Sport
Jannika tanssi vuosia klassista balettia tosissaan. ”Haaveilen taas aloittavani aikuisbaletin. Mutta haluan, että liikkuminen on hauskaa ja rentouttavaa.”
Jannika tanssi vuosia klassista balettia tosissaan. ”Haaveilen taas aloittavani aikuisbaletin. Mutta haluan, että liikkuminen on hauskaa ja rentouttavaa.”

Jannika B ei enää ajattele, että hänen kehonsa tarvitsisi mahtua muottiin. Nyt omissa nahoissa on parempi olla kuin koskaan.

Vahva ja pärjäävä. Mahdollisimman hyvä äiti, puoliso ja muusikko. Laulaja

Jannika B:llä on aina ollut itselleen pitkä vaatimuslista.

– Kunnianhimo on ollut vetävä moottori. Mutta se myös kääntyi itseään vastaan. Aina piti onnistua paremmin, ja lopulta mikään ei enää riittänyt.

Paineet ulottuivat myös ulkonäköön. Jannika häpeili ja piilotteli pitkään varsinkin korviaan ja reisiään ja tunsi olevansa väärän näköinen. Treenissäkin piti aina olla etappi: jaksan vetää ainakin kaksi leukaa!

Muutaman viime vuoden aikana jokin on muuttunut. Suorittamisen tilalle on tullut armollisuus. Salikäynnit tytär Martan syntymän jälkeen voi laskea yhdellä kädellä.

– Olen ollut paljon timmimmässä kunnossa kuin nyt. Silti en ole ollut koskaan itseeni ja kehooni näin tyytyväinen. Vaatteetkin istuvat paremmin, kun on vähän pehmeyttä.


 

Raskauden aikana kropan muuttumista ei edes ajatellut. Päinvastoin arvostus kehoa kohtaan kasvoi.

– Jos nyt pitää valita, lähdenkö jumppailemaan vai olenko lapsen kanssa, valitsen lapsen. Haikailen päivittäin liikunnan perään, mutta en enää stressaa.

Ennen Jannika säikähti helposti muiden mielipiteitä. Kun ala-asteen musiikinopettaja purskahti vahingossa nauruun hänen laulukoettaan kuunnellessaan, Jannika lopetti laulamisen vuosiksi.

”En ole klassisen kaunis missi. Voin silti olla kaunis omalla tavallani.”

– Nyt ajattelen, että olen mieluummin outo ja erikoinen oma itseni kuin tylsä. Outoushan on vain siistiä. Kun valikoin kankaita Iskelmä-gaalaan, uskalsin revitellä – näytin siltä kuin perhonen ja riikinkukko olisivat paritelleet!

– Tiedän, etten ole klassisen kaunis missi, mutta voin silti olla kaunis omalla tavallani. On tärkeää, että päätökset ovat vahvasti näköisiäni. Uskon, että kun tekee asioita oikeista syistä, aitous välittyy.

Miten Jannika B löysi onnen tavallisesta arjesta ja pääsi sinuiksi herkkyytensä kanssa? Lue koko juttu Sport-lehden numerosta 3/18. Tilaajana voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Jannikan treeniviikko

Ti 30min lumitöitä

La Tanssia keikalla 1,5 h

Su Pulkkailua Himoksella 3 h

+ joka päivä 10–30 min venyttelyä.

 

 

Sport

Älä kiirehdi, vaan valmistaudu käsilläseisontaan huolellisesti. Samalla treenaat monipuolisesti koko kehoa. 

Oletko aina tahtonut oppia käsilläseisonnan, mutta et ole uskaltanut? Treeni kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vaihe vaiheelta, kun on ensin hankkinut riittävästi lihasvoimaa ja liikkuvuutta valmistavilla harjoituksilla. Muuten saatat loukata itsesi. Onnistut harjoittelemalla 4–6 viikon ajan, ennen kuin siirryt varsinaiseen käsilläseisontaan.

Käsien ja ranteiden pienet lihakset joutuvat käsilläseisonnassa koville. On siis hyvä aloittaa treeni lämmittelemällä ja vahvistamalla näitä lihaksia. Kahdella yksinkertaisella liikkeellä pääset alkuun!

Lämmittely 1

Asetu nelinkontin ja levitä sormet. Nosta kämmeniä siten, että sormet pysyvät latti­assa. Laske taas alas. Tee hallittuja pumppauksia. Hartiat pysyvät paikoillaan kämmenten yläpuolella, voima tulee kyynärvarren lihaksista. Tee 3–5 sar­jaa, 15–20 toistoa.
 

Lämmittely 2 

Aseta vasen kämmen­selkä lattiaa vasten ja oikea käsi tueksi. Pidä kyynärpää suorana. No­jaa kevyesti taaksepäin kunnes tunnet veny­tyksen. Pidä huoli, ettei ranteeseen satu. Tee kevyttä pumppausta 15–20 sekunnin ajan. Vaihda kättä. Toista 3–5 kertaa. Tee päivittäin, mielellään parikin kertaa päiväs­sä. 

 

Pidä ranteiden lämmittelyliikkeet mukana koko ohjelman ajan, myös silloin, kun lisäät mukaan edistyneempiä harjoituksia. Seuraavassa osassa 

 

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa! 

Sport

Käsilläseisonta treenaa monipuolisesti koko kehoa. Kerromme 6 syytä, miksi kannattaa heittää tossut kohti taivasta.

1. Hiirikäsi paranee

Päätteen ääressä työskentelevä saattaa kärsiä hiirikädestä, tenniskyynärpäästä, rannekanavaoireyhtymästä tai jostakin tulehduksellisesta vaivasta.
Monet käsien vaivat helpottaisivat, jos käsivarsien aineenvaihdunta paranisi. Se paranee käsien lihaksia käyttämällä. Käsilläseisonnan valmistavat
harjoitteet ovat tehokasta käsijumppa. Jos kädessä ei ole akuuttia tulehdusta, puutumisen tai kivun tunne voi kadota muutamassa päivässä.

2. Näppivoimat kasvavat

Käsillä seisoessa joudut puristamaan sormia lattiaa vasten, mikä vahvistaa sormia ja kyynärvarsia. Arjessa tarvitsemme otevoimaa aina kun kannamme kauppakasseja tai nostamme raskaita esineitä.

3. Ryhti on uljaampi

Käsilläseisonta ei onnistu, ellei olkanivelen liikkuvuus ole kunnossa. Jos on ehtinyt istua muutaman vuoden huonossa ryhdissä tietokoneen ääressä,
olkanivelten liikkuvuus on todennäköisesti rajoittunut. Siksi käsilläseisontaan valmistaudutaan avaamalla kohmettuneita niveliä. Samalla harjoitteet
parantavat lapatukea ja vahvistavat koko hartiarengasta. Ne ovat myös hyvän ryhdin rakennuspalikoita.


4. Koko kroppa saa treenin 

Voisi kuvitella, että käsillään seisova tarvitsee lähinnä käsivoimia, mutta suoritus vaatii yllättävän kokonaisvaltaista ponnistusta. Kaikki lihakset sormista nilkkoihin kontrolloivat asentoa. Syvät selkärankaa tukevat lihakset, keskivartalon lihakset ja myös jalat tekevät töitä.

Ylösalainen asento sekoittaa asentoaistin. Käsilläseisonnassa oman kehon hahmottaminen on haastavaa. Harjoittelun alkuvaiheessa kannattaa varmistaa treenikaverilta, onko suoralta tuntuva asento oikeasti suora, tai tallentaa harjoituksensa videolle.

5. Notkoselkä korjaantuu

Käsilläseisonnassa ranka on mahdollisimman suora, eli alaselässä ei ole notkoa. Asento vaatii paitsi voimaa, myös tietoisuutta lantion ja alaselän asennosta. Kun alat kiinnittää huomiota alaselän asentoon myös arjessa, neutraali asento löytyy helpommin. Alaselän kaari ei saa olla liian notko eikä liian suora, vaan jotain siltä väliltä. Käsilläseisonnan harjoittelu on täsmähoitoa notkoselälle, sillä se vahvistaa alaselän lihaksia ja opettaa kontrolloimaan alaselän ja lantion asentoa.

6. Hymyilet enemmän 

Kun saat lopulta kammettua itsesi ryhdikkääseen ja hallittuun käsilläseisonta-asentoon, suupielet kääntyvät hymyyn. Tempun hallinta tuottaa
lapsenomaista onnistumisen iloa. Myös aikuiset nauttivat uusista taidoista, vaikka eivät sitä aina tiedostakaan!

Asiantuntijana CompactFit Movement Centerin päävalmentaja Jukka Rajala.

Lähde mukaan Sport-lehden käsilläseisontahaasteeseen! Seuraa meitä Instagramissa @sportlehti ja Facebookissa /sportlehti. Saat treenivinkkejä, joiden avulla opit käsilläseisonnan asteittain ja 4–6 viikon päästä uskallat heittää jalat kohti kattoa!