Sport
Ethän elä sitku, vaan nytku?
Ethän elä sitku, vaan nytku?

"Lopulta saatat huomata, että moni rajoitus onkin vain omassa päässäsi."

Luvut ovat karuja: Sportin kyselyyn vastanneista puolet kertoo kipuilevansa ulkonäkönsä takia niin, että se rajoittaa elämää.

Mikä tahansa piirre voi aiheuttaa paineita, mutta ylivoimaisesti yleisin stressin aihe ovat kilot. Ja tässä joukossa on yhtä lailla normaali- kuin ylipainoisiakin.

– On mahtavaa, että hyvinvointi on tapetilla, mutta näkökulma on kamalan kapea. Taustalla on viesti, että kun näytät tietynlaiselta, voit hyvin. Moni alkaa tuijottaa vain ruokavaliota ja tavoitella optimaalista kroppaa, ja silloin menee helposti överiksi, psykologi Reetta Puuronen pohtii.

Ulkonäköpaineiden taustalla on usein pinttyneitä uskomuksia. Puurosen mukaan yksiä yleisimmistä ovat sitten kun -pinttymät.

SItten kun olen laihtunut, uskallan mennä rannalle tai olen onnellisempi... Kuulostaako tutulta? Kun bongaat itsesi ajattelemasta näin, pysähdy, Puuronen neuvoo.

– Kyseenalaista ajatuksesi. Mitä tarkoittaa onnellisempi? Millaisia asioita voisit saavuttaa vasta toisennäköisenä?

Seuraava askel on kääntää ajatus tulevaisuuskelasta nykyhetkeen. 

– Keskity pohtimaan, miten voisit parantaa oloasi juuri nyt. Voisitko vaikkapa ohjata huomiota itsesi soimaamisesta ihmissuhteiden vaalimiseen?

Kun toistat harjoituksen kerta toisensa jälkeen, opit yhä helpommin huomaamaan, milloin sitku-ajatukset nostavat taas päätään. Opit myös yhä nopeammin korvaamaan ne vaihtoehtoisilla, lempeämmillä ajatusmalleilla.

– Lopulta saatat huomata, että moni rajoitus onkin vain omassa päässäsi.

Lue Sport-lehden numerosta 9/2017 lisää kehopositiviisuusilmiöstä ja psykologin keinot, miten saat peilikuvasta ystävän. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.