Sport
Kaunis maisema virittää pään lepotilaan.
Kaunis maisema virittää pään lepotilaan.

Kehoa ja päätä rentouttaa moni asia: onko se sinun kohdallasi halaus, musiikki vai Yin-jooga?

Lomalla on aikaa vetää henkeä ja kokeilla erilaisia rentoutumiskeinoja. Mitä useammin ja kekseliäämmin muistaa rentoutua, sitä paremmin keho ja mieli voivat.

– Lyhytkin rentoutus vaikuttaa positiivisesti elimistöön, kunhan se on omanoloinen. Hermosto rauhoittuu, lihakset palautuvat, aineenvaihdunta tasaantuu ja ruoansulatus tehostuu. Mielen rentoutuessa stressi hellittä, ahdistus helpottaa ja päässä raivaantuu tilaa uusille ideoille, muistuttaa mentaalivalmentaja Tarja Kupias

Kokeile näitä kolmea kikkaa – mikä toimii sinun kohdallasi parhaiten?

1. Suuntaa saunaan. Kylmä jäykistää lihaksia, kun taas lämmöllä on tutkitusti rentouttava vaikutus. Saunominen laukaisee lihasten jännitystiloja, alentaa verenpainetta ja parantaa ääreisverenkertoa. Saunomisella on myös meditatiivinen vaikutus: Lämmössä ja höyryssä on helppo ja luonteva istua hiljaa ja miettiä omiaan. Pysähtyneisyyden tila rentouttaa. Lämpö auttaa myös huonosti nukkuvia samaan unen päästä paremmin kiinni.

Eteeristen öljyjen pienet hajumolekyylit kulkeutuvat ihon ja nenän limakalvojen kautta rentouttamaan kehoa.


Lämmin suihku tai kylpy eteeristen öljyjen saattelemana on mainio unikikka. Aromaterapeutiksikin opiskellut Sanna Iranta neuvoo suosimaan erityisesti laventelin ja appelsiinin tuoksuja. Eteeristen öljyjen pienet hajumolekyylit kulkeutuvat ihon ja nenän limakalvojen kautta rentouttamaan kehoa. Samalla hengitys syventyy, verenpaine laskee ja miellyttävät muistot aktivoituvat. Olo rentoutuu. Muista laimentaa eteeriset öljyt pohjaöljyyn tai vaikka kermaan ennen kylpyveteen laittamista.

2. Halaa. Hetken halaus on varsinainen rentoutuspommi, sillä lämmin kosketus hyräyttää hyvät hormonit liikkeelle. Halaaminen tuottaa kehoon oksitosiinia ja dopamiinia. Oksitosiinin on todettu lieventävän pelkoja ja ahdistusta ja hillitsevä stressihormoniksi kutsutun kortisolin vaikutusta. Dopamiini puolestaan aiheuttaa mielihyvän kokemuksia.

Halaaminen vapauttaa kehoon myös endorfiineja ja serotoniinia.

Halaaminen vapauttaa kehoon myös endorfiineja ja serotoniinia. Yhdessä ne estävät yhdessä alakuloa. Rentoutuminen on helpompaa, kun mielessä virtaa hyviä ajatuksia, joiden voi antaa lipua tarttumatta kiinni mihinkään.

3. Laula. Luova tekeminen vapauttaa. Tanssinopettajanakin toimiva Iranta haastaa laulamaan joskus autossa tai suihkussa kovaa ja tunteella. Oma ääni resonoi kehon kanssa, ja turha levottomuus kaikkoaa. Kunnon serenadien jälkeen saattaa naurattaa niin, että koko kroppa tuntuu vetelältä. Se on vain hyvän merkki!

Oma ääni resonoi kehon kanssa, ja turha levottomuus kaikkoaa.

Rentouttavan naurujoogankin teho perustuu siihen, että nauraessa keuhkot tyhjenevät niihin jääneestä ilmasta ja täyttyvät sitten puhtaammalla ilmalla, jossa on korkeampi happitaso.

Asiantuntijoina syvärentoutusta eli Yoga Nidraa ohjaava Sanna Iranta ja mentaalivalmentaja, musiikintuottaja Tarja Kupias. Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport