Sport

Tunturista löytyi myös työ vuoristopelastajana, lumivyöryteknikkona ja oppaana. Merja kertoo, millaista Abiskossa on asua.

”Työpäiväni ovat harvoin samanlaiset. Saatan varata päivän paperitöille, kun saankin yhtäkkiä puhelimeeni viestin pelastustehtävästä vuorilla. Olenpa joskus tehnyt myös stuntteja ruotsalaisdekkareihin.

Meillä on mieheni Andersin kanssa Arctic Guides -yritys, joka vie turisteja vaeltamaan, kiipeilemään ja helihiihtämään. He kaikki ihmettelevät, miten henkeäsalpaavan kaunis luonto pohjoisessa on. Olen samaa mieltä.

"Tarfalan laakso on minulle tärkeä paikka ja lapsille kuin ’kesämökki’. Näillä jäätiköillä tapasin mieheni Andersin aikoinaan.”
"Tarfalan laakso on minulle tärkeä paikka ja lapsille kuin ’kesämökki’. Näillä jäätiköillä tapasin mieheni Andersin aikoinaan.”


Vuoristoturvallisuus on minulle tärkeää. On huolestuttavaa, miten olemattomilla taidoilla monet lähtevät vuorille seikkailemaan. Siksi perustin Replacing Luck -järjestön lisäämään tietoa turvallisesta luonnossa liikkumisesta.

Sää suosi huhtikuisella heliski-reissulla Kebnekaisen Sielmatjåkkan huipulla.
Sää suosi huhtikuisella heliski-reissulla Kebnekaisen Sielmatjåkkan huipulla.


Viime maaliskuussa pelastimme vuorilta lumeen hautautuneen hiihtäjän. Hän oli eksynyt ja menettänyt voimansa lumimyrskyssä. Onneksi hän oli jaksanut kaivaa repustaan makuupussin, joka antoi vähän suojaa. Löysimme hänet juuri ajoissa.

Abiskossa nautin puhtaasta ilmasta ja vapauden tunteesta, jonka jäätiköt ja vuoret antavat. Rentoudun aidossa suomalaisessa hirsisaunassani. Olen täysin riippuvainen saunomisesta, se on minulle rakas, pyhä rituaali.

Tuleva vuoripelastaja Hyss!
Tuleva vuoripelastaja Hyss!

Täällä on totuttava pitkiin välimatkoihin. Synnyttämään oli 250 kilometrin matka – ja kiire! Toisaalta juuri siksi ihmiset myös pitävät hyvää huolta toisistaan.

Merjan puoliso Anders ja poika Micke seuraavat mursuja Huippuvuorilla. "On hienoa voida tarjota tälläisia luontoelämyksiä lapsille."
Merjan puoliso Anders ja poika Micke seuraavat mursuja Huippuvuorilla. "On hienoa voida tarjota tälläisia luontoelämyksiä lapsille."

Välillä on ihanaa päästä kokemaan muitakin elämyksiä. Nautin suuresti musikaaleista Lontoossa."

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

Vuoristopelastaja ja lumivyöryteknikko Merja Bergwall, 43, asuu Ruotsin Abiskossa. Omistaa miehensä Andersin, 55, kanssa Arctic Guides -yrityksen. Lapset Emilia, 11, ja Micke, 6.

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.