Sport

Tunturista löytyi myös työ vuoristopelastajana, lumivyöryteknikkona ja oppaana. Merja kertoo, millaista Abiskossa on asua.

”Työpäiväni ovat harvoin samanlaiset. Saatan varata päivän paperitöille, kun saankin yhtäkkiä puhelimeeni viestin pelastustehtävästä vuorilla. Olenpa joskus tehnyt myös stuntteja ruotsalaisdekkareihin.

Meillä on mieheni Andersin kanssa Arctic Guides -yritys, joka vie turisteja vaeltamaan, kiipeilemään ja helihiihtämään. He kaikki ihmettelevät, miten henkeäsalpaavan kaunis luonto pohjoisessa on. Olen samaa mieltä.

"Tarfalan laakso on minulle tärkeä paikka ja lapsille kuin ’kesämökki’. Näillä jäätiköillä tapasin mieheni Andersin aikoinaan.”
"Tarfalan laakso on minulle tärkeä paikka ja lapsille kuin ’kesämökki’. Näillä jäätiköillä tapasin mieheni Andersin aikoinaan.”


Vuoristoturvallisuus on minulle tärkeää. On huolestuttavaa, miten olemattomilla taidoilla monet lähtevät vuorille seikkailemaan. Siksi perustin Replacing Luck -järjestön lisäämään tietoa turvallisesta luonnossa liikkumisesta.

Sää suosi huhtikuisella heliski-reissulla Kebnekaisen Sielmatjåkkan huipulla.
Sää suosi huhtikuisella heliski-reissulla Kebnekaisen Sielmatjåkkan huipulla.


Viime maaliskuussa pelastimme vuorilta lumeen hautautuneen hiihtäjän. Hän oli eksynyt ja menettänyt voimansa lumimyrskyssä. Onneksi hän oli jaksanut kaivaa repustaan makuupussin, joka antoi vähän suojaa. Löysimme hänet juuri ajoissa.

Abiskossa nautin puhtaasta ilmasta ja vapauden tunteesta, jonka jäätiköt ja vuoret antavat. Rentoudun aidossa suomalaisessa hirsisaunassani. Olen täysin riippuvainen saunomisesta, se on minulle rakas, pyhä rituaali.

Tuleva vuoripelastaja Hyss!
Tuleva vuoripelastaja Hyss!

Täällä on totuttava pitkiin välimatkoihin. Synnyttämään oli 250 kilometrin matka – ja kiire! Toisaalta juuri siksi ihmiset myös pitävät hyvää huolta toisistaan.

Merjan puoliso Anders ja poika Micke seuraavat mursuja Huippuvuorilla. "On hienoa voida tarjota tälläisia luontoelämyksiä lapsille."
Merjan puoliso Anders ja poika Micke seuraavat mursuja Huippuvuorilla. "On hienoa voida tarjota tälläisia luontoelämyksiä lapsille."

Välillä on ihanaa päästä kokemaan muitakin elämyksiä. Nautin suuresti musikaaleista Lontoossa."

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

Vuoristopelastaja ja lumivyöryteknikko Merja Bergwall, 43, asuu Ruotsin Abiskossa. Omistaa miehensä Andersin, 55, kanssa Arctic Guides -yrityksen. Lapset Emilia, 11, ja Micke, 6.

Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Kun liikkeet ovat tehokkaita, saat lyhyessä ajassa räjähtävää voimaa, lihasta ja liikkuvuutta. Sekuntikello käyntiin ja tekemään. 

Aika kortilla, mutta vahvat käsivarret ja yläselkä hakusessa? Silloin ratkaisu on minitreeni, jossa treenataan tasaisesti voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Kun liikkeet ovat riittävän haastavia, jo kymmenessä minuutissa saa paljon aikaan. Tässä yläkropalle suunnatussa pikatreenissä isot lihakset laitetaan töihin ja niitä rasitetaan joka suunnalta. Punnerrukset haastavat kehonhallinnan, saat myös räjähtävää voimaa ja liikkuvuutta.

Kohta teho jo palkitsee. Aloittelija saa takuulla kehitystä aikaan jo kahden viikon treenien jälkeen

Tarvitset vain sekuntikellon ja käsipainot. Pidä tahti HIIT-tyyppisen täpäkkänä ja tauot lyhyinä. Katso tarkka tahti kellon avulla: yhdessä liikkeessä pysytään vain puoli minuuttia. Tee kutakin liikettä 30 sekuntia kerrallaan. lepää minuutti kierrosten välissä ja tee 3 kierrosta.

1. Hindupunnerrus

Kädet ja jalat ovat lattiassa, takapuoli kohti kattoa. Sukella päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Jatka matkaa eteen, paina lantiota kohti lattiaa ja ojenna pää kohti kattoa. Palaa alkuun ja toista.


 


 


 

2. Lankkunousu

Varpaat ja kyynärvarret ovat lattiassa, vartalo suorana.Paina kämmenet vuorotellen kyynärpäiden paikalle ja nouse suorille käsille. Laskeudu samaa reittiä takaisin kyynärvarsille ja jatka.


 


 

3. Kulmasoutu

Ota käsipainot, kuminauha tms. Vie lantiota taakse, jousta hiukan polvista ja kallista ylävartaloa eteen selkä suorana. Kädet ovat suorina edessä. Vedä rauhallisesti kyynärpäitä koukkuun kylkien viereltä. Tunne supistus lavoissa. Toista.


 4. Timanttipystypunnerrus

Seiso jalat pienessä haarassa, selkä suorana ja käsipainot käsissä. Kämmenet osoittavat eteen. Vie käsivarret suorina sivukautta ylös lähelle toisiaan ja palaa takaisin. Toista. Pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.


 


 


 

5. Räjähtävä punnerrus

Aloita lankkuasennosta ja punnerra ylävartalo lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä. Ponnista ala-asennosta terävästi niin, että kämmenet irtoavat lattiasta. Toista. Jos liike on hankala, voit tehdä tilalla tavallisen etunojapunnerruksen.


 


Treenin suunnitteli personal trainer Sebastian Osmani, Lux Coaching.

Sport-lehden numerossa 3/18 treenataan viidellä liikkeellä vahva ja notkea selkä ja jumit pois. Tule myös mukaan 6 viikon juoksukouluun, jonka jälkeen juokset 10 km! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.