Kuvat
Linda Ekrothin kotialbumi
Linda ei alkuun edes tiennyt, mihin hän rahaa säästää.
Linda ei alkuun edes tiennyt, mihin hän rahaa säästää.

Linda Ekroth osti unelmiensa asunnon vain parikymppisenä. Haaveen mahdollistivat pitkäjänteinen sijoittaminen ja säästäminen sekä hyvä bisnesvainu.

Sosiaalisen median vaikuttajan työskentelevä Linda Ekroth, 22, aloitti säästämisen 16-vuotiaana ja sijoittamisen 17-vuotiaana. Se kannatti, sillä muutama kuukausi sitten Vantaalla asuva Linda osti ensiasuntonsa – vain 21-vuotiaana.

– Se tuntuu ihan uskomattomalta. Kyseessä on uudiskohde, joka ei ole vielä edes valmistunut. Tuntuu melkein, kuin taloa ei olisi edes olemassa, Linda kertoo.

Vantaalla sijaitsevan, 105-neliöisen rivitaloasunnon on määrä valmistua lokakuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se on unelmieni asunto, ja mikä parasta, jokainen neliö on konkreettinen tulos tekemästäni työstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Linda kertoo paiskineensa unelmansa eteen kovasti töitä nuoresta lähtien. 

– Kun aloitin säästämisen 16-vuotiaana, en rehellisesti sanottuna varmaan edes tiennyt, mitä varten säästän. Kotonani kuitenkin puhuttiin paljon säästämisen tärkeydestä, joten se oli iskostunut päähäni.

17-vuotiaana Linda ryhtyi myös sijoittamaan. Hän siirsi ylimääräiset rahansa säästötilin sijaan osaketilille, jonne vanhemmat olivat siirtäneet myös lapsilisät.

– Tein tuolloin lehtimyyjän työtä provikkapalkalla, joten tuloni eivät olleet suuria. Siitä huolimatta sain säästettyä ihan mukavia summia, sillä asuin vielä vanhempieni luona, Linda kertoo.

Tulot sosiaalisen median töistä ja preseteistä

Linda pitää tärkeänä jokaista säästämäänsä senttiä mutta tiedostaa, ettei olisi saavuttanut varallisuuttaan ilman nykyistä työtään.

– ­Olisi todella tekopyhää, jos väittäisin, ettei työni sosiaalisessa mediassa vaikuttaisi siihen, että olen tässä pisteessä nyt.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön LINDA EKROTH (@lindaekroth) jakama julkaisu

Linda kertoo tehneensä somehommia päätoimisesti nyt kolme vuotta. Ensimmäisen vuoden aikana hän tienasi vain 5 000 euroa, mutta sen jälkeen tekeminen on alkanut näkyä palkkapussissakin. Parin vuoden aikana naisen tulot ovat moninkertaistuneet kolmen vuoden takaisesta ja jatkavat kasvamistaan.

– Sain lainan asuntoa varten viime vuoden tulojeni perusteella, vaikka tienasin tänä vuonna pelkästään neljässä kuukaudessa enemmän kuin koko edellisvuonna yhteensä, Linda kertoo.

Hän lisää, että sosiaalisen median vaikuttajana tulot ovat arvaamattomat. Yksi yhteistyö voi poikia viisinumeroisia summia, mutta töiden määrää ei voi ennustaa.

Siksi Linda aloittikin sivutyön, jolla hän tienasi lopulta yli kolmasosan nykyisistä asuntosäästöistään. Youtube-videoiden, podcastin ja Instagram-vaikuttamisen lisäksi Linda alkoi myydä niin kutsuttuja presettejä eli valmiita kuvanmuokkausfilttereitä, joita ostajat voivat käyttää omiin kuviinsa.

Katso alla olevista vaihtokuvista, miten filtteri toimii:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön LINDA EKROTH PRESETS (@presetsbylindaekroth) jakama julkaisu

– Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, joten tienasin vuodessa preset-paketeillani kymmeniätuhansia euroja. Ne tulot ovat iso siivu myös asuntosäästöistäni.

Yrittäjäksi opiskelun sijaan

Linda myöntää, että hänen rahatilanteensa on hyvin erilainen kuin monilla parikymppisillä keskimäärin.

– Suurin osa ikäisistäni opiskelee, mikä totta kai näkyy myös rahatilanteessa. Itse opiskelin lukion jälkeen vuoden kansanopistossa, mutta sitten päätin keskittyä täysillä somen tekemiseen ja yrittäjyyteen. 

Myös Lindan poikaystävä opiskelee parhaillaan. Erilaisten elämäntilanteiden takia Linda päättikin ostaa asunnon yksin, vaikka poikaystävä hänen mukanaan muuttaakin.

– Se on kaikkien kannalta viisain ratkaisu, sillä olen itse unelmoinut tästä pitkään, mutten voi vaatia näin suurta rahallista panostusta päätoimiselta opiskelijalta.

Linda kertoo selailleensa asuntoja ja vertailleensa hintoja jo vuosia. Kun hän lopulta päätti toimia, asiat tapahtuivat nopeasti. Ostamastaan asunnosta Linda teki ostotarjouksen vain viikossa.

– Palaset loksahtivat paikoilleen uskomattoman nopeasti, joten en vieläkään ihan ymmärrä, että se 105 neliötä on oikeasti minun. Varsinkaan, kun tällä hetkellä jatkan elämääni normaalisti 22 neliön vuokrayksiössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla