Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Sport
Päivän patikkamatka luontoon tekee ihmeitä. Kuva: Shutterstock
Päivän patikkamatka luontoon tekee ihmeitä. Kuva: Shutterstock

Mikään ei rauhoita mieltä samalla tavalla kuin päivä luonnossa ja metsäpoluilla. Paljasta meille, minne suuntaat mieluiten päivän kestävälle patikkaretkelle.

Suomessa puhdasta luontoa riittää ja yhä useampi meistä suuntaakin metsään arkielämän kiireitä paetakseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnonläheisyys ehkäisee sairauksia ja lisää onnellisuutta.

Olemme onnekkaita, sillä meidän ei tarvitse pakata rinkkaa ja vaeltaa päiviä päästäksemme luonnon rauhaan. Monet upeista luontokohteista ovat vain muutaman tunnin patikkamatkan päässä.

Jos rakastat luonnossa liikkumista ja vaeltamista, vastaa kyselyymme. Teemme aiheesta juttua kesän numeroomme. Käsittelemme vastauksia nimettömästi.

Vastaathan kyselyyn 25.5. klo 21 mennessä. Arvomme vastaajien kesken kirjan Polkujuoksukirja (Metsäkustannus).

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.