Näiden kekkereiden­ raaka-­aineet löytyvät ­lähikaupasta.
Näiden kekkereiden­ raaka-­aineet löytyvät ­lähikaupasta.

Lainaa keskikesän juhlaan maut idän keittiöistä. Notkuva herkku­pöytä valmistuu lähi­kaupan aineksista.

Mezet, antipastot, tahnat ja pienet sormisyötävät ovat kesän ruokahitti. Eikä ihme, sillä mutkattoman maukkaat pikkuruuat sopivat leppoisiin kesäpäivän kekkereihin kuin jääpalat drinkkiin.

Rentojen juhlien salaisuus on ennakointi. Kokkaa siis kuin ravintolakokki ja tee hyvät ”misat” eli esivalmistele bileruuat edellisenä päivänä. Nämä herkut voi valmistaa kokonaan tai lähes­ kokonaan etukäteen.

Itämaisen juhlan menu

Moderni minttutee
Tahnatrio: minttutsatsiki, pikahummus ja aurinko­tomaattidippi
Yrttien ja chilin kanssa marinoitu feta
Lihapullavartaat
Tahmeat broilerinsiivet
Bulgur-salaatti
Hunajainen jogurtti-­juustokakku

Pikahummus maistuu tuoreen leivän kera (vas.), yrittinen chilifeta sopii yhteen lähes kaikkien juhannusruokien kanssa (alhaalla toinen vas.), testaa aurinkotomaattidippiä vaikka makkaran kanssa, Tsatsiki ja lihapullat ovat napakymppi­yhdistelmä (oik.)

Yrteillä ja chilillä marinoitu feta

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia­ + marinointiin 8 tuntia

2 valkosipulin­kynttä
1 miedohko chilipalko
4 dl oliiviöljyä
4 oksaa timjamia tai rosmariinia
muutama kokonainen mustapippuri
muutama kokonainen roseepippuri
400 g fetajuustoa palana

1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi chilipalko ja poista siemenet. Laita ne kulhoon öljyn kanssa. Lisää timjamit ja pippurit, sekoita.

2. Laita feta tarjoiluastiaan. Lisää öljy. Peitä kelmulla ja anna­ maustua viileässä yön yli.

Pikahummus

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

3 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) keitettyjä
kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl oliiviöljyä
½ tl rouhittua chiliä myllystä
suolaa, rouhittua mustapippuria, ripaus paprikajauhetta
1 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
Tarjoiluun: 1 rkl oliiviöljyä

1. Kuori ja hienonna valko­sipulit. Huuhtaise kikherneet ja laita ne kulhoon valkosipuli­silpun, sitruunamehun ja ­hunajan kanssa.

2. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää joukkoon öljy, mausteet ja yrtit.

3. Laita tahna kulhoon ja valuta päälle öljyä. Tarjoa pitaleivän kanssa tai osana alkupala­pöytää.

Aurinkotomaattidippi

4 annosta
Valmistusaika:5 minuuttia

1 prk (280 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
pieni kourallinen lehti­persiljan-,­ ore­ga­non-­ tai basilikan­lehtiä muutama cashewpähkinä tai­­ 1 rkl pinjansiemeniä­ suolaa, mustapippuria myllystä

1. Valuta aurinkokuivattujen tomaattien neste pois. Laita tomaatit kulhoon muiden aineiden kanssa. Surauta rouheaksi tahnaksi sauvasekoittimella. ­Lisää tarvittaessa öljyä, jos seos on liian ­paksua.

Minttutsatsiki

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

1 valkosipulinkynsi
½ kurkku
2 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria ­myllystä
½ dl hienonnettua, ­tuoretta minttua

1. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuori kurkku halutessasi ja kuutioi se pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki aineet.

Vinkki! Jos kaupasta ei löydy minttua, tilli antaa mukavan maun tsatsikiin.

Fiksu emäntä kokkaa ison kulhollisen ruokaisaa bulgur-salaattia.

Bulgur-salaatti

4–6 hengelle osana muuta ­ateriaa
Valmistusaika: 10 minuuttia

3 dl bulguria
6 dl kasvislientä
1 prk (285 g) marinoitua ­artisokkaa öljyssä
1 prk (290 g) marinoitua ­paprikaa
3 dl kivettömiä kalamata­oliiveja
¾ dl oliiviöljyä
3 dl rucolaa tai muuta pieni­lehtistä salaattia tai verso­sekoitusta
(200 g vuohenjuustoa)

1. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä.

2. Leikkaa kasvikset tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja lisää ne ja oliivit keitetyn bulgurin joukkoon. Lorauta sekaan öljyä ja sekoita.

3. Lisää rucola ja halutessasi murusteltu­ juusto.

Lihapullat maistuvat juhlissakin, kun ujutat peruspulliin muhkeasti makuja. Bileiden tahmea yllättäjä ovat makeansuolaiset­ broilerinsiivet. Ne ovat todella addiktoivia, sillä kun maistaa yhden, suu halajaa heti seuraavaa. 

Turkkilaiset lihapullat

noin 18 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kesäpunasipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 tl juustokuminaa (jeera)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua paprikaa
½ tl mustapippuria ­myllystä
500 g (pihvikarjan)
jauhelihaa
1 iso muna
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua lehti­persiljaa tai oreganoa
2 rkl raastettua sitruunankuorta
paistamiseen oliiviöljyä

1. Hienonna kesäsipuli varsineen. Paista sitä pannussa öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet ja herättele niitä noin minuutti koko ajan sekoitellen. Ota pannu pois hellalta. Laita sipuli-mausteseos kulhoon.

2. Lisää kulhoon jauheliha, muna, suola, yrttisilppu ja sitruunankuori. Sekoita.

3. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pullia. Paista lihapullat­ joko pannussa öljyssä­ tai 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Tahmeat broilerinsiivet

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 35 minuuttia

4 valkosipulinkynttä
3 rkl fariinisokeria
4 rkl sweet chili
-kastiketta
4 rkl soijakastiketta
4 rkl ketsuppia
1 kg kanansiipiä
tarjoiluun:
korianteria

1. Kuori ja hienonna valko­sipulinkynnet. Laita ne kulhoon ja lisää muut aineet. Sekoita. Lisää kanansiivet ja pyörittele mausteseoksessa.

2. Laita siivet vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai ­kunnes siivet ovat kypsiä.

3. Ripottele päälle runsaasti korianteria.

Minttuinen teejuoma on muodikas kesä­drinkki. Jos lasit loppuvat, tarjoa juoma tyhjistä hillopurkeista!

Moderni minttutee

1 lasillinen
Valmistusaika: 5 minuuttia

12 mintunlehteä
1 rkl vodkaa
1 rkl sitruslikööriä
1 ½ dl kuohuviiniä
jäitä

1. Revi mintunlehdet ­lasiin. Hiero niitä vielä hieman rikki lusikalla painellen tai puisen paistilastan varrella.

2. Täytä lasi jäillä. Lisää vodka ja sitruslikööri. Sekoita. Täytä lasi kuohuviinillä ja tarjoa heti.

Hunajainen juustokakku syntyy mutkattomasti, sillä se paistetaan ja tarjoillaan uunivuoassa. Kakku kestää mainiosti kuljetustakin.

Hunajainen jogurtti-juustokakku

10 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 1 tunti uunissa

150 g kanelikeksejä (esimerkiksi Lu:n Bastogne) tai digestive
85 g voisulaa
3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
600 g maustamatonta tuore­juustoa (esimerkiksi Philadephia)
3 munaa
1 sitruunan kuori raastettuna
2 dl juoksevaa hunajaa
tarjoiluun mansikoita ja rouhittuja pistaaseja

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Murskaa keksit. Sekoita voisulan kanssa. Painele seos uunivuoan pohjalle. Paista 5 minuuttia.

3. Laita jogurtti ja tuorejuusto ­kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Mausta seos sitruunankuorella ja hunajalla.

4. Levitä seos vuokaan keksipohjalle. Peitä foliolla ja jatka paistamista 45 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia tai kunnes paistos saa kauniin värin pintaan ja on hyytynyt. Muista, että kakku hyytyy lisää jäähtyessään.

5. Anna jäähtyä. Paistos säilyy ­jääkaapissa noin kolme päivää. Viimeistele halutessasi pistaasipähkinöin (tai mantelilastuilla). ­Tarjoa mansikoiden kanssa.

Vinkki! Tämä kakku maistuu ­nimensä mukaisesti hunajalle. Jos pidät vienommasta hunajan mausta tai kotona ei ole kuin ­purkinjämät, voit korvata osan määrästä sokerilla. 1 dl sokeria vastaa makeudeltaan ¾ desiä ­hunajaa.