Sport

Kun panostat muutamaan isoon ja tehokkaaseen liikkeeseen, saat kroppaan ryhtiä ja voimaa pakaroihin.

Pakaratreeni kannattaa ottaa ohjelmaan viimeistään nyt. Oli lajisi mikä tahansa, hyödyt: saat voimaa ja ryhtiä, ja vältät rasitusvammat. Parasta vastalääkettä myös istumiselle!

Monesti treenaajat näkee hinkkaamassa pakaroita pienillä ja eristävillä liikkeillä. Tehokkaampaa on panostaa muutamaan isoon liikkeeseen, jossa pakara pääsee koko miltaltaan töihin.

Kyykky on kuningasliike, mutta sen parina kannattaa tehdä vielä vaikkapa lantionnostoa ja askelkyykkyä, jotka vievät rasitusta ujompiin kehon takaosan lihaksiin. Saat poltetta myös niihin pakaran osiin, jotka usein lintsaavat.

Kun liikkeet ovat isoja, lihakset oppivat tekemään saumattomasti töitä yhdessä.

– Saat voimaa ja muotoa myös takareisiin, joita kannattaa ehdottomasti treenata yhdessä pakaran kanssa. Jos toinen on heikko, usein toinenkin on, personal trainer Anni Vallius toteaa.

Kokenut voit ottaa suoraan kaveriksi lisäpainon, kuten kahvakuulan tai levytangon. Silloin treeni kehittää enemmän lihasta ja voimaa.

– Aloittelijan kannattaa aloittaa pienemmillä painoilla, jotta pakaralihakset saa kunnolla aktivoitua. Sen jälkeen voi ja kannattaakin lisätä painoja.

Voit tehdä pakaratreenin 1–3 kertaa viikossa. Muista lepopäivät, niin kehityt! Tee liikkeitä 10–15 toistoa ja 2–3 sarjaa. Pidä jokaisen kierroksen välissä minuutin tauko.

1. Kyykky

Seiso ryhdikkäästi jalat lantiota leveämmällä, jalkaterät hiukan ulospäin ja kahvakuula käsissä. Laskeudu kyykkyyn viemällä lantiota taakse, työnnä polvia aktiivisesti ulos ja jännitä pakaroita. Ponnista pakaroiden avulla takaisin ylös.


 


 

2. Askelkyykky

Ota vasemmalla jalalla pitkä askel eteen, kahvakuula oikeassa kädessä. Laskeudu selkä suorana alas, polvi lähelle lattiaa. Ponnista pakaraa jännittämällä ylös, toista ja vaihda puoli.

 


 


 

3. Lantionnosto

Asetu selinmakuulle, jalat ovat noin lantion leveydellä jalkapohjat maassa. Voit ottaa lisäpainon lantiolle. Lähde hitaasti nostamaan lantiota ylös, kunnes reidet ja ylävartalo ovat suorassa linjassa. Purista lopussa pakarat. Palaa ja toista.

 


 


 

4. Kyykkyhyppy

Seiso lantionlevyisessä haarassa, voit ottaa lisäpainon käsien väliin. Ponnista viemällä lantiota hiukan taakse ja ponnista pakaroista ja reisistä jalat ilmaan. Jousta laskeutuessasi hieman polvista. Toista liike. Huolehdi, että polvet eivät taivu sisään.

 


 


 

5. Yhden jalan maastaveto

Seiso ryhdikkäästi jalat vierekkäin, kahvakuula vasemmassa kädessä. Lähde kallistumaan etunojaan selkä ja lantio suorassa, vie kahvakuulaa kohti lattiaa. Pysähdy noin vaakatasoon tai kunnes tunnet pienen venytyksen takareidessä. Ponnista ylös jännittämällä pakaraa. Toista ja tee toinen puoli.

 


 


 

 

Sport-lehden numerossa 5/18 treenataan Anni Valliuksen kanssa neljässä viikossa hyvä ryhti ja timmit, vahvat käsivarret. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.

 

3 x pakarat töihin

Levennä kyykyssä tai maastavedossa jalkojen haaraa, niin viet rasitusta etureisiltä pakaroille.

Työnnä polvia aktiivisesti ulos kyykkyliikkeissä.

Purista pakaraa joka liikkeen ponnistusvaiheessa, niin siitä tulee vähitellen automaattista.

Sport
Alina Tomnikovin parhaita nukahtamiskikkoja: lopeta yrittäminen.
Alina Tomnikovin parhaita nukahtamiskikkoja: lopeta yrittäminen.

Alina Tomnikov on jännittäjä, jonka on vaikea päästää murheista irti edes nukkumaan mennessä. Sinnikäs harjoittelu on tehnyt hänestä taitavan nukahtajan. Se on vaatinut aivan uudenlaista asennetta uneen.

1. Harhauta mieltä

"Minulla on ollut koko elämäni nukahtamisvaikeuksia. Mitä aikaisempi aamu, sitä enemmän joudun illalla käyttämään keinoja siihen, etten stressaa.

Nykyään olen jo taitava nukahtaja. Käytän paljon mantroja: ’Kaikki on hyvin, ei mitään hätää.’ Tai: ’Vaikken nukkuisi sekuntiakaan, jaksan huomenna silti.’ Yritän harhauttaa mieltäni, joka väittää, että en saa unta. Joskus esimerkiksi pureskelen purkkaa."

2. Hae turvaa rutiineista

”Luen aina ennen nukkumaanmenoa. Talvella kuvasin Lapissa Ivalo-sarjaa, ja kun tulin hotellihuoneeseen kolmelta yöllä, tein iltapalan ja aloin lukea.

Rutiinit tuovat minulle rauhaa. Mitä enemmän töitä, sitä enemmän kaipaan pienessä arjessani turvaa. Käytän esimerkiksi yhtä ihonhoitosarjaa ja laitan päivittäin viisi tuotetta iholleni samassa järjestyksessä. Kun teimme Putousta, saatoin syödä viisi päivää putkeen tasan saman iltapalan.

Minulle on myös tosi tärkeää käydä kerran parissa viikossa Keravalla joko isän tai äidin luona. Rauhoitun jo junamatkalla. Merkitsen käynnit etukäteen kalenteriin, ja se tuottaa minulle suurta iloa.”

3. Kohtaa ja käsittele tunteet

"Äiti sanoi minulle aina, että se, mitä tunnet, on oikein. Jos stressaa, en kiellä sitä. Otan tunteen eteeni ja kysyn, mitä se yrittää kertoa. Ahaa, vapaailta olisi hyvä juttu. Ahaa, en ole saanut palautettua kirjoja kirjastoon. Sitten tunne menee ohi ja tulee seuraava.

Tunteeni kulkevat käsi kädessä kehoni kanssa. Olen tottunut siihen, että vatsani oireilee jatkuvasti, koska se reagoi heti tunteisiin. Koska tunteet valtaavat kehoni niin vahvasti, minulla täytyy olla työkaluja ymmärtää itseäni. Muuten en voi hyvin. Reflektointi on tärkeää, ja huonoon päivään auttaa puhuminen.”


4. Lakkaa yrittämästä

"Hiljattain olen oppinut, että jos uni ei tule, kannattaa lopettaa yrittäminen. Aluksi oli henkisesti vaikeaa luovuttaa ja ottaa kirja käteen uudestaan. Kun olen rohkeasti kokeillut, olen huomannut, että se toimii."

5. Murehdi vasta huomenna

"Nukahtamisen hetki on ihana. Se on ihmisen paljain ja haurain hetki; siinä on niin yksin. Toisaalta se voi olla myös pelottavaa. Murehdin usein sängyssä kaikkia maailman ajatuksia. Joskus kirjoitan huolet puhelimen muistiinpanoihin ja päätän, että paneudun niihin vasta huomenna.”

Sport-lehden numerossa 6/18 Lotta Näkyvä kertoo, mitä paniikkihäiriö on opettanut hänelle levosta ja hyvinvoinnista. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Haluatko liikunnasta pysyvän osan arkea? Se ei välttämättä vaadi lajin vaihtamista.
Haluatko liikunnasta pysyvän osan arkea? Se ei välttämättä vaadi lajin vaihtamista.

Kukapa ei tahtoisi löytää treeniin sisäistä motivaatiota: liikkua puhtaasta liikkumisen ilosta. Avain saattaa olla lähempänä kuin luulet. 

Mietitkö juoksulenkillä kauppalistaa ja huokailet, koska pääsee kotiin? Montako minuuttia vielä jäljellä? Etkö voi kuvitella salitreeniä ilman, että pääsee välillä räpläämään kännykkää?

Jos kuulostaa tutulta, ehkä myös motivaatiosi sakkaa ja liikuntaprojekteillasi on tapana kuivua lyhyeen. Ehkä ajattelet, että et ole vain löytänyt lajia, joka kolahtaisi täysillä. Oikeasti avain pysyvään liikuntamotivaatioon saattaa olla paljon yksinkertaisempi. 

Tutkimusten mukaan sisäisesti motivoituneita liikkujia — siis niitä kateutta herättäviä treenaajia, jotka suuntaavat lenkille sateellakin ja liikkuvat ihan vain liikkumisen ilosta — yhdistää yksi asia. He ovat liikkuessaan läsnä siinä, mitä tekevät. Saat siis treenistä enemmän irti, kun otat kaveriksi mindfulness-asenteen.

Läsnäolevat liikkujat eivät heitä hanskoja tiskiin niin herkästi. Syitä on monia. Mindfulness opettaa lempeyttä, jos ei treeni jostain syystä kuljekaan. Mindfulnessia treenanneilla on myös kehittynyt kehotietoisuus. He eivät puske väkisin kivun läpi tai aja itseään ylikuntoon, koska he äkkäävät kehon viestit herkästi – ja kunnioittavat niitä.

Mindfulnessia opetelleet ovat lempeämpiä ja motivoituneempia treenaajia.

Mindfulnessia voi soveltaa jokaiseen lajiin, ja ihan jokainen voi oppia. Aivot ovat plastiset eli muovautuvat. Toisin sanoen niitä voi treenata kuten mitä tahansa lihasta. Tietoinen läsnäolo voi olla tehokas tapa järjestellä hermoverkkoja uusiksi.

Kokeile lähteä lenkille jättämällä puhelin, sykemittari ja musiikit kotiin. Hengitä syvään ja tarkkaile. Miltä ilma tuoksuu, mitä näet? Onko alusta kova vai pehmeä? Jos tylsistyttää, suhtaudu siihenkin uteliaasti. Huomaatko kropassa tuntemuksia, joista et ollut aiemmin tietoinen?

Pikku hiljaa vanha tuttu lajikin voi alkaa näyttää itsestään uusia puolia. Kaupan päälle saat lisää tahdonvoimaa ja tyynen mielen.

Sport-lehden numerossa 6/18 kerromme, miten mindfulness muokkaa aivoja. Mukana helppo viikon mindfulness-ohjelma, jolla pääset sisään tietoisen läsnäolon harjoitteluun ja löydät oman tapasi meditoida. Tilaajana voit lukea lehden osoitteessa digilehdet.fi.