Soppa365
Kun oman uuninsa kiertoilmatoiminnon saa haltuun, voi paistaa pari pellillistä kerrallaan. Kuva: Getty Images
Kun oman uuninsa kiertoilmatoiminnon saa haltuun, voi paistaa pari pellillistä kerrallaan. Kuva: Getty Images

Ei ole ihan sama, mille uunin tasolle työnnät kakun tai piirakan kypsymään. Onnistuneen leivonnaisen takana on usein oikea paistotaso.

Hyvä nyrkkisääntö uunin paistotasojen valinnassa on, että mitä raskaampi tai isompi leivonnainen, sitä alemmalle uunin ritilätasolle se kannattaa sijoittaa kypsymään. Näin leivonnainen ehtii kypsyä pohjasta ennen kuin sen pinta paahtuu. Tällaisia alimmalle ritilätasolle sijoitettavia leivonnaisia ovat kahvikakut ja isot leivät. Myös keveät muna-sokerivaahtoon perustuvat kakkupohjat kannattaa kypsentää uunin alimmalla tasolla, jotta ne ehtivät kypsyä ennen pinnan tummumista.

Jos paistotasoa ei mainita reseptissä, leivonnainen kypsennetään yleensä keskitasolla, jossa etäisyys uunin ala- ja ylävastuksista on yhtäläinen. Jos taas uunissasi ei ole aivan keskellä uraa peltiä tai ritilää varten, on varmempaa valita keskitasoa alempana oleva paistotaso.

Liian ylhäällä kypsennetty leivonnainen saattaa jäädä alaosastaan tai keskeltä raa'aksi. Riskiryhmässä ovat esimerkiksi keraamisissa ja lasisissa vuoissa valmistettavat piirakat, joiden vuoan materiaali ja paksuus hidastavat entisestään raskaan taikinapohjan kypsymistä. Tällaisessa vuoassa piirakka paistuu parhaiten alaosassa lähellä uunin alavastuksia, kun taas metallisessa vuoassa piirakka kypsyy yleensä hyvin myös keskitasolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uunin ylätasoa käytetään harvimmin. Perinteisesti ylätasolla suositellaan paistettavaksi pikkuleipiä ja muita ohuita leivonnaisia, mutta useimmiten on varmempaa paistaa nekin hieman alempana. Tällöin niiden paistumista on myös helpompi seurata uunin lasin läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ylätaso toimii parhaiten silloin, kun haluaa paistamisen loppuvaiheessa saada leivonnaiseen hieman väriä tai paahtuneen pinnan. Esimerkiksi suolaiset piirakat ja toscakuorrutukset saattavat hyötyä käväisystä ylävastusten alla.

Entä ruuat?

Myös ruuanvalmistuksessa pätee sama nyrkkisääntö, että isot kokonaisuudet, kuten murekkeet ja paistit kannattaa sijoittaa uunin alaosaan kypsymään. Pintaan saa hyvän värin uunin yläosassa. Kypsyvää ruokaa voi myös siirrellä tarpeen mukaan huoletta tasolta toiselle. Siinä missä kohoamisensa herkässä vaiheessa oleva kakku voi tällaisesta toimenpiteestä lässähtää, paistuvalle laatikkoruualle tai paahtuville kasviksille ei varmasti käy kalpaten.

Uuneissa on eroja

Resepteissä paistotasot ja -ajat ovat aina arvioita, sillä kotiuuneissa on valtavia eroja. Parhaiten onnistut leipomisessa, kun opit tuntemaan oman uunisi. Vanhan uunin vastukset saattavat paistaa toispuoleisesti, jolloin tasaisen paistotuloksen saavuttaa vain kääntämällä peltiä paistamisen aikana. 

Reseptistä saa leivonnaisen paistamiseen ohjeellisen ajan, joka voi hyvin vaihdella suuntaan tai toiseen. Luota aisteihisi. Tuoksu kertoo, kun pullat alkavat olla valmiiita. Leivän pohjan koputtelemisesta kuuluva kumea ääni paljastaa, että taikinainen sisus on kypsynyt. Kakun kypsyyden taas voi varmistaa työntämällä cocktailtikun keskelle kakkua: kun tikkuun tarttuu vain meheviä murusia eikä kosteaa taikinaa, kakku on valmis.

Jos reseptissä ei mainita erikseen kiertoilman tai uunin grillitoiminnon käytöstä, ruuanvalmistukseen tai leivontaan on ajateltu käytettäväksi uunin tasalämpötoimintoa. Monet reseptit voi muuntaa kiertoilmalle vähentämällä uunin lämmöstä 15–25 astetta ja tarkkailemalla paistumista. Kun oman uuninsa kiertoilmatoiminnon saa haltuun, sämpyläpellillisiä on helppo paistaa uunissa kaksi kerrallaan.

Muista leivinpaperi!

Vielä vinkki kaikille kevään juhlaleivonnaisten paistajille. Jos pelkäät, että irtopohjavuokasi falskaa tai kakkutaikina tulvii vuoastaan uunin pohjalle, suojaa paistoritilä leivinpaperilla. Leivonnainen paistuu pohjastaan hitaammin, jos asetat vuoan alle varmuuden vuoksi vielä uunipellin. Ohkainen leivinpaperi ritilällä pysäyttää taikinaroiskeet yhtä tehokkaasti.

Leivinpaperin avulla voi myös estää leivonnaisen kärähtämisen. Jos kakun pinta näyttää tummuvan mutta sisus tuntuu vielä tikulla kokeiltaessa raa'alta, kypsentämiseen voi ostaa lisäaikaa asettamalla vuoan päälle keveän leivinpaperin. Näin pinta tummuu hitaammin, mutta sisus saa kypsyä rauhassa loppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla