Kun Sampo Kaulanen yritti hoitaa pahaa unettomuuttaan kotikonstein, loppui päivä muistikatkokseen ja sairaalareissuun. Tapaus toi kuitenkin eteen diagnoosin, mikä saattaa olla selitys lapsesta asti jatkuneelle levottomuudelle ja ylivilkkaudelle.

Kyläkauppias Sampo Kaulanen kertoo blogissaan tapahtumasarjasta, joka vei Sampon viikko sitten poliisisaattueen kera sairaalaan.

Jo pidemmän aikaa unettomuudesta kärsinyt Sampo kirjoittaa blogitekstissään, että Yhdysvalloissa vierailun päätteeksi hän ei ollut vuorokauden kestäneen kotimatkan yhteydessä nukkunut lainkaan. Uni ei maistunut edes kotona, jolloin Sampo päätti kokeilla alkoholia avuksi.

”Edes humalatila ei rauhoittanut mieltä.”

– Edes humalatila ei rauhoittanut mieltä, vaan sekamelska päässä jatkui ja onneton olotila jatkoi kasvamistaan. Otin siihen sekaan Stella-merkkisen unilääkkeen ja ajattelin painuvani pehkuihin, Sampo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholin ja unilääkkeen sekoittaminen oli kuitenkin paha virhe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lopputulemana oli diagnoosi, joka viittaa voimakkaasti ADHD:seen.”

– Minulta katkesi siinä samassa filmi. Olin lähtenyt siinä kunnossa viereiseen ravintolaan kaljalle ja olin siellä sekoillut. Käyttäydyin todella aggressiivisesti, sekavasti ja muutenkin epäsoveliaasti, Sampo sanoo.

Sekavuus jatkui myöhemmin kotona, kun Sampo ei suostunut yhteistyöhön vaimonsa Michele ”Minttu” Murphy-Kaulasen hälyttämän avun kanssa. Silloin myös poliisi saapui paikalle, ja Sampo saatiin lopulta lepositeisiin käärittynä ambulanssiin ja sairaalaan.

Seuraavana päivänä Sampo sai kuulla vaimoltaan, mitä oli edellisenä yönä tehnyt. Tapahtumat säikäyttivät, ja Sampo hakeutui lääkäriin. Ylivilkkaus oli häirinnyt jo vuosia, ja Sampo halusi selvittää, mitä ongelmien taustalla on.

– Lopputulemana oli diagnoosi, joka viittaa voimakkaasti ADHD:seen, Sampo kirjoittaa.

ADHD:ta ei voi täydellä varmuudella todeta esimerkiksi verikokeilla, mutta Sampo sai kokeiluun ADHD-lääkityksen. Lääkkeet ovatkin auttaneet, ja mahdollisuus ADHD:n sairastamisesta sen kuin vahvistuu.

”Haluan löytää ratkaisun kaikkiin näihin käytösvikoihini, mitkä ovat minulle tuoneet ongelmia.”

Diagnoosi on Sampolle lohduttava: jatkuva levottomuus vaikuttaa viimein saaneen selityksen.

– Vahvasti näyttää siltä, että minulla on nyt virallisesti ADHD, ja se tarkoittaa, että voin opetella elämään sen kanssa. Olotilani on todella luottavainen tulevaan ja haluan löytää ratkaisun kaikkiin näihin käytösvikoihini, mitkä ovat minulle tuoneet ongelmia elämäni varrella, Sampo summaa blogissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla