Sport
Joogaa, meditoi, tanssi... aivot tykkäävät monipuolisesta liikuntaviikosta.
Joogaa, meditoi, tanssi... aivot tykkäävät monipuolisesta liikuntaviikosta.

Hikoilet salilla vatsarutistuksia – mutta muistitko aivoliikunnan? 

Aivot eivät pärjää pelkillä sudokuilla, sillä ne ovat kuin mikä tahansa lihas. Ne rakastavat lenkillä hikoilua, luovaa puuhaa ja uusia ärsykkeitä. Liikkujat ovat terveempiä, mutta myös luovempia ja muistiltaan terävämpiä.

Yhdysvalloissa aivoliikunta on saanut jo ihan uuden merkityksen: esimerkiksi H.I.I.P. eli High Intensity Interval Painting -ryhmätunneilla maalataan tauluja intervallitreenin lomassa. Testaa ken tahtoo, mutta ihan perinteisetkin lajit riittävät. Aika ottaa aivoliikunta ohjelmaan!

Aivotutkija Anders Hansén kertaa teoksessaan Aivoliikuntaa (2017) reseptin, jolla vahvistat hoksottimesi. Palkintona ovat rautainen keskittymiskyky, koordinaatio ja tyyni mieli.


1. Hengästy aerobisella

Kohota sykettä aerobisella liikunnalla, niin treenaat aivojen oppimiskeskusta, hippokampusta. Käytännössä kaikki sellainen, mikä vahvistaa sydäntä, hellii aivojakin. Junnaava liikunta, kuten juoksu, lisää myös luovuutta.

2. Salille mars!

Vahvat lihakset tarkoittavat tutkitusti myös terävämpää muistia. Myös sydän vahvistuu lihaskuntotreenillä, joten saat kaksinkertaiset aivohyödyt.

3. Keskity tiukasti

Tahdonvoima on kuin lihas, joka vahvistuu harjoittelemalla. Tahdonvoimaa lujittaa etenkin keskittymistä vaativa tekeminen. Kokeile siis joogameditaatiota ja opettele kuvioita tanssitunnilla. Sitkeyttä treenannut onnistuu paremmin niin kuntoiluprojektissa kuin työelämässäkin.

4. Ruokavalio mukaan

Aivoja hoitava MIND-ruokavalio on muunnelma Välimeren dieetistä. Napsi pähkinöitä, vihreää, marjoja, kalaa, täysjyvää – eikä satunnainen huikka punaviiniäkään ole pannassa.

5. Kiireisen vinkki

Jos haluat painaa aivopähkinän tiukasti mieleen, opettele uutta samalla kun hikoilet vaikkapa korvanappien kautta.

6. Monipuolisuus on valttia

Liiku vähintään 3 kertaa viikossa, niin saat suorimmat hyödyt. Valitse lajikattaus monipuolisesti ja jatka ainakin pari kuukautta. Jo tässä ajassa paranee esimerkiksi kyky muistaa sanoja.

Sport-lehden numerossa 9/2017 stressiä poistava dynaaminen venyttelysarja ja kiireiselle sopiva voimaohjelma salille. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.