Bosch Sensixx B3 -höyrysilitysrauta 70 €.
Bosch Sensixx B3 -höyrysilitysrauta 70 €.

Miksi kaiken on aina oltava niin kovin sileää? Urbaanilegendat silityshulluista voi unohtaa, todellisuudessa jaetaan vinkkejä silittämisen välttämisestä.

Alkukesästä on taas tartuttava siihen. Se on vaikeaa. En pysty tähän, miksi juuri minä. Se sähisee, korahtelee ja sylkee helvetillistä, polttavaa nestettä. Silitysrauta, tuo Tuonelankone, juhlavaatekauden monsteri.

Sillä kukapa silittämisestä pitäisi. Urbaanilegendat kertovat naisista, jotka silittävät miestensä kalsaritkin ihan vain naisen geenistössä piilevästä silittämisen ilosta, mutta todellisuudessa ihmiset jakavat toisilleen vinkkejä siitä, kuinka elämästä selviää silittämättä: osta vain trikoovaatteita, ripusta verhot paikoilleen ja suihkuta ne sumutinpullolla, ne suoristuvat itsestään, kuivata vaatteet henkareissa, ja niin edelleen.

Mutta toisinaan hyvä ihmisyys vaatii silittämistä.

Silitysraudoissa on nykyään kaikenlaisia ”silittämistä helpottavia ominaisuuksia”, esimerkiksi ”Palladium-glissée-pohja”, kuten uudessa Boschin Sensixxissä. Sen tarkoitus on helpottaa raudan liukumista kankaalla.

Raudan pohjassa on suippeneva kärki myös takana. Jos osaa silittää, raudalla voi peruutella edestakaisin nappilistojen ja muiden värkkendaalien väleistä. Silitysurpo ilahtuu toiminnosta, joka katkaisee virran automaattisesti.

Ja pieni kysymys kellumaan maailmankaikkeuteen: miksi juuri niitä silittämistä vaativia juhlavaatteita saa aina silittää vain matalimmalla lämmöllä? Se kun on yhtä tehokasta kuin taputtelisi kangasta hikisellä kämmenellään.