Sport
Kuppi mustaa kahvia on Lotalle muisto isästä Aki Hintsasta, joka kuoli marraskuussa 2016.
Kuppi mustaa kahvia on Lotalle muisto isästä Aki Hintsasta, joka kuoli marraskuussa 2016.

Lotta siirtyi viime vuonna vegaaniseen ruokavalioon, mutta himon iskiessä menee kulho kermapohjaista toffeejäätelöä.

Etiopiassa asutut nuoruusvuodet näkyvät edelleen Lotta Näkyvän tavoissa. Ruuan tulee olla tulista ja kahvia kuluu monta kuppia päivässä.

– Ilman kahvia tulen kärttyisäksi. Se on myös muisto rakkaasta isästäni, joka opetti meille sisaruksille, että kahvi juodaan mustana ja että se joka keittää kahvit, saa viisi markkaa.

Aikanaan perheen vei Afrikkaan edesmenneen lääkäri-isän Aki Hintsan työt. Tämä huolsi töidensä ohella huippu-urheilijoita. 11-vuotiaana Lotta matki isosiskoaan Annastiinaa ja lopetti punaisen lihan syömisen. Etiopiassa se ei sujunut ihan mutkattomasti. Juoksija Haile Gebreselassien kotona jouluateria koostui yli kymmenestä liha-annoksesta, joten sisarukset joutuivat tekemään poikkeuksen.

"Ymmärsin, että olin oikonut liikaa."

– Äitimme Marketta katsoi minua ja siskoani sillä silmällä, ettemme kehdanneet olla syömättä palastakaan. Muistan, miten vielä viisikin päivää illallisen jälkeen tuntui kuin mahassa olisi ollut kiviä, Lotta kertoo.

Muutamia vuosia sitten Lotta kärsi toistuvasti flunssasta. Isä tuputti maistamaan grillimakkaraa. Lopulta isän yrityksessä työskennellyt valmennuspäällikkö Heikki Huovinen sai ylipuhuttua syömään kalaa, kanaa ja kananmunia.

– Ymmärsin, että olin oikonut liikaa, koska en ollut varmistanut kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saantia.

Ruokavaliosta löytyy nyt superfoodeja, kuten MSM-jauhetta ja monivitamiineja. Viime vuoden lopulla Lotta jätti maitotuotteet ja siirtyi täysin vegaaniseen ruokavalioon.

"Jokainen vegaaniannos on plussaa."

– Mietin, että jokainen vegaaniannos on plussaa, vaikka en ole edelleenkään täysin ehdoton. Himon iskiessä syön kermapohjaista toffeejäätelöä. Tottumuksillani toivon kuitenkin pelastavani edes muutaman eläimen.

Ruoanlaitosta Lotta ei välitä. Niinä iltoina, kun hän ei tilaa valmisruokaa, hän valmistaa jääkaappiin suuren määrän salaattia tai uunikasviksia.
Uusi lempiruoka on soijaproteiinista tehty revitty oumph. Tuote tarttui pakastealtaasta Ruotsissa, jossa jääkiekkoilija-aviomies pelaa. Kristianin käännyttäminen vegeksi ei ole kuitenkaan onnistunut.

– Kun Kristianilla on veriset pihvit esillä, olemme sopineet, etten ala silloin kertoa nippelitietoa lihateollisuudesta, Lotta virnistää.

Pariskunnan yhteinen intohimo on silti kasvispohjainen: vegaanivohvelit kookoskermavaahdolla.

– Makeanhimo menee yleensä aalloissa ja määrittyy pitkälti kuukautisten mukaan. Putkea ei lopeta mikään muu kuin kyllästyminen, ei edes mallikuvaukset, joten en edes yritä taistella vastaan.

"Pitkät automatkat eivät suju ilman karkkia."

Lotta uskoo, että osa syömisestä on itsensä viihdyttämistä.

– Myönnän syöväni herkkuja välillä erilaisiin tunnetiloihin, kuten tylsyyteen. Erityisesti pitkät automatkat eivät suju ilman karkkia.
Nykyään Lotta haluaa syödä rennosti, koska se ei aina ole ollut hänelle itsestään selvää. Nuoruudessa sairastettu anoreksia on jättänyt jälkensä ajatteluun.

– Proteiinista nipottaminen tulee ulos korvista. En missään nimessä laske ruokamääriä tai halua osallistua laihdutuskeskusteluihin.

 

 

Ravitsemusasiantuntija Laura Toivola kommentoi Lotan ruokavaliota: 

”Lotan ruokavalio on täysin kasvipohjainen, mutta nykyään suosittua on myös fleksitarismi: syödään pääosin kasvispohjaisesti, mutta lihaa ja muita eläinperäisiä ruokia voi syödä joustavasti. Lihan vähentäminenkin on ympäristöteko. Fleksitarismi tuo kasvisruoan terveyshyödyt, mutta helpottaa ruokavalintoja esimerkiksi kyläillessä tai ravintolassa.”

 

Hyvin menee

  • Lotan ruokavalio on hyvä esimerkki monipuolisesta ja toimivasta kasvisruokavaliosta.
  • Mukavan vaihtelevasti kasviksia ja myös terveyttä edistävää täysjyvää.
  • Hyviä rasvan lähteitä, kuten kasviöljyjä, avokadoa sekä pähkinöitä ja siemeniä.
  • Sopivan rentoa syömistä, jossa myös herkuille on paikkansa.

Paranna vielä

  • Lotta syö useita ravintolisiä. Kannattaa pitää huolta siitä, ettei samaa ravintoainetta tule montaa kertaa. Silloin jonkin aineen saanti voinousta tarpeettoman runsaaksi ja turvarajat ylittyä.
  • Monivitamiinilisästä on hyvä myös tarkistaa, sisältääkö se riittävästi vegaaniruokavaliosta puuttuvaa B12-vitamiinia.
  • Proteiinin saantiin esimerkiksi aamiaisella voi kokeilla satsata vielä enemmän.

Kirsi Alm-Siirakin rakastaa irtokarkkeja! Lue Kirsin ruokapäiväkirja Sportin numerosta 7/17! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

 

Lotta Näkyvä
28, Miss Suomi 2013, malli ja kauppatieteiden opiskelija.
Asuu Helsingissä miehensä Kristian Näkyvän kanssa.
Harrastaa kehonpainotreenejä, juoksua ja cheerleadingiä.

Sport
Kun Laura palasi takaisin pääkaupunkiseudulle jatkamaan opintoja, hän liittyi Helsinki Wolverines Ladies -joukkueeseen.

Lajissa viehätti rempseä, rohkea meno ja se, että kaikenlaiset naiset olivat tervetulleita.

Yksinäisyys saapui varkain. Pimeänä ja hiljaisena tammikuun iltana neljä vuotta sitten helsinkiläinen Laura Ainamo, 25, muutti Mikkeliin tekemään kauppatieteiden kanditutkintoa. Pienessä kaksiossa oli patja lattialla, pöytä ja radio. Silloin tunne iski vasten kasvoja.

– Olin yksin eikä minulla ollut mitään tekemistä. Tulin koulusta kotiin, tein läksyt, räpläsin kännykkää ja saatoin mennä jo kahdeksalta nukkumaan.

"Vapaa-ajan toiminta painottui juomiseen, joka ei ollut minun juttuni."

Elämässä oli paljon uutta: yliopisto-opinnot, muutto vieraalle paikkakunnalle, ensimmäinen oma asunto. Syksy oli kulunut vapaaehtoistyössä Afrikassa, ja Laura tuli Mikkeliin vasta tammikuussa. Muut olivat aloittaneet opinnot jo syksyllä ja löytäneet porukkansa. Opetusta oli vain kolme tuntia päivässä. Bilettäjille suunnatut klikit ja klubit eivät tuntuneet omilta.

– Vapaa-ajan toiminta painottui juomiseen, joka ei ollut minun juttuni.

Enemmän kuin harrastus

Keväällä Laura luki paikallislehdestä Mikkeli Bouncersista, naisten jenkkifutisjoukkueesta. Sähköposti valmentajalle lähti saman tien. Saako tulla kokeilemaan?

– Se oli jännittävää. Tapasin 30 ihmistä yhdellä kertaa. Kaikilla oli kypärät, joten kasvoja ja nimiä oli vaikea yhdistää. Mutta ihmiset olivat mukavia ja rempseitä.

Laura tykkäsi erityisesti siitä, että kaikenlaiset naiset olivat tervetulleita. Pelaajat olivat 16–41-vuotiaita, ja kaikilla oli erilaisia taitoja. Laitahyökkääjän pitää osata käsitellä palloa, ja entisenä koripalloilijana Laura sopi pelipaikalle hyvin.

"Löysin kavereita, joiden kanssa oli hauskaa ja aina puhuttavaa."

– Jefusta tuli nopeasti enemmän kuin harrastus. Löysin kavereita, joiden kanssa oli hauskaa ja aina puhuttavaa. Sain seuraa vapaalle, yhdestä myös kämppiksen.

Jenkkifutis on antanut Lauralle paljon itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä. Joukkueessa kannustetaan antamaan hyvää palautetta pelitoverille.
Jenkkifutis on antanut Lauralle paljon itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä. Joukkueessa kannustetaan antamaan hyvää palautetta pelitoverille.

Muista aina kehua

Amerikkalainen jalkapallo on tuonut Lauran elämään uutta itsetuntoa ja yhteisöllisyyttä.

– Joukkueissa kannustetaan antamaan hyvää palautetta. Mikkelissä saimme ennen treenejä lapun, johon oli kirjoitettu toisen pelaajan nimi ja tehtäväksi kehua häntä. Vähitellen kannustaminen jäi päälle.

Kun maisteriopinnot toivat Lauran takaisin pääkaupunkiin, uudeksi joukkueeksi löytyi Helsinki Wolverines Ladies. Myös siellä kehutaan aktiivisesti. Harjoitusten jälkeen Laura saattaa saada viestin: "Katsoin treenivideon ja taklasit upeasti!"

"Jefussa" joku on koko ajan iholla. Silloin on vaikea esittää olevansa jotain muuta kuin on.

"Pelissä ujous karisee nopeasti."

– Kun blokkaa vastustajaa rintaan, ottaa taklatessa käsillä takapuolesta kiinni ja puristaa korva toisen lantiossa kiinni, ei voi sievistellä. Ujous karisee nopeasti.

Hyvä joukkuehenki pysyy yllä, kun kaikki tuntevat tulevansa huomioiduksi.

– Aina kun meille tulee uusi tyttö, menen moikkaamaan ja olen kaverina.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sport

Tuunaa tuttuja lihaskuntoliikkeitä luovasti, niin kehitys jatkuu ja treenimotivaatio säilyy.

Puuduttaako ainainen vatsarutistus tai kyykky eikä kuntokaan tunnu kasvavan? Siihen on syynsä: parhaatkin lihaskuntoliikkeet alkavat maistua ennen pitkää puulta, jos ei liikkeitä vaihtele.

– Keho myös tottuu rasitukseen suhteellisen nopeasti, ja silloin kehitys hidastuu ja lopulta pysähtyy. Liikkeitä kannattaa vaihdella säännöllisesti, hyvinvointibloggaaja, liikunnanohjaaja Oona Tolppanen toteaa.

Kuntosalilla pystyt vaihtelemaan painoja vaikka lennosta, mutta kun teet kehonpainotreenejä, vastus on aina sama. Siksi etenkin kotona ilman välineitä treenaajan kannattaa keksiä liikkeistä säännöllisesti variaatioita, ainakin parin kuukauden välein.

Neljällä liikkeellä saat tehokkaan harjoituksen koko kropalle.

– Kaikkea ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi. Välillä riittää, että muuntelee hiukan valmiiksi tuttuja liikkeitä. Silloin kaikki energia ei mene uuden opetteluun ja lihakset saavat kuitenkin uutta ärsykettä.

Tolppanen näyttää tehokkaat vaihtoehdot lantionnostolle, punnerrukselle, vatsarutistukselle ja kyykylle. Voit tehdä kaikki neljä liikettä yhtenä treeninä, jolloin saat tehokkaan harjoituksen koko kropalle. Aikaa menee vain noin 10 minuuttia. Voit myös valikoida liikkeistä yhden tai muutaman ja ujuttaa ne muun liikunnan oheen.

Tee liikkeet putkeen kuntopiirinä, kutakin liikettä oman kunnon mukaan 10-20 toistoa. Siirry suoraan seuraavaan liikkeeseen. Tee liikkeitä kaikkiaan 1-3 kierrosta.

Katso Oona Tolppasen pikatreeni yllä olevalta videolta.

1. Lantionnosto + jalat yhteen

Asetu selinmakuulle, polvet noin 90 asteen kulmaan ja jalkapohjat lattiaan. Paina napaa selkärankaan ja selkää lattiaan. Kädet ovat lattialla vartalon vierellä. Lähde nostamaan selkää nikama nikamalta lattiasta ja työnnä lantiota kohti kattoa. Yläasennossa vie polvet yhteen, palaa samaa reittiä takaisin ja toista.

Miksi tehoaa: Polvien lähennys yläasennossa aktivoi pakaroita ja sisäreisiä.

 

2. Punnerrus + sivulle vienti

Asetu etunojapunnerruksen alkuasentoon: varpaat maassa, kädet suorina hiukan hartioita leveämmällä, keskivartalo tiukkana. Vie hartioita kauas korvista. Työnnä sitten ylävartaloa puolelta toiselle joustamalla käsivarsista, kämmenet pysyvät maassa ja keskivartalo tiukkana. Tee vielä punnerrus laskemalla rintakehää kohti lattiaa. Voit tehdä kevennetyn version pitämällä polvet maassa. Mitä pidemmälle sivulle ja alas joustat ylävartaloa, sitä rankempi liike.

Miksi tehoaa: Sivulle vienti parantaa kehonhallintaa ja vahvistaa hartioita, yläselkää ja käsivarsien lihaksia.

 

3. Vatsarutistus + polvikosketus

Asetu selinmakuulle, polvet noin 90 asteen kulmassa ja jalkapohjat maassa, vie kädet takaraivolle. Nosta vatsalihaksilla pää ja yläselkä irti lattiasta. Kosketa sitten täpäkästi oikealla kädellä vasenta polvea ja vasemmalla kädellä oikeaa polvea. Anna keskivartalon kiertyä hiukan mukana ja tunne työ vinoissa vatsalihaksissa. Palaa alas ja toista.

Miksi tehoaa: Polvikosketus vie rasitusta suorien vatsalihasten lisäksi vinoille vatsalihaksille.

 

4. Kyykky + pidot ja pumppaukset

Seiso jalat noin hartianlevyisessä haarassa, kädet voivat olla suorina vartalon edessä hartioiden korkeudella. Pidä keskivartalo tiukkana ja selkä suorana. Laskeudu kyykkyyn työntämällä lantiota taakse ja avaamalla polvia sivulle, reidet ovat ala-asennossa noin lattian suuntaisesti. Pysäytä hetkeksi ja lähde sitten nousemaan ylös korostetun hitaasti puristamalla pakaroita ja työntämällä lantiota eteen. Voit laskea rytmiä: alasmenolla yhteen, pysäytyksellä yhteen, ylöstyönnöllä kolmeen.

Tee vielä pumppauksia: laskeudu kyykkyyn ja tee ala-asennossa muutama pieni jousto.

Miksi tehoaa: Pito ja hidas nousu kyykystä parantaa kehonhallintaa. Myös pakarat ja reidet joutuvat töihin. Pumppaavat joustot kyykyn ala-asennossa lisäävät liikkuvuutta ja parantavat verenkiertoa.

 

Sport-lehden numerossa 9/2017 stressiä poistava ja liikkuvuutta parantava dynaaminen venyttelytreeni. Lisäksi kiireiselle sopiva 6 liikkeen kuntosalitreeni, jolla saat lihasta ja rasva palaa. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.