Sport
Vahva lantionpohja, hengitysharjoitukset ja saliharjoittelu. Monipuolinen liikunta tukee seksielämää.
Vahva lantionpohja, hengitysharjoitukset ja saliharjoittelu. Monipuolinen liikunta tukee seksielämää.

Kun liikuntaa on sopivasti ja se on oikeanlaista, se parantaa tutkitusti seksihaluja. 

Kyselyt puhuvat selvää kieltä: monet suomalaiset ovat liian uupuneita harrastamaan seksiä. Esimerkiksi naimisissa olevien seksin määrä on tippunut viime vuosikymmeninä noin puoleen ja haluttomuus kasvanut samaa tahtia. Romahdus on isoin 30–40-vuotiailla.

Yksi halujen verottajista on ruuhkavuosia elävien hektinen arki – ja sen parina joko liian rankka tai vähäinen treeni. Kumpikin verottaa seksielämää. Ylirehkiminen verottaa hermostoa ja hormonitoimintaa, ja seuraukset näkyvät nopeasti makuuhuoneessa.

Parhaimmillaan taas seksi ja liikunta ovat täydellinen pari. 

– Hyvä kunto kohentaa jaksamista ja itsetuntoa. Verenkierto tehostuu, eli seksi tuntuu paremmalta. Edellytys on, että treeneistä myös palautuu, lääkäri Vilho Ahola huomauttaa.

Paras liikuntaresepti on monipuolisuus. Nämä kuusi täsmävinkkiä auttavat palauttamaan halut:

1. Lantionpohja kuosiin

Vahva lantionpohja lisää suoraan mielihyvää, sillä se parantaa verenkiertoa täsmästi. Tee erikseen harjoituksia syville vatsalihaksille ja lantionpohjalle ainakin kerran viikossa.

2. Aerobinen auttaa

Hengästyminen tekee hyvää. Kun sydän ja verenkiertoelimistö on vahva, makuuhuoneessakin jaksaa paremmin. Tee vähintään kaksi sykettä nostavaa kestävyystreeniä viikossa. Pidä kuitenkin kuorma kohtalaisena useimmissa treeneissä. 20–60 minuutin kävely, uinti, pyöräily tai kevyt hölkkä sopii useimmille.

3. Nosta puntteja

Voimaharjoittelu nostaa testosteronitasoja ja lisää tutkitusti halukkuutta. Tee voimatreeni ainakin kerran viikossa. Suosi isoja liikkeitä, kuten kyykkyä, niin saat tehtyä tehokkaan harjoituksen lyhyessä ajassa ja myös keskivartalo pääsee hommiin.

Lue lisää: Unohda karppaus, hanki lihakset! Punttitreeni parantaa hiilihydraatin sietokykyä ja laihduttaa

4. Kevyt liikunta kunniaan

Kehonhuoltoa ja kevyitä harjoituksia pitäisi olla ainakin yksi jokaista tehokasta treeniä kohden. Ne pitävät aineenvaihdunnan virkeänä ja palauttavat kovemmista treeneistä. Myös hyvä liikkuvuus hyödyttää seksielämää.

5. Valitse aktiivinen palautuminen

Sohvalla lököilyn sijaan kannattaa lepopäivinäkin suosia rentoa, aktiivista palauttelua, kuten työmatkakävelyä ja kevyitä kotitöitä. Silloin energiatasot pysyvät korkealla ja verenkierto tehokkaana.

Lue lisää: Lepäätkö väärin? 7 paljastavaa merkkiä, että tarvitset lisää aktiivista palautumista

6. Suosi lempilajeja

Pakkopulla ei lisää haluja. Valitse siis lajeja, joista nautit. Kun saat liikunnasta onnistumisen elämyksiä ja nautintoa, seksihalut seuraavat usein perässä.

Lue Sport-lehden numerosta 9/2017 juttu kehopositiivisuudesta ja psykologin keinot, joilla saat peilikuvasta ystävän. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Malli ja yrittäjä on hurahtanut smoothieisiin, vaikka kiireessä onkin joskus turvauduttava pizzaan ja pullaan.

Anne Kukkohovin elämässä on viime aikoina ollut isoja elämänmuutoksia. Viime syksynä äiti nukkui pois, ja vuoden alussa Anne muutti erilleen pitkäaikaisesta aviomiehestään Jonista. Kaiken kukkuraksi töissä on kiireistä, koska Annen luotsaama luonnonkosmetiikkabrändi Supermood on rynnistämässä Amerikan markkinoille.

– Täytyy myöntää, että viime aikoina en ole ajatellut ykkösenä ruokaa. Olen syönyt surutta, mitä eteen on sattunut: pizzaa, pullia ja karkkia.

Kiireestä tai kriiseistä huolimatta aamut alkavat aina samalla tavalla: Helsingin Sanomien digiversion lukemisella, kahvikupilla ja kahdella ruisleipäpalasella, joiden päällä on suolavoita ja juustoa. Päivällä Anne hakee toimistonsa alakerran korttelikaupasta proteiinismoothien ja thai-kanawrapin. Hiilihydraatit on varattu iltaan, koska ne rauhoittavat ja parantavat unenlaatua.

Hiilihydraatit on varattu iltaan, koska ne rauhoittavat ja parantavat unenlaatua.

– Voin hyvin keittää kaurapuuroa iltapalaksi, en ymmärrä, miksi se kuuluisi vain aamuun.

Välillä Anne potee huonoa omaatuntoa tautologisesta ruokavaliostaan, sillä se voi tarkoittaa monta päivää putkeen samaa ruokaa, kuten itse tehtyä kanatortilloja tai pasta bolognesea. Yhdestä hän ei tingi edes kiireessä: pojalleen Miskalle Anne maksaa mieluummin ravintola-aterian kuin lämmittää mikrossa maksalaatikkoa.

– En aina ehdi kokkaamaan, joten pojallani on puhelimessa Wolt-sovellus, Anne naurahtaa.

Tuhteja smoothieita Anne rakastaa yli kaiken, ja niitä hän valmistaa joka päivä. Sekaan mahtuu sitä, mitä kaapista sattuu löytymään: lisäravinnejauheita, siemeniä, marjoja, kookosöljyä, banaania, luuydinlientä ja viherjauheita.

Lähes tuhat euroa maksava smoothiekone on ollut jokaisen pennin arvoinen, se jauhaa avokadostakin kermaisen pehmeää. Smoothiemaisteriksi Anne on jalostunut erehdyksien kautta.

Olen oivaltanut, ettei kannata sekoittaa marjoja ja vihreitä keskenään.

– En valmista enää lyijynharmaita smoothieita. Olen oivaltanut, ettei kannata sekoittaa marjoja ja vihreitä keskenään.

Anne suosii erikoisruokakauppoja, joissa leikkeleet viipaloidaan tiskillä, uunituoreissa leivissä on paljon siemeniä ja luomujogurtit ovat pientiloilta. Isot ketjukaupat hän kiertää kaukaa.

– En tykkää käydä isoissa ruokakaupoissa, ellei aikaa ole runsaasti. Siellähän voi tulla pissahätä kesken ostosten, Anne naurahtaa.

Anne hurahti terveysintoiluun superfoodien rynniessä Suomeen viitisen vuotta sitten. Joogan ohella antioksidanttiklinikka tuli tutuksi, ja hetkeksi ruokavaliosta tippui pois maito ja vilja.

– En kuitenkaan jaksanut tehdä elämästäni liian vaikeaa, sillä vatsani ei ylireagoi viljaan tai maitoon.

Tämän hetken ruokatrendeistä mietityttää hiilijalanjälki. Pihvejä Anne ei enää osta, mutta lasagnen hän voi pyöräyttää viikonloppuisin eettisesti kasvatetun lähitilan lihasta.

– Syöt mitä tahansa, jätät jäljen tähän maailmaan, joten yritän valita parhaimman vaihtoehdon.

 

Anne ruokapäiväkirja

Ravitsemusasiantuntija Laura Toivola kommentoi Annen ruokapäiväkirjaa:

”Suosittelen yleensä smoothieiden tai ateriankorvikkeiden juomisen sijaan ruoan pureskelua, sillä pureskelu parantaa kylläisyyttä, laittaa ruoansulatuksen töihin ja tekee syömisestä usein tietoisempaa. Toki smoothiella on silloin tällöin paikkansa esimerkiksi mukaan otettavana välipalana tai lisäämään marjojen ja hedelmien määrää ruokavaliossa.”

Hyvin menee 

  • Annen syöminen vaikuttaa rennolta ja joustavalta.
  • Aamiainen menee rutiinilla, mikä auttaa kiireisessä arjessa.
  • Kaura, täysjyväleipä ja pähkinät ovat Annen ruokavaliossa hyviä kuidunlähteitä, joista kannattaa pitää kiinni.

Paranna vielä

  • Anne tarvitsee lautaselleen lisää vihreää: tähtää vähintään viiteen annokseen kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä.
  • Syömisen rytmi ja laatu vaihtelevat. Kokeile panostaa monipuolisempiin pääaterioihin ja huolehdi tarpeeksi aikaisesta lounaasta - varsinkin, jos päivän aikana tulee mielitekoja tai väsymystä.
  • Kiinnitä huomiota rasvan laatuun siten, että suurin osa ruokavalion rasvasta olisi pehmeää. Lisää pähkinöiden oheen esimerkiksi pehmeää rasvaa sisältäviä kasviöljyjä (rypsi-, pellavansiemen-, oliivi-) ja kalaa.

Anne kommentoi saamaansa palautetta:

”Juon vihreäni. Käyttämäni viherjauheet ovat todellisia terveyspommeja. Veikkaan, että vihreää saisi syödä aika kasan, että pääsisi samaan määrään. Nyt pakkasessa ei ollut Biomedin ravinnerikkaita jääkuutioita, joilla määrää olisi voinut lisätä entisestään. Joogaan ja juon vihreäni siitä syystä, että juuri nyt tarvitsen ruokaa, joka juurruttaa. Mieleni lentää, joten yritän pitää kehoni maassa.”

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sport
Haluatko eroon kroonisesta stressistä? Juoksu on lajisi.
Haluatko eroon kroonisesta stressistä? Juoksu on lajisi.

Juoksu näyttää toimivan sekä muistin parantamiseen että stressin suitsimiseen. 

Pitkittynyt stressi ajaa ikävään noidankehään. Kun paineet kasautuvat, aivot toimivat puolitehoilla eivätkä suoriudu normaaliin tapaan. Työtaakka kasvaa edelleen.

Ratkaisu ulos kierteestä voi olla tuttu laji: juokseminen. Brigham Young -yliopiston tuoreen mukaan lenkkeily nimittäin vaikuttaa olevan superlaji stressiä vastaan. 

Stressi tekee tuhojaan muun muassa hippokampuksessa, joka on oppimisen ja muistin keskus. Vaikka lenkki ei sillä hetkellä rentouttavalta tuntuisikaan, jokainen kilometri tekee hyvää sisäisesti. 

Jo kuukauden maltillinen juoksuharrastus vaikuttaa vahvistavan aivoja. Se voi peräti auttaa kumoamaan stressin tuhot. Muistikin tykkää ja vahvistuu. Aiempien tutkimusten mukaan lenkkeily voi myös lisätä uusia hermosoluja tehokkaammin kuin voima- tai intervallitreeni.

Sitä paitsi junnaava, simppeli laji on parasta aivolepoa. Sen kun vain sidot lenkkarinnauhat ja menoksi.

Sport-lehden numerossa 4/18 testasimme kevään parhaat juoksukenkäuutuudet. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.