Sport
Skinit vai zerot? Lämpötilalla on väliä. Kuva: MvPhotos.
Skinit vai zerot? Lämpötilalla on väliä. Kuva: MvPhotos.

Jotta ladulla oli mukavaa, alle kannattaa valita juuri oikean kelin sukset. Ota suksiopas haltuun!

Nanogripit, skinit, zerot... siis mitkä? Perinteisen sukset kehittyvät joka vuosi, ja satunnainen hiihtäjä on helposti ulalla: miten löytää sukset juuri omaan tarpeeseen? 

Ensiksi se tärkein kysymys: rakastatko lykkiä perinteistä vai hurmaako luisteluhiihdon vauhti? Koska kunnon välineillä hiihtää helposti vuosia, suksiostoksilla ei kannata pihtailla. Suksien pitää sopia itselle kuin nakutetut, siksi urheiluliikkeessä udellaan paino, jotta suksessa on juuri oikea jäykkyys ja voideltava pitoalue.

Täyskomposiittirakenteisen suksen runkorakenne ei kulu, vaikka kuluttaisi latuverkostoja tiuhaankin. Puurakenteisen suksen sisus voi elää ja löystyä ajan saatossa herkemmin.

Aikoinaan kovassa huudossa olevia combisuksia ei enää kaupoissa näy, sillä ne eivät toimineet hyvin oikeastaan kummassakaan hiihtotyylissä.

Pakkaskeliin vai keväthangille?

Harva enää voitelee suksiaan alusta asti itse, sillä kaupat ovat jo pitkään myyneet helppohoitoisia pitopohjasuksia. Grip-pohjaisissa pitopohjasuksissa on valmiiksi kestävä voidevariaatiomiksi, jolloin suksi pitää ja luistaa. Tällä hetkellä suosituissa skin-suksissa pitoalueella on puolestaan karvaa ja zero-suksissa oma erikoismateriaalinsa. Hyvän perinteisen hiihtotyylin paketin saa noin 350 eurolla.

  1. Skin-suksi Skinit ovat varma valinta kuntohiihtäjälle, ja ne toimivat lähes kelissä kuin kelissä. Skinien pitoalue on käsitelty pitäväksi ja tarvitsee vain satunnaista siistimistä nestemäisellä puhdistusaineella. Pitoalueelta voi löytyä esimerkiksi lampaan mohairvillaa, joka luistaa myötäkarvaan ja pitää vastakarvaan eli ylämäessä. Karva on hyvä vaihtaa noin 1 000 kilometrin jälkeen.Skinien päihin kannattaa sipaista luistovoidetta, joka lisää luistoa ja suojaa suksen pohjaa.
  2. Zero-suksi Plussakelin hiihtäjälle zero on varma valinta. Luisto on hyvä, kun taas pakkaslukemilla sukset herkästi lipsuvat. Pitopohjaa voi toki karhentaa ja lisätä siihen voidetta kovalla pakkasella, jolloin suksi toimii paremmin. Zeroa ei silti kannata valita ainoaksi sukseksi, jos mielii hiihtää monilla säillä.
  3. Voideltava suksi Jos on hyvin tuulettuvat tilat, voideltava suksi voi olla hyvä valinta. Voiteilla luiston ja pidon saa sujumaan joka kelissä. Voideltavaan sukseen merkitään pitoalue, joka painuu hiihtäessä kiinni latuun.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sport
Meal preppingistä eli sarjakokkauksesta tulee nopeasti tapa.
Meal preppingistä eli sarjakokkauksesta tulee nopeasti tapa.

Tällä ohjelmalla pääset sisään sarjakokkaukseen ja rakennat kolmelle päivälle aamupalan, lounaan ja päivällisen. Sopii myös aktiiviliikkujalle!

Meal prepping eli sarjakokkaus säästää aikaa ja rahaa. Joka aterialla ei kauhota samaa lihamakaronilaatikkoa, vaan pienellä suunnittelulla saat nopeasti taiottua monipuoliset ateriat useammalle päivälle.

– Jos miettii nälkäisenä työpäivän jälkeen, mitä ostaisi kaupasta ja mitä söisi, tulee tehtyä heikompia valintoja ja sortuu helposti mielitekoihin, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja fitnessvalmentaja Petra Rautakallio.   

Kun annoskoot on mietitty valmiiksi, ei tarvitse joka aterialla neuvotella itsensä kanssa, paljonko on tarpeeksi. Valmiit annokset auttavat myös säännöllisen ateriarytmin säilyttämisessä, jolloin napostelu jää vähemmälle.

– Kun miettii muutaman päivän ruoat ennakkoon, ei tarvitse käydä niin usein kaupassa ja myös ruokahävikki pienenee.

Miten alkuun?

Preppauksen juonesta saa nopeasti kiinni. Suunnittele aluksi 2–3 päivän ruoat ja lisää halutessasi määrää myöhemmin. Varaa raaka-aineiden pilkkomiseen ja kypsentämiseen 30–60 minuuttia. Tarvitset tiiviit, kannelliset rasiat, jotka sopivat sekä pakastamiseen että mikrossa kuumentamiseen.

Valitse myös koko tarkasti – isoon kippoon tulee helposti annosteltua liikaa ruokaa, samoin kuin isolle lautasellekin.

– Kannattaa aloittaa kasviksista, sillä niiden määrä jää helposti vähäiseksi. Seuraavaksi voi tarkistaa, että aterialla on tarpeeksi hyviä hiilihydraatteja. Proteiinin saannissa liikuntaa harrastavilla on harvoin puutteita, Rautakallio neuvoo.

Valitse nopeasti valmistuvia ja hyvin säilyviä perusraaka-aineita kuten esimerkiksi riisiä, pastaa, kvinoaa ja ohrasuurimoita. Broileri- tai kalkkunafileet ja jauheliha ovat hyviä proteiinin lähteitä. Uunissa paahdetut tai höyrytetyt juurekset säilyvät hyvin, mutta peruna, tuoreet kasvikset ja ruoan joukkoon pilkotut hedelmät vettyvät helposti.

Nappaa alta simppeli kolmen päivän meal prepping -ohjelma, jossa aamupala, lounas ja välipala on suunniteltu ja valmistettu etukäteen. Jatkossa voit suunnitella aterioita omien mieltymystesi mukaan.

Kauppalista

■ 4 dl kaurahiutaleita
■ 3 omenaa
■ 2 pussillista marjoja
■ pieni pussi pähkinöitä
■ Litra maustamatonta jogurttia
■ 3 dl täysjyväpastaa
■ 3 kpl broilerin fileepihvi
■ 2 tomaattia
■ kurkku
■ kerä vihreää salaattia
■ vajaa kilo tuoreita kasviksia,esim. parsakaali, porkkana
■ 3 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä


Vinkki! Halutessasi voit käyttää pastan tilalla kvinoaa tai ohrasuurimoita. Kaksi desiä pastaa vastaa reilua desiä riisiä tai ohrasuurimoita. Broilerin fileepihvien tilalla voit käyttää myös kasviproteiinia, kuten soija- tai härkispihvejä. Omenan tilalle sopii jokin muukin mieluinen hedelmä.

 

 

Asiantuntijana fitnessvalmentaja, laillistettu ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio.

Sport-lehden numerossa 1/2018 kahden kuukauden ruoka- ja liikuntaohjelma, jolla saat syömiset kuntoon ja vahvan, energisen olon. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Jo muutaman minuutin treeni lasketaan!
Jo muutaman minuutin treeni lasketaan!

Corekierto ja kylkipunnerrus ovat liikkeitä, joita kannattaa kokeilla viimeistään nyt.

Tehokas pikatreeni houkuttelisi, mutta ei huvita lähteä salille? Aloita päivä parilla tehokkaalla kehonpainoliikkeellä, joilla kuittaat jo hyvän määrän treeniä keskivartalolle ja käsivarsille.

– Kun tahti on reipas ja syke nousee, jo lyhyessä ajassa saa huikean paljon aikaan! valmentaja Eevi Teittinen kannustaa.

Kun vastuksena on kehonpaino, sekä konkari että aloittelija löytävät takuulla sopivan version liikkeistä. Saatat huomata, että kunto nousee jopa viikottain.

Eevi näyttää kaksi supertehokasta liikettä, joilla laitat käsivarret, yläselän ja keskivartalon töihin jo muutamissa minuuteissa. Tee kumpaakin liikettä 30–45 sekuntia putkeen ja tee 2–3 kierrosta.

1. Kylkipunnerrus

Asetu punnerruksen yläasentoon, käsivarret suorina hartioista alaspäin. Koukista käsivarsia ja rutista samalla kylkilihasten avulla oikeaa polvea sivulle kohti oikeaa kyynärpäätä. Tee vuoroin kummallekin puolelle. Älä päästä selkää notkistumaan äläkä takapuolta karkaamaan kohti kattoa.

Vahvistaa: suorat vatsalihakset, kylkilihakset, yläselkä, rinta, hartiat.

 


 


 

Lue lisää: Eevi Teittinen paljastaa takuuvarman palautumiskeinonsa: ”Moni ihmettelee, miten pystyn siihen”

2. Corekierto

Vasen kämmen ja oikea jalkaterä tukevat lattiassa, kannattele keskivartalon lihaksilla vasenta jalkaa suorana ilmassa. Oikea käsi on kohti kattoa. Vaihda sitten napakasti puolta: samanaikaisesti ponnista oikea jalka eteen, vasen jalkaterä lattiaan ja vaihda käsien paikkaa.

Vahvistaa: keskivartalon lihakset, käsivarret.

 


 


 

Energinen startti vuoteen! Nappaa Eevi Teittisen kehonpainotreeni kokonaisuudessaan + 8 viikon bootcamp ruokaohjeineen Sport-lehden numerosta 1/2018. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.