Makuviinit villitsevät jo Eurooppaa – tuleeko Suomi perässä?

Verigreipillä, vadelmalla, persikalla tai seljankukalla maustetut aromisoidut viinit ovat kasvava trendi Euroopassa.

– Tänä kesänä jopa viinimaiden klassikko, Ranska, on hurahtanut colan ja punaviinin sekoitukseen, sanoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna.

Se jo itsessään kertoo jotain ilmiön voimakkuudesta.

Vilkunan mukaan uudentyyppisillä, makeahkoilla makuyhdistelmillä tavoitellaan maailmalla niitä kuluttajia, jotka eivät ole tyypillisiä viininjuojia. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että makeasta pitävää siideri- ja lonkerosukupolvea yritetään kosiskella viinin äärelle.

Mansikkaa sisältävä Fresita-kuohuviini on jo hurmannut monet suomalaisetkin, ja esimerkiksi uudessa Le P'tit Fruité Rosé Grapefruit rosé -viinissä on vivahde greipin makua.

Vilkuna myöntää, että aromisoituja viinejä ei ole kehitetty perinteinen ruokaviiniajattelu mielessä.

– Näissä viineissä on reilusti sokeria, ja ne ovat tavallisia viinejä miedompia, joten ne on tarkoitettu enemmän seurustelu- ja nautiskelukäyttöön kuin ruokailun yhteyteen. Aromisoidut viinit ovat makeita ja kepeitä.

Vilkunan mukaan makuviinit eivät ole vielä nousseet suureksi trendiksi Suomessa, mutta uskoo, että niille löytyy täältäkin oma kuluttajakuntansa, johon todennäköisesti eivät kuulu vuosikertaviinien intohimoiset rakastajat.

Lue myös:

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Parhaat alle 10 euron viinit – ammattilaiset arvioivat

Tuleeko viinipirtelöistä uusi villitys?

Näin saat viinipullon auki ilman pullonavaajaa – video