen Mervi Loukusa seisoi lastenvaateliikkeessään kuin nukkuneen rukous. Myynti oli takunnut jo pitkään. Pelko ja epävarmuus veivät yrittäjän yöunet. Mervi säpsähti hereille parin tunnin unien jälkeen tai valvoi läpi yön. Hän oli koko ajan töissä, muttei saanut väsymykseltään oikein mitään aikaiseksi ja unohteli asioita.

– Aivot kävivät öisin ylikierroksilla. Pyörittelin päässäni, miten liikkeille ja työntekijöille käy ja mistä saisin apua. Kroppa tuntui niin raskaalta, että olisin voinut rysähtää lattiasta läpi.

”Kroppa tuntui niin raskaalta, että olisin voinut rysähtää lattiasta läpi.”

Pahimmassa vaiheessa paikat olivat koko ajan kipeänä, jalkoja särki ja sydän tykytti epäsäännöllisesti. Päivät tuntuivat pitkiltä, ja Mervi vain odotti pääsevänsä nukkumaan. Yöt hän pyöri valveilla ja toivoi, että olisi jo aamu.

Jouluna Mervi järjesti itselleen parin päivän loman. Hän makasi sängyssään ja selaili Facebookia. Sitten silmiin osui kaverin julkaisema videopätkä. Tämä kiisi laskettelusuksilla meren jäällä, värikkään leijan vetämänä.

Se sytytti heti kipinän.

– Leijahiihdossa oli niin kova vauhti, että se varmasti tuulettaisi pään!

Liikkeelle vaikka väkisin

Jo joulun välipäivinä Mervi kävi kolmen päivän leijahiihtokurssin tuulisella Oulun Nallikarin jäällä. Hyvään vauhtiin kiihdytellyt hiihtäjä taittaa matkaa jopa 40 kilometrin tuntivauhtia. Toden totta: pää tyhjeni ja mieli ja keho rentoutuivat vauhdissa ensimmäistä kertaa kuukausiin.

Uni oli vieläkin katkonaista, mutta pelolta katkesi terä. Siitä alkoi säännöllinen liikunta.

– Ymmärsin, että minun on pakotettava itseni liikkeelle. Vaikka lähteminen oli työn ja tuskan takana, se kannatti silti.

Leijahiihto palautti mieleen ajat, jolloin Mervi vielä liikkui paljon, söi terveellisesti ja nukkui rauhallisesti.

–Halusin nousta kuopastani ja saada saman terveen ja virkeän olotilan takaisin.

”Merellä annoin tuulen puhdistaa pääni.”

Aiemmin Mervi oli käynyt pikaisesti ja vastahakoisesti pissittämässä Chiko-koiraa tai pyytänyt miestä tai lapsia viemään tämän ulos. Nyt päivittäiset lenkit alkoivat pidentyä tunnin, jopa puolentoista tunnin mittaisiksi. Mervi ja Chiko kiertelivät ympäri Oulun ulkoilualueita ja Nallikarin merenrantaa.

– Metsässä keskityin hengittämään syvään. En kehdannut huutaa, mutta saatoin juosta ja polkea rahahuolia ja epäonnistuneita päätöksiä kenkien alle. Merellä annoin tuulen puhdistaa pääni ja laitoin sen matkaan ajatukset, joita en halunnut enää kantaa. Välillä vain istuttiin koiran kanssa hiekkarannalla luonnon kauneutta ihailemassa.

Pikku hiljaa ulkoliikunta alkoi purkaa pitkään jatkunutta stressiä. Myös unen laatu alkoi kohentua. Parin kuukauden kuluttua Mervi huomasi nukkuvansa jo kuusi tuntia yhtäjaksoisesti.

Ei rääkki vaan nautinto

Mervi teki kollegansa kanssa kaiken mahdollisen yrityksensä pelastamiseksi, mutta helmikuussa se haettiin konkurssiin.

– Oli vaikeaa päästää irti jostain, jonka vuoksi oli uhrannut niin paljon.

Onneksi elämään oli tullut säännöllinen liikunta, joten Mervi päätti satsata siihen lisää. Keväällä hän palkkasi personal trainerin, joka on erikoistunut yrittäjien mentaalivalmennukseen.

– Valmentajan kanssa ymmärsin, että minun pitää harrastaa vain sellaisia lajeja, joista nautin ja nimenomaan ulkona. En ole koskaan pitänyt neljän seinän sisällä treenaamisesta, joten minun ei tarvitse lähteä salille.

”En enää pelkää nukkumaanmenoa, sillä tiedän osaavani nukkua.”

Valmentajan avulla Mervi löysi vielä uusia lajeja.

Hän käy merellä suppailemassa. Lihaskuntotreenin voi hyvin tehdä vaikka liikuntapuistossa.

Päivittäisten koiralenkkien lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu vähintään kolme kertaa urheilua.

Hengitysharjoitukset auttavat rauhoittumaan, jos ajatukset alkavat yöllä kiertää kehää.

Nykyään Mervi toimii puolipäiväisenä myyntisihteerinä ja osa-aikaisena yrittäjänä. Asenne on mennyt uusiksi.

– En enää pelkää nukkumaanmenoa, sillä tiedän osaavani nukkua. Aamulla herään levänneenä ja virkeänä.

Iina Lumiaho ja Paavo Hiltunen ovat paitsi pariskunta myös menestyviä swimrun-kisaajia. Lue juttu Sportista 9/17. Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

Mervin vinkit

  • Vaikkei huvittaisi, lähde ulos ja luontoon vaikka väkisin. Koskaan ei kaduta jälkeenpäin.
  • Uni ei häiriinny, kun varaat 2–3 tuntia rauhoittumisaikaa liikunnan jälkeen ennen nukkumaanmenoa.
  • Harrasta lajeja, joista nautit. Liikunnasta ei saa tulla stressiä tai syyllisyyttä.
Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!