Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.
Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.

Herkullista ruokaa ei välttämättä kannata heittää roskikseen, vaikka se olisi unohtunut jääkaappiin epäilyttävän pitkäksi aikaa.

Kamala nälkä, näköä haittaa eikä jääkaapissa ole kuin jämät pizzasta, jonka hain ravintolasta, hm... lasketaanpa... seitsemän päivää sitten. Voisinko vielä syödä sen?

– Viikon vanha pizza alkaa kyllä olla jo vähän entinen. Voisin ehkä itse syödä sen, mutten missään tapauksessa antaisi sitä lapselle, useita kotitalouden niksikirjoja kirjoittanut Irmeli Castrén sanoo.

Irmeli neuvoo ottamaan slicen tarkkaan syyniin.

– Ensin haistelisin ja sitten tutkisin reunat tarkkaan, sillä jääkaappi on väärä paikka säilyttää leipää. Se homehtuu kosteassa, Irmeli sanoo. 

Home on hankala, koska se ehtii kasvattaa rihmastojaan, ennen kuin sen havaitsee paljain silmin. Siksi ruoka pitää heittää pois heti, kun pienikin valkoinen tai valkovihreä läikkä ilmestyy näkyviin. 

Pizzan pahat kaverit

Pizzan säilyvyyteen vaikuttavat tietenkin myös sen päälliset.

– Mereneläviä ei kannata aina syödä edes seuraavana päivänä. Onneksi niiden pilaantumisen haistaa helposti.

Myös jauhelihan elinkaari on lyhyt. Kinkku ja varsinkin juustot kestävät pidempään suolaisuutensa ansiosta.

Yleinen ja vaarattoman tuntuinen tomaatti voikin olla pelottava päällinen.

– Kostea tomaatti lisää pizzan kosteutta, mikä lisää hometta. Tomaatti on homeelle sama kuin vesi kukille, Irmeli selvittää.

Myös säilyttämistapa on tärkeä. Muovin alle pakattuun leipäseen kertyy helposti kosteutta.

– Pizzan on parasta antaa möllöttää omassa laatikossaan jääkaapissa, Irmeli sanoo.

Lue myös:

Helsingin paras pizza on valittu – tässä resepti!

Sikke Sumarin ohjeet täydelliseen pizzaan

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.