Näiden kekkereiden­ raaka-­aineet löytyvät ­lähikaupasta.
Näiden kekkereiden­ raaka-­aineet löytyvät ­lähikaupasta.

Lainaa keskikesän juhlaan maut idän keittiöistä. Notkuva herkku­pöytä valmistuu lähi­kaupan aineksista.

Mezet, antipastot, tahnat ja pienet sormisyötävät ovat kesän ruokahitti. Eikä ihme, sillä mutkattoman maukkaat pikkuruuat sopivat leppoisiin kesäpäivän kekkereihin kuin jääpalat drinkkiin.

Rentojen juhlien salaisuus on ennakointi. Kokkaa siis kuin ravintolakokki ja tee hyvät ”misat” eli esivalmistele bileruuat edellisenä päivänä. Nämä herkut voi valmistaa kokonaan tai lähes­ kokonaan etukäteen.

Itämaisen juhlan menu

Moderni minttutee
Tahnatrio: minttutsatsiki, pikahummus ja aurinko­tomaattidippi
Yrttien ja chilin kanssa marinoitu feta
Lihapullavartaat
Tahmeat broilerinsiivet
Bulgur-salaatti
Hunajainen jogurtti-­juustokakku

Pikahummus maistuu tuoreen leivän kera (vas.), yrittinen chilifeta sopii yhteen lähes kaikkien juhannusruokien kanssa (alhaalla toinen vas.), testaa aurinkotomaattidippiä vaikka makkaran kanssa, Tsatsiki ja lihapullat ovat napakymppi­yhdistelmä (oik.)

Yrteillä ja chilillä marinoitu feta

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia­ + marinointiin 8 tuntia

2 valkosipulin­kynttä
1 miedohko chilipalko
4 dl oliiviöljyä
4 oksaa timjamia tai rosmariinia
muutama kokonainen mustapippuri
muutama kokonainen roseepippuri
400 g fetajuustoa palana

1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi chilipalko ja poista siemenet. Laita ne kulhoon öljyn kanssa. Lisää timjamit ja pippurit, sekoita.

2. Laita feta tarjoiluastiaan. Lisää öljy. Peitä kelmulla ja anna­ maustua viileässä yön yli.

Pikahummus

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

3 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) keitettyjä
kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl oliiviöljyä
½ tl rouhittua chiliä myllystä
suolaa, rouhittua mustapippuria, ripaus paprikajauhetta
1 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
Tarjoiluun: 1 rkl oliiviöljyä

1. Kuori ja hienonna valko­sipulit. Huuhtaise kikherneet ja laita ne kulhoon valkosipuli­silpun, sitruunamehun ja ­hunajan kanssa.

2. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää joukkoon öljy, mausteet ja yrtit.

3. Laita tahna kulhoon ja valuta päälle öljyä. Tarjoa pitaleivän kanssa tai osana alkupala­pöytää.

Aurinkotomaattidippi

4 annosta
Valmistusaika:5 minuuttia

1 prk (280 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
pieni kourallinen lehti­persiljan-,­ ore­ga­non-­ tai basilikan­lehtiä muutama cashewpähkinä tai­­ 1 rkl pinjansiemeniä­ suolaa, mustapippuria myllystä

1. Valuta aurinkokuivattujen tomaattien neste pois. Laita tomaatit kulhoon muiden aineiden kanssa. Surauta rouheaksi tahnaksi sauvasekoittimella. ­Lisää tarvittaessa öljyä, jos seos on liian ­paksua.

Minttutsatsiki

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

1 valkosipulinkynsi
½ kurkku
2 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria ­myllystä
½ dl hienonnettua, ­tuoretta minttua

1. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuori kurkku halutessasi ja kuutioi se pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki aineet.

Vinkki! Jos kaupasta ei löydy minttua, tilli antaa mukavan maun tsatsikiin.

Fiksu emäntä kokkaa ison kulhollisen ruokaisaa bulgur-salaattia.

Bulgur-salaatti

4–6 hengelle osana muuta ­ateriaa
Valmistusaika: 10 minuuttia

3 dl bulguria
6 dl kasvislientä
1 prk (285 g) marinoitua ­artisokkaa öljyssä
1 prk (290 g) marinoitua ­paprikaa
3 dl kivettömiä kalamata­oliiveja
¾ dl oliiviöljyä
3 dl rucolaa tai muuta pieni­lehtistä salaattia tai verso­sekoitusta
(200 g vuohenjuustoa)

1. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä.

2. Leikkaa kasvikset tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja lisää ne ja oliivit keitetyn bulgurin joukkoon. Lorauta sekaan öljyä ja sekoita.

3. Lisää rucola ja halutessasi murusteltu­ juusto.

Lihapullat maistuvat juhlissakin, kun ujutat peruspulliin muhkeasti makuja. Bileiden tahmea yllättäjä ovat makeansuolaiset­ broilerinsiivet. Ne ovat todella addiktoivia, sillä kun maistaa yhden, suu halajaa heti seuraavaa. 

Turkkilaiset lihapullat

noin 18 kpl
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kesäpunasipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 tl juustokuminaa (jeera)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua paprikaa
½ tl mustapippuria ­myllystä
500 g (pihvikarjan)
jauhelihaa
1 iso muna
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua lehti­persiljaa tai oreganoa
2 rkl raastettua sitruunankuorta
paistamiseen oliiviöljyä

1. Hienonna kesäsipuli varsineen. Paista sitä pannussa öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet ja herättele niitä noin minuutti koko ajan sekoitellen. Ota pannu pois hellalta. Laita sipuli-mausteseos kulhoon.

2. Lisää kulhoon jauheliha, muna, suola, yrttisilppu ja sitruunankuori. Sekoita.

3. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pullia. Paista lihapullat­ joko pannussa öljyssä­ tai 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Tahmeat broilerinsiivet

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 35 minuuttia

4 valkosipulinkynttä
3 rkl fariinisokeria
4 rkl sweet chili
-kastiketta
4 rkl soijakastiketta
4 rkl ketsuppia
1 kg kanansiipiä
tarjoiluun:
korianteria

1. Kuori ja hienonna valko­sipulinkynnet. Laita ne kulhoon ja lisää muut aineet. Sekoita. Lisää kanansiivet ja pyörittele mausteseoksessa.

2. Laita siivet vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai ­kunnes siivet ovat kypsiä.

3. Ripottele päälle runsaasti korianteria.

Minttuinen teejuoma on muodikas kesä­drinkki. Jos lasit loppuvat, tarjoa juoma tyhjistä hillopurkeista!

Moderni minttutee

1 lasillinen
Valmistusaika: 5 minuuttia

12 mintunlehteä
1 rkl vodkaa
1 rkl sitruslikööriä
1 ½ dl kuohuviiniä
jäitä

1. Revi mintunlehdet ­lasiin. Hiero niitä vielä hieman rikki lusikalla painellen tai puisen paistilastan varrella.

2. Täytä lasi jäillä. Lisää vodka ja sitruslikööri. Sekoita. Täytä lasi kuohuviinillä ja tarjoa heti.

Hunajainen juustokakku syntyy mutkattomasti, sillä se paistetaan ja tarjoillaan uunivuoassa. Kakku kestää mainiosti kuljetustakin.

Hunajainen jogurtti-juustokakku

10 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 1 tunti uunissa

150 g kanelikeksejä (esimerkiksi Lu:n Bastogne) tai digestive
85 g voisulaa
3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
600 g maustamatonta tuore­juustoa (esimerkiksi Philadephia)
3 munaa
1 sitruunan kuori raastettuna
2 dl juoksevaa hunajaa
tarjoiluun mansikoita ja rouhittuja pistaaseja

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Murskaa keksit. Sekoita voisulan kanssa. Painele seos uunivuoan pohjalle. Paista 5 minuuttia.

3. Laita jogurtti ja tuorejuusto ­kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Mausta seos sitruunankuorella ja hunajalla.

4. Levitä seos vuokaan keksipohjalle. Peitä foliolla ja jatka paistamista 45 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia tai kunnes paistos saa kauniin värin pintaan ja on hyytynyt. Muista, että kakku hyytyy lisää jäähtyessään.

5. Anna jäähtyä. Paistos säilyy ­jääkaapissa noin kolme päivää. Viimeistele halutessasi pistaasipähkinöin (tai mantelilastuilla). ­Tarjoa mansikoiden kanssa.

Vinkki! Tämä kakku maistuu ­nimensä mukaisesti hunajalle. Jos pidät vienommasta hunajan mausta tai kotona ei ole kuin ­purkinjämät, voit korvata osan määrästä sokerilla. 1 dl sokeria vastaa makeudeltaan ¾ desiä ­hunajaa.

Pakkasesta ja eineshyllyltä löytyy vaikka mitä hyvää, kunhan osaa valikoida oikein.

Aina ei ehdi, jaksa, halua tai viitsi – tehdä ruokaa nimittäin. Koska nälkä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin hiipii mahaonteloon, jotain murua rinnan alle on saatava. Silloin moni meistä tarttuu valmisruokaan. Eikä siinä ole mitään hävettävää.

– Usein ajatellaan, että kaikki valmisruuat ovat huonoa ja laadutonta ruokaa. Se ei pidä paikkaansa, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi totesi Me Naisille taannoin.

Valmisruokahyllyltä voi löytää perin terveellisiäkin vaihtoehtoja, kunhan hieman tarkastelee ravintosisältöjä. Lue Marniemen vinkit terveellisen eineksen valintaan tästä:

Mikäli valmisruuan valinta on pelkästä mausta kiinni, suosittelemme lukemaan tämän listauksen. Toimituksemme valitsi maun perusteella valmisruokien kärkiyksilöt. Näihin tuotteisiin luotamme kauppareissusta toiseen.

Pakkasesta puolivalmista

1. Oolannin perunamuusi (400 g, 2,09 €) on sataprosenttisesti perunaa. Se toimii hyvin minkä tahansa lisukkeen kanssa.”

2. ”Pinaattikeitto kelpaa koko perheelle. Kananmunapuolikkaan ja leivän kanssa muistuttaa jo ateriaa. Apetitin pinaattikeitto (400 g, 2,49 €) on omien kokeilujeni perusteella paras.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

3. Dr. Oetkerin Tradizionale-kiviuunipitsoissa (395 g, 3,95 €) on todella hyvä pohja. Erityistä kiitosta tämä pizzasarja saa hyvistä kasvisvaihtoehdoista. Mozarella- ja pinaatti–ricotta-pizzat ovat loistavia.”

4.Pyttipannu! Löytyy monelta eri valmistajalta ja on aina hyvä. Pirkan kilon pussista (3,99 €) riittää syötävää pitkäksi aikaa. Spydärin kanssa ei tarvitse kikkailla kummempia. Kunhan lorauttaa päälle ketsuppia, niin kiirepäivä on pelastettu.”

Keittämällä paras

5. Tortelliinit lienee perheemme yleisin ruoka. Erityisen hyviä ovat Pirkan (250 g, 1,99 €) ja Ranan (250 g, 4,65 €). Kun torteliinien kylkeen lisää kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa niin annos on aivan huippu.”

6. Maman katkarapunuudelit Tom Yum mausteella (55 g, 0,69 €) eivät ole mitään terveysruokaa, mutta maku on loistava. Jos sekaan rikkoo kananmunan ja pakastettua lehtikaalisilppua, niin sehän alkaa jo olla aivan kelvollista ravintoa.”

Pyöryköistä ja plätyistä pikanteimmat

7. Kivikylän Palvarin lihapyörykät (350 g, 2,99 €) ovat eineslihapullien parhaimmistoa. Reilu lihapitoisuus ja makukin jotain muuta kuin ihan perusmättöä. Koostumus ei muistuta harmaata aivoainetta, kuten monissa muissa vastaavissa tuotteissa.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen

8. Kokkikartanon lihapullat (300 g, 5,49 €). Katoavat nopeasti jääkaapista. Muistuttavat itse tehtyjä.”

9.Kruunu Herkun pinaattiohukaiset (350 g, 4,99 €) ovat todella maukkaita. Aika kalliita toki, mutta jos arvostaa luomua ja syö näitä harvakseltaan, niin kyllähän tuo vielä menee.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

10. HK:n Samirin falafelpyörykät (200 g, 1,99 €) ovat parhaita valmiskasvispyöryköitä koko maailmankaikkeudessa. Suosittelen kokeilemaan sinapin kera!”

Ansiokkaimmat annosateriat

11.Felixin pakasteateriat Coconut Bean Curry (380 g, 3,79 €) ja Halloumi Hotpot (370 g, 3,79 €) ovat tosi hyviä. Niissä on sopiva annoskoko ja oivallinen maku. Maustamiseen on käytetty vähän mielikuvitusta, mutta ruuat eivät ole liian tulisia. Ovat toki vähän kalliita, mutta muuten todella hyvä kasvisvaihtoehto thaikuutioille.”

12. ”Ostan aina Saarioisten spagettilihavuoan (350 g, 2,85 €). Maistuu hyvältä sellaisenaan ja riittää juuri sopivasti kahteen ruokailuun. Kovalla nälällä menee kokonaan.”

13. Atrian eat & go papu-couscoussalaatti (250 g, 3,29 €) on näppärä ja oikeasti maukas valinta silloin, kun ei ole aikaa lämmitellä ruokaansa.”

Loistokkaat laatikot

14. ”Monet Kokkikartanon laatikot ovat tosi hyviä. Erityisesti kyseisen merkin lohikiusaus (700 g, 6,99 €) on kodissamme kestosuosikki, kun kaksi kertaa viikossa kalaa -paineet nakuttavat takaraivossa, mutta ei ole aikaa nyppiä taaperon lautaselta ruotoja.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

15. Saarioisen lihaperunasoselaatikko (350 g, 2,95 €) toimii aina. Kaipaa rinnalleen porkkanaraasteen ja raejuuston, koska opiskeluaikana asuntolanaapurini Antti söi usein tällaisen setin ja luotin hänen makuunsa.”

16. Kokkikartanon lihakaalilaatikko (300 g, 3,09 €). Parempaa kuin itse tehty. Varsinkin jos paistaa eli lämmittää pannulla.”

Keittojen (ja yhden puuron) viemää

17. Jalostajan perinteinen hernekeitto (520 g, 1,39 €) on tietty klassikko. Viidessä minuutissa helppo ja herkullinen. Käytössä meillä vähintään kerran kuussa. Satunnaisesti ostetaan muitakin merkkejä, mutta yleensä tuo tarttuu kaupasta käteen. On sopivan paksua.”

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

18.Atrian samettinen punajuuri-vuohenjuustokeitto (300 g, 1,85 €). Ei maistu ollenkaan einekselle. Plussaa siitä, että tuote on tehty suomalaisista kasviksista ja juustosta. Saman sarjan tomaatti-leipäjuustokeitto ei yllä samalle tasolle.”

19. Valion tomaatti-vuohenjuustokeitto (5 dl, 4,09 €) on uusin valmisruokalöytöni. Kätevästi annosteltava tölkkipakkaus. Sekaan laitan vähän raejuustoa, niin pitää nälän pitkään poissa. Suorastaan maukas!”

20. Kokkikartanon lohikeitto (400 g, 4,55 €). Paras lohikeitto, mitä on.”

21.HoviRuuan Vege-riisipuuro (300 g, 1,55 €) on herkkua, kun siihen lisää vaikka kanelia tai mehukeittoa. Ei tarvitse itse keittää, ja saa täsmäannoksen suoraan kaupasta.”

Tuotteiden hinnat saattavat vaihdella. Tässä jutussa mainitut hinnat ovat peräisin K-Ruoka-sivustolta, kun valintana oli Espoon Ison Omenan K-Citymarket.

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen