Sport
Jannika tanssi vuosia klassista balettia tosissaan. ”Haaveilen taas aloittavani aikuisbaletin. Mutta haluan, että liikkuminen on hauskaa ja rentouttavaa.”
Jannika tanssi vuosia klassista balettia tosissaan. ”Haaveilen taas aloittavani aikuisbaletin. Mutta haluan, että liikkuminen on hauskaa ja rentouttavaa.”

Jannika B ei enää ajattele, että hänen kehonsa tarvitsisi mahtua muottiin. Nyt omissa nahoissa on parempi olla kuin koskaan.

Vahva ja pärjäävä. Mahdollisimman hyvä äiti, puoliso ja muusikko. Laulaja

Jannika B:llä on aina ollut itselleen pitkä vaatimuslista.

– Kunnianhimo on ollut vetävä moottori. Mutta se myös kääntyi itseään vastaan. Aina piti onnistua paremmin, ja lopulta mikään ei enää riittänyt.

Paineet ulottuivat myös ulkonäköön. Jannika häpeili ja piilotteli pitkään varsinkin korviaan ja reisiään ja tunsi olevansa väärän näköinen. Treenissäkin piti aina olla etappi: jaksan vetää ainakin kaksi leukaa!

Muutaman viime vuoden aikana jokin on muuttunut. Suorittamisen tilalle on tullut armollisuus. Salikäynnit tytär Martan syntymän jälkeen voi laskea yhdellä kädellä.

– Olen ollut paljon timmimmässä kunnossa kuin nyt. Silti en ole ollut koskaan itseeni ja kehooni näin tyytyväinen. Vaatteetkin istuvat paremmin, kun on vähän pehmeyttä.


 

Raskauden aikana kropan muuttumista ei edes ajatellut. Päinvastoin arvostus kehoa kohtaan kasvoi.

– Jos nyt pitää valita, lähdenkö jumppailemaan vai olenko lapsen kanssa, valitsen lapsen. Haikailen päivittäin liikunnan perään, mutta en enää stressaa.

Ennen Jannika säikähti helposti muiden mielipiteitä. Kun ala-asteen musiikinopettaja purskahti vahingossa nauruun hänen laulukoettaan kuunnellessaan, Jannika lopetti laulamisen vuosiksi.

”En ole klassisen kaunis missi. Voin silti olla kaunis omalla tavallani.”

– Nyt ajattelen, että olen mieluummin outo ja erikoinen oma itseni kuin tylsä. Outoushan on vain siistiä. Kun valikoin kankaita Iskelmä-gaalaan, uskalsin revitellä – näytin siltä kuin perhonen ja riikinkukko olisivat paritelleet!

– Tiedän, etten ole klassisen kaunis missi, mutta voin silti olla kaunis omalla tavallani. On tärkeää, että päätökset ovat vahvasti näköisiäni. Uskon, että kun tekee asioita oikeista syistä, aitous välittyy.

Miten Jannika B löysi onnen tavallisesta arjesta ja pääsi sinuiksi herkkyytensä kanssa? Lue koko juttu Sport-lehden numerosta 3/18. Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Jannikan treeniviikko

Ti 30min lumitöitä

La Tanssia keikalla 1,5 h

Su Pulkkailua Himoksella 3 h

+ joka päivä 10–30 min venyttelyä.

 

 

Sport

Punnerrus kertoo käsivarsien, hartioiden ja yläselän voimasta ja kestävyydestä.

Vedin lukiossa kaksitoista leukaa, olen siis vahva! Vai olisiko sittenkin tietojen päivittämisen paikka?

Oman kunnon testaaminen säästää treenaajan monelta murheelta. Testi antaa tuoretta tietoa, jonka päälle on turvallista rakentaa omantasoinen treeniohjelma. Erityisen kiitollista testaus on sellaiselle, joka ryhtyy kuntokuurille treenipaussin jälkeen tai ensimmäistä kertaa elämässään.

Punnerrus kertoo käsivarsien, hartioiden ja yläselän voimasta ja kestävyydestä. Keskivartalokin on töissä, eli testi antaa suuntaa myös kehonhallinnasta. Personal trainer Laura Laukka näyttää mallia. Lue jutun lopusta, miten sijoitut ikäisissäsi! 

Puolen minuutin punnerrustesti 

 

 

Asetu punnerrusasentoon: kädet hieman hartioita leveämmällä, keskivartalo tiukkana, polvet tai varpaat lattiassa. Alhaalla rintakehä hipaisee lattiaa. Tee 30 sekunnissa niin monta punnerrusta kuin kykenet.

Tulokset (naiset ja miehet)

Ikä 20-29

Hyvä: 24 toistoa tai enemmän

Keskitaso: 16-23 toistoa

Heikko: 15 toistoa tai alle

 

Ikä 30-39

Hyvä: 22 toistoa tai enemmän

Keskitaso: 14-21 toistoa

Heikko: 13 toistoa tai alle

 

Ikä 40-49

Hyvä: 20 toistoa tai enemmän

Keskitaso: 12-19 toistoa

Heikko: 11 toistoa tai alle

 

Ikä 50+

Hyvä: 18 toistoa tai enemmän

Keskitaso: 10-17 toistoa

Heikko: 9 toistoa tai alle

 

Sport-lehden numerossa 3/18 vahvistetaan selkä, core ja jalat juoksukautta varten! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Laiskan aineenvaihdunnan merkkejä ovat kilojen sitkeä jumiutuminen vyötärölle ja väsynyt, vetämätön olo. Mutta miten moottorin saakaan uudelleen käyntiin? 

Väite 1: "Aineenvaihdunnan vauhtiin ei voi vaikuttaa"

Tarua. Perintötekijät vaikuttavat aineenvaihdunnan vilkkauteen noin 10–40 prosenttia, joten vähintään yli puolet on itsestä kiinni.

Ratkaisu: Lihasmassan määrällä on suurin vaikutus aineenvaihduntaan. Treeni pääsääntöisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa, kunhan muistaa syödä tarpeeksi. Kun lihasmassa kehossa kasvaa, myös aineenvaihdunta vilkastuu: se kuluttaa energiaa rasvakudokseen verrattuna kolminkertaisesti, myös levossa.

Väite 2: "Runsas vedenjuonti kiihdyttää aineenvaihduntaa."

Tarua. Veden lipittämisen lisääminen ei käytännössä lainkaan tehosta aineenvaihduntaa.

Väite 3: "Univaje hidastaa aineenvaihduntaa."

Tarua. Vähäinen nukkuminen itse asiassa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä unen puute sotkee hormonitoimintaa: kortisoli eli stressihomoni ja greliini eli nälkähormoni nousevat. Ruokahalu kasvaa ja hiilari- ja sokerihimot iskevät, joten aineenvaihdunnan lievän kiihtymisen hyöty kumoutuu moninkertaisesti.

Ratkaisu: Nuku riittävästi. Vähintään kahdeksan tunnin yöunet tukevat aineenvaihdunnan toimintaa ja pitävät hormonitoiminnan tasaisena.

Väite 4: "Kilot eivät karise, koska aineenvaihduntani jumittaa."

Totta. Liian vähäinen syöminen on monen laihduttajan kompastuskivi, joka hidastaa aineenvaihduntaa. Jotta laihtuisi, aineenvaihdunta on pidettävä hyrisemässä. Mitä rajumpia ja pidempiä dieettejä tai jojolaihdutusta on taustalla, sitä kärkkäämmin aineenvaihdunta on mukautunut jatkuvaan energiavajeeseen, jolloin se toimii hitaasti. Tyypillinen piirre on jatkuva vetämätön olo. Kun syöminen normalisoituu, paino nousee nopeasti, joskus jopa reippaasti yli lähtölukemien.

Ratkaisu: Syö energiatarpeesi mukaan. Lihomisen pelko ja laihduttamisen halu johtavat ongelmiin eli liian vähäiseen syömiseen. On fiksumpaa ajatella panostavansa terveyteen ja suorituskyvyn lisäämiseen. 

Sport-lehden numerossa 3/18 tietopaketti kuidusta: mitä ovat liikkujan superkasvikset, ja miten saat helposti kerättyä lautaselle monipuolisesti erilaisia kuituja? Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.