Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.
Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.

Herkullista ruokaa ei välttämättä kannata heittää roskikseen, vaikka se olisi unohtunut jääkaappiin epäilyttävän pitkäksi aikaa.

Kamala nälkä, näköä haittaa eikä jääkaapissa ole kuin jämät pizzasta, jonka hain ravintolasta, hm... lasketaanpa... seitsemän päivää sitten. Voisinko vielä syödä sen?

– Viikon vanha pizza alkaa kyllä olla jo vähän entinen. Voisin ehkä itse syödä sen, mutten missään tapauksessa antaisi sitä lapselle, useita kotitalouden niksikirjoja kirjoittanut Irmeli Castrén sanoo.

Irmeli neuvoo ottamaan slicen tarkkaan syyniin.

– Ensin haistelisin ja sitten tutkisin reunat tarkkaan, sillä jääkaappi on väärä paikka säilyttää leipää. Se homehtuu kosteassa, Irmeli sanoo. 

Home on hankala, koska se ehtii kasvattaa rihmastojaan, ennen kuin sen havaitsee paljain silmin. Siksi ruoka pitää heittää pois heti, kun pienikin valkoinen tai valkovihreä läikkä ilmestyy näkyviin. 

Pizzan pahat kaverit

Pizzan säilyvyyteen vaikuttavat tietenkin myös sen päälliset.

– Mereneläviä ei kannata aina syödä edes seuraavana päivänä. Onneksi niiden pilaantumisen haistaa helposti.

Myös jauhelihan elinkaari on lyhyt. Kinkku ja varsinkin juustot kestävät pidempään suolaisuutensa ansiosta.

Yleinen ja vaarattoman tuntuinen tomaatti voikin olla pelottava päällinen.

– Kostea tomaatti lisää pizzan kosteutta, mikä lisää hometta. Tomaatti on homeelle sama kuin vesi kukille, Irmeli selvittää.

Myös säilyttämistapa on tärkeä. Muovin alle pakattuun leipäseen kertyy helposti kosteutta.

– Pizzan on parasta antaa möllöttää omassa laatikossaan jääkaapissa, Irmeli sanoo.

Lue myös:

Helsingin paras pizza on valittu – tässä resepti!

Sikke Sumarin ohjeet täydelliseen pizzaan

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti