Sport
Irlantilainen tanssi teki hyvää erityisesti Hannen kipeälle selälle.
Irlantilainen tanssi teki hyvää erityisesti Hannen kipeälle selälle.

Koko nuoruuden Hanne oli karttanut liikuntaa ja päästänyt itsensä huonoon kuntoon. Kaiken muutti matka Irlantiin. 

Kun Hanne Yli-Parkas oli 28-vuotias, selkään iski noidannuoli, joka vei jalat alta.

– Kipu oli järkyttävä. Työterveyshoitaja totesi, että minulla on 60-vuotiaan kunto, lihakset olivat niin heikot.

Liikunta oli aina ollut Hanne tuskaista ja epäkiinnostavaa. Teininä passiivisuus oli angstiselle ja tiedostavalle nuorelle melkein kunnia-asia.

Nyt oli kuitenkin pakko tehdä jotain. Hanne uskaltautui kaverin kanssa kokeilemaan yliopiston ryhmäliikuntatunteja, mutta aerobic ei sykähdyttänyt. Syksyllä 2009 hän lähti samaisen kaverin kanssa turistimatkalle Irlantiin. Hän ihastui saareen niin, että on myöhemmin palannut sinne parisenkymmentä kertaa.

– Parasta Irlannissa ovat avoimet ja huumorintajuiset ihmiset. Siellä on rentoutta, joka sopii minulle. Myös maisemat ovat uskomattoman hienoja.

Mutta saarelta tarttui matkaan muutakin.

Pääsin askelsarjan loppuun!

Reissun jälkeen Hanne rohkaistui irlantilaisen tanssin kurssille yliopistolla. Tunnilla hän puuskutti, mutta huomasi ensi kertaa, että hikoilu ja liikkuminen on mukavaa.

Vaativa laji toi oppimisen riemua.

– Lääkärin mukaan tanssi olisi selälle hyväksi. Kurinalaisuus ja iloinen musiikki vaikuttivat myös. Laji kolahti täysillä.

Hanne nautti, kun pääsi kunnolla haastamaan itseään. Vaativa laji toi oppimisen riemua. Hei, en unohtanut askelsarjaa, vaan pääsin kokonaan loppuun!

Seuraavat pari vuotta kuluivat tanssitunneilla. Siinä ohessa Hanne innostui jopa lankuttamaan itselleen vahvemman keskivartalon.
Tanssiryhmässä heräsi ajatus osallistumisesta irlantilaisen tanssin Nordic Feis -kilpailuun.

– Se oli pienen porukan kisa, jossa oikeastaan kavereiden kesken katsottiin toistemme tanssia.

Uusi maailma aukesi seuraavana vuonna, kun Hanne ilmoittautui Dublinin paikallisiin mestaruuskilpailuihin ainoana suomalaisena. Hän nauroi lähtevänsä näyttämään irlantilaisille, miten irlantilaista tanssia tanssitaan.

– Oikeasti kilpailuissa oli kyse itsensä ylittämisestä. Tavoitteena oli, että uskallan mennä lavalle enkä pyörry.

Peruukki päähän, meikit naamaan

Hanne halusi valmistautua kilpailuun huolella. Hän vaihtoi pubikierroksen aamulenkkiin lähikylän komeille rantakukkuloille. Kilpailupäivän aamuna hän alkoi meikata hostellin vessassa.

– Kumpikin olisi aiemmin ollut täysin absurdi ajatus. Ennen Dublinin kisaa ostin ensimmäistä kertaa itselleni meikkejä, koska irkkutanssissa lavalla pitää näyttää hyvältä. Lajiin kuuluu blingiä ja peruukkeja.

"Lavalla olin hermoraunio, tein virheitä ja unohdin askeleita."

Vessassa Hanne kyseli muilta naisilta, miltä meikki näytti. Amerikkalaistyttö kannusti laittamaan lisää luomiväriä. Kisapaikka oli 1980-luvun laivatunnelmaa henkivä kongressihotelli. 

– Lavalla olin hermoraunio, tein virheitä ja unohdin askeleita. Pääsin kuitenkin kaikki tanssit loppuun. Tunnelma oli sähköinen.

Tanssimaailmaan kurkistaminen inspiroi niin, että Hanne päätti osallistua samana vuonna Krakovassa pidettyihin irlantilaisen tanssin EM-kilpailuihin. Siellä hän kisasi kuudessa eri tanssissa ja yllätti itsensä sekä opettajansa.

– Lähdin mukaan ilman odotuksia, vain pitämään hauskaa. Suoritukset menivätkin paljon paremmin ja varmemmin kuin Dublinissa, ja onnistuin nauttimaan tanssin vauhdista. 

Kun palkintojenjako alkoi, Hanne oli varautunut vain taputtamaan hymyssä suin. Vasta kun vieressä olija sanoi, että hänen nimensä oli kuulutettu, Hanne tajusi yltäneensä palkintopallille. Hän oli yhdessä tanssissa kolmas ja kahdessa toinen, pisteen tai kahden päässä voitosta. Ensi kerralla sitten kultaisin mitali!

Keuhkoihin ei enää sattunut

Tanssimenestyksen tielle nousi kuitenkin toinen urheilulaji. Erään kerran Hanne oli dublinilaisessa baarissa juhlistamassa Saint Patrick's -viikkoa, kun paikalle osui walesilainen rugbyjoukkue.

– He opettivat minulle rugbyn säännöt ja näyttivät, miten sivurajanostoja tehdään.

"Matkalla ensimmäisiin treeneihin olin oksentaa kauhusta bussissa."

Hanne oppi lajikulttuurista, jossa pelissä otetaan rajusti yhteen, mutta vastustajaa ja tuomareita kunnioitetaan. Pelin jälkeen joukkueet voivat mennä yhdessä oluelle ja laulaa kilpaa Yogi Bearia rugbysanoilla.

Hannesta alkoi sukeutua myös penkkiurheilija. Kun hän meni kaverinsa kanssa Suomessa baariin katsomaan rugbyn MM-ottelua, turkulainen rugbyjoukkue houkutteli heitä kokeilemaan lajia itse.

– Matkalla ensimmäisiin treeneihin olin oksentaa kauhusta bussissa. En pitänyt itseäni vieläkään urheilijana. Mutta en kuollutkaan kentälle, kun siellä juostiin ja kokeiltiin taklauksia. Keuhkoihinkaan ei sattunut.

Porukka oli mukavaa, ja paikalla oli muitakin naisia. Vitsinä alkanut fanitus muuttui harrastukseksi, kun treenit imivät mukaansa.

– Minussa on sen verran masokistia, että itsensä äärirajoille vieminen viehättää. Tanssissa ruhjotaan varpaita ja rugbyssa taklataan.

Rugby vaatii paljon keskittymistä, mikä kiehtoo Hannea. "Työasiat unohtuvat täysin, mikä on mahtavaa."
Rugby vaatii paljon keskittymistä, mikä kiehtoo Hannea. "Työasiat unohtuvat täysin, mikä on mahtavaa."

Hidasta nilkkajumppaa

Vuonna 2014 Hannes loukkasi pelatessaan pahasti oikean jalan pohjeluunsa. Se murtui ja kuukauden päässä odottaneet EM-kilpailut menivät sivu suun.

– Ketuttihan se. Mutta tilanne ei parantunut jossittelusta, eikä kukaan tehnyt sitä tahallaan.

Kuntoutus vaati kaksi leikkausta, puolen vuoden treenitauon ja puolitoista kautta sivussa peleistä. Hanne pelkäsi taantuvansa takaisin sohvaperunaksi.

– Oikean nilkan kimmoisuus oli nollassa. Tanssijalle se on katastrofi. Fysioterapeuttini oli kuitenkin ihana ja tsemppasi koko ajan.

Mielessä kävi jopa kaiken lopettaminen.

– Mutta sitten olisi jäänyt harmittamaan, etten ollut saanut vielä ensimmäistä kultamitaliani tai tehnyt maalia.

Liikun ihan oikeasti!

Kahdet tai kolmet rugbytreenit, pari tanssiharjoitusta, kuntosaliharjoittelua, tanssiryhmän yhteisharjoituksia, workshopeja... Hannen liikuntaviikko on nykyään vilkas. Välillä treenejä on päivässä kahdet. Jos uutistoimittajana työskentelevällä Hannella on iltavuoro, harjoitukset jäävät väliin.

– Olen joutunut tunnustamaan itselleni, että todella olen liikunnan harrastaja. Lasken lepopäiviä ja mietin ruoan proteiinipitoisuutta.

Treenimäärien kasvaminen on pakottanut miettimään myös ravintoa ja lepoa uudella tavalla.

– Alussa tein amatöörivirheen: jatkoin liian kevyiden lounassalaattien syömistä ja jouduin ylikuntoon. Nyt kiinnitän huomiota esimerkiksi välipaloihin ja proteiinin syömiseen. 

"Alussa tein amatöörivirheen: jatkoin liian kevyiden lounassalaattien syömistä ja jouduin ylikuntoon."

Koko keho on muokkaantunut uusiksi, mutta tärkein on kuitenkin henkinen puoli. Hanne on ylpeä siitä, mihin hänen kroppansa pystyy. Itsetunto on aivan eri luokkaa kuin ennen.

– Sekä tanssissa että rugbyssä on keskityttävä täysillä, ja se nollaa työasiat päästä. Treenien jälkeen olo on aina energisempi, vaikka mennessä olisi väsyttänyt tai ketuttanut.

Irlantilainen tanssi ja rugby tuovat myös älyllistä haastetta, jota Hanne kaipaa.

– Se tunne, kun saa puskettua askelsarjan ensimmäistä kertaa läpi, on mahtava. Eikä mikään ole parempaa kuin hyvin tehty taklaus!

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Hannen oivallukset

  • Jaksan enemmän kuin luulen. Kun valmentaja käskee, jaksan vielä yhden toiston, vaikka olen jo puhki. Eli jaksan enemmän kuin 95 prosenttia ajasta kuvittelen jaksavani.
  • Terveellisyys on asenne. Siinä ei ole kyse puntarin vahtaamisesta tai vaatekoon tuijottamisesta. En usko dieetteihin, vaan kokonaisuuteen. Olen kaikkiaan hyvin tyytyväinen kroppaani ja siihen, mihin se pystyy.
Älä unohda tukilihastreeniä. SIitä hyötyy myös paljon liikkuva.
Älä unohda tukilihastreeniä. SIitä hyötyy myös paljon liikkuva.

Liikkuja, muista vahvistaa myös pakarat ja lonkan ulkokiertäjät.

”Kyykkäisin mielelläni, mutta polvi ei kestä. Juoksustakin piti luopua.” Jos nämä lauseet kuulostavat tutuilta, niin tukilihastreenistä saattaisi olla apua.

Jos aina vain havittelet kovempia juoksuvauhteja ja kiloja kyykyssä, voi olla, että tukilihakset ovat jääneet paitsioon. Niiden heikkous ei näy päällepäin. Ensimmäinen merkki on yleensä se, että johonkin sattuu. 

Jos kipuilija on polvi, syynä ovat usein heikot lonkan ulkokiertäjät ja iso pakaralihas. Jos nämä tukilihakset ovat heikot, polvi karkaa sisään eikä lantio pysy suorassa.

– Esimerkiksi juostessa korostuu lantion alueen lihastasapaino ja asennonhallinta. Kun nämä ovat kunnossa, jokaisesta ponnistuksesta saa tehon irti turvallisesti, personal trainer, koulutettu hieroja Tommi Jalomäki toteaa.

Jalomäki näyttää helpon täsmäliikkeen, joka voi parhaimmillaan pelastaa polvikivuilta. Se vahvistaa sekä lonkan ulkokiertäjiä että isoa pakaralihasta.


 


 

Tee näin: Asetu kylkimakuulle, jalat pienessä koukussa ja polvet yhdessä. Pidä ylävartalo ja lantio paikoillaan, mutta lähde nostamaan päällimmäistä jalkaa. Tunne työ pakarassa. Jos tahdot tehostaa, kiepauta jalkojen väliin kuminauha.

Tukilihastreeniä kannattaa tehdä usein ja kevyesti, niin opit aktivoimaan ja käyttämään oikeita lihaksia. Tee lonkan ulkokiertoa 4–6 kertaa viikossa pieniä aikoja kerrallaan. Älä väsytä lihaksia loppuun asti, sillä silloin vahvat lihakset ottavat taas ohjat. Muista syvä hengitys ja rauhallinen tahti. Tunnustele, mikä lihas tekee töitä.

Sport-lehden numerossa 10/17 koko kuuden liikkeen tukilihastreeni, jolla selätät kivut ja jumit. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Lisää treeniin pari tehokasta yhdistelmäliikettä, niin säästät aikaa ja nostat sykettä.
Lisää treeniin pari tehokasta yhdistelmäliikettä, niin säästät aikaa ja nostat sykettä.

Tehokkaat liikkeet sopivat myös aloittelijoille. 

Kuntosalilla ei tarvitse hinkata liikkeitä tuntikausia kerrallaan, jos haluat näkyviä tuloksia. Kuusi liikettä riittää koko keholle, kun ne on valittu fiksusti. 

Personal trainer, triathlon-ohjaaja Kadri Forsström suunnitteli kuuden liikkeen treeniohjelman, jolla saat voimaa ja lihasta. Rasvanpoltto tehostuu, ja kropasta tulee kiinteämpi ja ryhdikkäämpi. Tee treeni noin 2–3 kertaa viikossa. Liikkeet ovat turvallisia myös aloittelijalle. 

Aloittelija: Tee 10-12 toistoa ja 3 sarjaa kevyesti ja jatka näin, kunnes ohjelma sujuu.

Edistyneempi: Tee 8 toistoa ja 3 sarjaa niin isoilla painoilla, että jaksat juuri tehdä sarjan loppuun.

1. Askelkyykky ja vipunosto

Seiso lantionlevyisessä haarassa, astu oikea jalka taakse ja laskeudu askelkyykkyyn. Nosta samalla käsissä oleva paino suorille käsille eteen yläviistoon. Astu oikea jalka takaisin ja toista sama vasemmalla jalalla. Voit helpottaa jättämällä painon pois.

Mikä vahvistuu: Pakarat, etu- ja takareidet, lantio, hartiat ja keskivartalo.

 
2. Kyykky Smith-laitteessa

Seiso lantionlevyisessä haarassa sopivan painoinen tanko hartioilla. Pidä polvissa pieni pehmeys. Ankkuroi jalkapohja lattiaan, niin saat hyvän tuen. Kyykkää selkä suorana lantiota taakse kuin istuisit pienelle jakkaralle. Nouse ylös. Smith-kyykyllä voima kasvaa turvallisesti ja tehokkaasti: voit keskittyä nimenomaan kyykkyyn, eikä vartalon asentoa tarvitse hakea niin paljon.Mikä vahvistuu: Pakarat, etureidet ja takareidet.

3. Penkkipunnerrus + vatsarutistus

Ota levytanko tai käsipainot ja asetu makaamaan penkille. Laske tanko rinnan päälle, olkapäät osoittavat sivuille ja kyynärvarret ovat tankoon nähden 90 asteen kulmassa. Nosta tanko suorille käsille ja nosta samalla jalat koukkupolvin lantion päälle. Paina alaselkää penkkiin.

Mikä vahvistuu: Suorat vatsalihakset ja rintalihakset.

  

4. Ristiinveto taljoissa

Nappaa kiinni vastakkain olevista ylätaljoista ja asetu lattialle polviseisontaan. Vedä samanaikaisesti molempia yläviistosta itseäsi kohti, kunnes käsivarret ovat kiinni kyljissä. Vapauta kädet takaisin yläviistoon.Mikä vahvistuu: Hartiat, hauikset.

5. TRX-lapasoutu

Säädä TRX-kahvat suunnilleen rinnan kohdalle. Nappaa kiinni kahvoista ja siirrä jalkojasi askeleen verran kahvojen etupuolelle. Nojaa nauhojen varaan ja souda itsesi ylös, nyrkit kainaloiden kohdille ja rinta kahvojen tasolle asti. Vapauta vartalo alas suorien käsien varaan. Jos liike on liian raskas, astu vähän taaksepäin, tai jos kaipaat haastetta, ota pieni askel eteen.

Mikä vahvistuu: Selkälihakset, epäkkäät, hauikset, kehonhallinta.

 
6. Leveä linkku

Laske makuuasennossa penkillä jalat maahan, oikea jalka koukussa ja vasen suorana. Nappaa vasemmalla kädellä ote penkistä. Nosta samaan aikaan vasen jalka koukkuun ja ylävartalo ja oikea käsi kohti vasenta jalkaterää. Tee tiukka rutistus keskivartalolla, kädet ja jalat ovat vain mukana. Toista sarja toiselle puolelle.Mikä vahvistuu: Vinot vatsalihakset.

Tiedätkö, mitkä lihakset ovat kroppasi heikko lenkki? Selvitä ja tee tehokas täsmätreeni tukilihaksille Sport-lehden numerosta 10/2017. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.