Rakel Liekki (kesk.) maistelemassa tapaninpäivän menuta ystäviensä Marion Seppälän (vas.) ja Esa Ylikelloniemen (oik.) kanssa. "Juon harvoin olutta ja silloinkin vaaleaa. En osannut odottaa, että tumma olut olisi näin hyvää", Rakel arvioi ruokajuoman. Kuva Sami Repo
Rakel Liekki (kesk.) maistelemassa tapaninpäivän menuta ystäviensä Marion Seppälän (vas.) ja Esa Ylikelloniemen (oik.) kanssa. "Juon harvoin olutta ja silloinkin vaaleaa. En osannut odottaa, että tumma olut olisi näin hyvää", Rakel arvioi ruokajuoman. Kuva Sami Repo

Kuvataiteilija ja toimittaja Rakel Liekki luopui ruokaan ja alkoholiin liittyvistä periaatteistaan. Nykyään hänelle maistuu niin kinkku kuin vaalea olutkin.

Kuvataitelija Rakel Liekki, 34, oli seitsemän vuotta vegaani eikä koskenut lihaan tai muihin eläinperäisiin ruokiin. Nykyään kinkku maistuu Rakelille, varsinkin jouluyönä ruisleivän päällä.

– Kasvissyöntini syy oli ekologinen huoli kuten eläintuotannon vaikutus ilmastonmuutokseen.­ Nautinnonhalun puuskassa aloin kuitenkin taas syödä lihaa,­ Rakel kertoo.

Rakelista joulukinkun pitää ehdottomasti olla luomua, jotta hän tietää eläimen saaneen kohtuullista kohtelua. Vielä ei ole varmaa, paistetaanko Liekin perheessä tänä jouluna possua, sillä äiti­ on hankkimassa juhlaruuaksi poronpaistia.

– Saattaa kuitenkin olla, että pikku­sisko vaatii kinkun, Rakel arvelee.

Ex-vegaani oli seitsemän vuotta myös kokonaan ilman alkoholia.

– Sitten tajusin, ettei minun ole syytä olla niin ehdoton. En enää pingota, vaan olen itselleni armollinen.

Pitkä kuiva kausi jätti Rakeliin kuitenkin jälkensä. Hän saattaa tupsahtaa juhliin ja tajuta vasta paikalla, että kaikilla muilla on alkoholia. Kun on nuoren aikuisuutensa­ käynyt keikoilla ja juhlissa kuivin suin, oppii pitämään hauskaa vesiselvänä.­

Me Naiset kutsui Rakelin ystävineen maistamaan kinkun ja laatikoiden ylijäämistä jalostettuja herkkuja. Lue juttu ja katso herkulliset reseptit Me Naisten numerosta 49/2013. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Joka päivä -tilaajana saat reseptit myös täältä.

Lue myös:

Rakel Liekillä on ollut hurjia harrastuksia

Vilkkuvatko kainalokarvanne elokuussa? Julkkisnaiset vastaavat

Rakel Liekki, 34

Kuvataiteilija ja Ylen toimittaja.

Asuu Helsingin Kalliossa.

Viettää jouluaaton äidin luona ja tapaninpäivän isän luona.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.