Sport
Ethän elä sitku, vaan nytku?
Ethän elä sitku, vaan nytku?

"Lopulta saatat huomata, että moni rajoitus onkin vain omassa päässäsi."

Luvut ovat karuja: Sportin kyselyyn vastanneista puolet kertoo kipuilevansa ulkonäkönsä takia niin, että se rajoittaa elämää.

Mikä tahansa piirre voi aiheuttaa paineita, mutta ylivoimaisesti yleisin stressin aihe ovat kilot. Ja tässä joukossa on yhtä lailla normaali- kuin ylipainoisiakin.

– On mahtavaa, että hyvinvointi on tapetilla, mutta näkökulma on kamalan kapea. Taustalla on viesti, että kun näytät tietynlaiselta, voit hyvin. Moni alkaa tuijottaa vain ruokavaliota ja tavoitella optimaalista kroppaa, ja silloin menee helposti överiksi, psykologi Reetta Puuronen pohtii.

Ulkonäköpaineiden taustalla on usein pinttyneitä uskomuksia. Puurosen mukaan yksiä yleisimmistä ovat sitten kun -pinttymät.

SItten kun olen laihtunut, uskallan mennä rannalle tai olen onnellisempi... Kuulostaako tutulta? Kun bongaat itsesi ajattelemasta näin, pysähdy, Puuronen neuvoo.

– Kyseenalaista ajatuksesi. Mitä tarkoittaa onnellisempi? Millaisia asioita voisit saavuttaa vasta toisennäköisenä?

Seuraava askel on kääntää ajatus tulevaisuuskelasta nykyhetkeen. 

– Keskity pohtimaan, miten voisit parantaa oloasi juuri nyt. Voisitko vaikkapa ohjata huomiota itsesi soimaamisesta ihmissuhteiden vaalimiseen?

Kun toistat harjoituksen kerta toisensa jälkeen, opit yhä helpommin huomaamaan, milloin sitku-ajatukset nostavat taas päätään. Opit myös yhä nopeammin korvaamaan ne vaihtoehtoisilla, lempeämmillä ajatusmalleilla.

– Lopulta saatat huomata, että moni rajoitus onkin vain omassa päässäsi.

Lue Sport-lehden numerosta 9/2017 lisää kehopositiviisuusilmiöstä ja psykologin keinot, miten saat peilikuvasta ystävän. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

 

Sport

Lotta Näkyvä on mukana ensi vuonna esitettävässä Selviytyjissä. Mikä viidakossa pelottaa eniten ja mitkä ovat hänen valttejaan?

Lue myös juttu: 

Sport

Malli Lotta Näkyvä viettää kesäkuun lopulla kolmekymppisiään. Todellinen käännekohta tuli eteen jo vuosi sitten.

Viime kesänä Lotta Näkyvä oli valmistautumassa ystävänsä häihin, kun hänet lävisti voimakas pelko.

– Tuntui kuin en olisi saanut happea ja sekoan. Aviomieheni Kristian sai lähteä häihin yksin, kun jäin sänkyyn makaamaan.

Lotta heräsi siihen, että hän oli vaivihkaa ajanut itsensä uuvuksiin: suorittanut kaksia opintoja ja matkustanut Kristianin luo ulkomaille aina kun mahdollista. Lopulta Lotan isän, Aki Hintsan, kuolema romahdutti korttitalon.

– Sängyssä maatessani ajattelin, etten ansaitse seuraavaa hengitystäni, koska en ole tehnyt mitään sen eteen.

"Suorittaminen ei tee minusta yhtään tehokkaampaa."

Kohtaukset loppuivat vasta, kun Lotta alkoi keskustella itsensä kanssa raivorehellisesti ja käsitellä tunteitaan.

– Olin ollut jopa ylpeä siitä, etten tarvitse lepoa tai vapaapäiviä. Mutta paniikkikohtaukset pakottivat nöyrtymään. Oivalsin, ettei omaa arvoa tarvitse ansaita. Nyt ymmärrän myös, ettei suorittaminen tee minusta yhtään tehokkaampaa.

Enää Lotta ei aloita aamujaan lukemalla sähköposteja, vaan hiljentymällä, meditoimalla ja rukoilemalla. Hän tahtoo rauhoittaa hetken kiittääkseen uudesta päivästä ja siitä, että on elossa.

– Olen hyväksynyt myös sen, että olen aina "work in progress".

Miten Lotta pitää huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan? Mikä liikuntalaji koukuttaa hänet extreme-elämyksiin? Lue koko haastattelu Soprt-lehden numerosta 6-7, joka ilmestyy 14.6. Tilaajan voit lukea jutun maksutta osoitteessa digilehdet.fi.