Rennot mutta hallitut sommitelmat syntyvät muutamien peruskikkojen avulla.

Ylhäällä valokuvaaja Nina Hemmingin valokuva, Art4u. Kehys,
15,95 €, Ikea. Marokkolaispeili, 176 €, Kämppä. Toisella rivillä keltaiseksi spraymaalattu ja valkoinen kehys, 4,95 €, sekä mustat kehykset, 8,95–11,95 €, Ikea. Kyltti, 7 €, Kodin Ykkönen.
Lipasto, 987 €, Don Goffo. Ball-lattiavalaisin, 349 €, Isku. Torsokoriste, 60 €, Soul. Seinämaalin sävy H488 Tikkurila.

Kekseliäästi sommitellut valokuva-, juliste- ja tauluryhmät tekevät kodista asujansa näköisen. Hauska valikoima lapsuusmuistoja, mietelauseita tai vaikka grafiikkaa kerää taatusti vieraiden katseet ja kehut.

Ripusta taulut samaan linjaan

Isot taulut tai teokset näyttävät hyviltä itsekseen. Aseta taulun keskikohta katseen korkeudelle. Jos huoneessa on useampia tauluja, pidä niiden ala- tai yläreunat samalla tasolla. Näin niiden linja säilyy yhtenäisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sommittele tasapainoisesti

Pienemmät taulut ja teokset toimivat parhaiten yhdessä. Erikokoisia, -värisiä ja -muotoisia kehyksiä yhdistelemällä tunnelma muuttuu rennommaksi. Valitse noin kolmasosaan samanlaiset kehykset ja yhdistä niihin räväkämpiä värejä ja muotoja. Särmikkäät neliöt ja suorakaiteet kaipaavat seurakseen rönsyilevämpiä muotoja. Jos tauluja on paljon, tasapaino on tärkein. Sijoita hallitsevin taulu sommitelman keskelle ja muut sen ympärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koristele kylppäri

Pienemmät sommitelmat toimivat myös epätavallisissa paikoissa. Lomakuvanäyttely wc:ssä tai pitkän käytävämäisen eteisen seinillä tekee tunnelmasta rennon kotoisan. Jos teet sommitelman erikokoisista kehyksistä, valitse pariton määrä kehyksiä. Näin sommitelmalla on jokin teoksista keskikohtanaan. Jos rennosti yhdistetyt eripariset yhdistelmät kauhistuttavat, satsaa perusruudukkoon. Millintarkka samanlaisista kehyksistä muodostuva ruudukko toimii jos tilaa on tarpeeksi ja kuvamaailma yhtenäinen.

Taustapahveilla potkua

Jos kehykset on jo hankittu, mutta yhdessä ne vaikuttavat valjuilta, satsaa valokuvien taustapahveihin. Mustat taustapahvit eli paspartuut tekevät dramaattisen vaikutelman. Värikäs taustapahvi yhdessäkin teoksessa tuo potkua koko sommitelmaan.

Yllätä ja yhdistä

Kehystää voi muutakin kuin kuvia. Unelmaloman matkaliput, kummilusikat tai vaikka lahjaksi saatu koru tuovat potkua arkeen ja hyvän mielen katsojalleen. Jos poraaminen ei onnistu, aseta isot kehykset huolettomasti nojaamaan kalusteisiin tai pienemmät vaikka lipaston päälle lomittain.

Kannattaa myös muistaa vanha kunnon peruskikka: suunnittele ennen kuin toteutat. Asettele sommitelma ensin seinän eteen lattialle.  Päätä ylimmän ja alimman teoksen paikka ja sijoita muut niiden väliin. Ota kokonaisuudesta mitat ja nosta seinälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla