Tahnat valmistuvat muutamassa minuutissa, kun kotoa löytyy oikeat ainekset. Kuva: Panu Pälviä / Me Naiset
Tahnat valmistuvat muutamassa minuutissa, kun kotoa löytyy oikeat ainekset. Kuva: Panu Pälviä / Me Naiset

Kikhernetahna hummus on maailman helpoin tehdä. Miksi se pitäisi ostaa valmiina? Sitä mekin ihmettelemme!

Learni.st -sivusto kokosi listan ruuista, joita ei kannata ostaa kaupasta. Heidän listaltaan löytyivät muun muassa kikherneistä tehty hummus, salaatinkastike, keitot, avokadotahna guacamole ja krutongit. Tästä innostuneena kysyimme Me Naisten ja Soppa 365 -ruokasivuston toimittajilta, mitkä ruuat ovat niin helppoja ja nopeita, ettei niitä kannata ostaa valmiita. Jätä nämä seuraavalla kerralla kauppaan.

Kaikki pastaruuat. ”Syntyvät niin nopeasti ja helposti – ja aina parempaa kuin valmisruuan lötköpötköt!”

Keitot. ”Jos teet pakastevihanneksista. Ihan superhelppoa! Heittää kattilaan vettä ja jauhelihaa, kanaa tai tofua ja valmiiksi paloitellut vihannekset pakastekeittovihannespussista sekä mausteliemikuution, antaa hetken porista ja ruoka on valmis kuin itsestään.”

Pizza. ”Siihen nähden helppoa, että itse tehtynä tulee vaan niin paljon parempaa.” Pitsaohjeita Helsingin parhaalta pizzakokilta: Gourmetpizzaa! Kokki Antto Melasniemen varmat reseptit

Suolaisen piirakan pohja. ”En koskaan osta pakastevalmiina. 100 g voita tai margariinia, 1,5 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja, 2 rkl kylmää vettä. Nypi voi ja jauhot sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti. Nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin ja taputtele sitten vuoan pohjalle.”

Hummus. ”Aivan sairaan helppo tehdä. Ei tarvitse edes valuttaa öljyä vanana (oikeaoppiseen hummukseen öljy tulee vain pinnalle), vaan voi heittää kaikki kamat blenderiin ja surrauttaa valmiiksi. Ihan järjettömän helppoa. No, toki joutuu vaivautumaan sen verran, että pilkkoo valkosipulinkynnen.” Täydellisen hummusreseptin löydät täältä.

Tsatsiki. ”Kylmä jogurttikastike. Maailman helpoin. Sopii dipiksi tai kastikkeeksi aivan mille tahansa ruualle. Valkosipulia, raastettua ja valutettua kurkkua, kreikkalaista jogurttia, mausteita oman maun mukaan. Tässä yksinkertaisimmillaan!”

Aioli. ”Ei vaadi niin minkään tason kokkaustaitoja, ja ylivoimaisesti parempaa tuoreena kuin säilöttynä.” Ohjeen löydät täältä.

Valmispuuro. ”Miksi ostaa valmispuuroa, kun sen voi tehdä valmiiksi maailman nopeiten vaikka mikrossa? Aineet hautumaan, pieni tovi ja puuro on valmis.”

Mitä ruokia sinä et ostaisi? Kommentoi!

Lue myös:

Älä osta mitään – tai ainakaan krääsää! Miten sen oikein tunnistaa?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.