Parhaimmillaan hyvin kylmennettyinä!
Parhaimmillaan hyvin kylmennettyinä!

Onko säälikaljojen joukossa hyvänmakuisia?

Elämässä saattaa sattua hetkiä, jolloin haluaa keventää kesäistä alkoholikuormaa. Alkoholiton olut löytyy joka baarista, ja kunnon ruokakaupassa on vaihtoehtojakin! Testiin on valittu otos Citymarketin valikoimasta. Mikä maistuu parhaalta?

Lapin Kulta arctic malt 0.0 %
Lappari! Ei voi olla kovin paljon alkuperäistä mauttomampi, vai voiko?
”Jotenki... pahaa.”
”Kamalan outo!”

Krombacher non-alcoholic Pils
Pils-tyyppistä. Tämän pitäisi olla maukkaampaa kuin lager. Mutta onko?
”Vetinen on, mutta on tässä jo enemmän makua.”
”Mulle menee täydestä.”

Nikolai alkoholiton tumma lager
Koffin Nikolai on aina se olut, mitä raskaana oleville on tarjolla baareissa. Joskus myös tämä tumma vaihtoehto!
”Makea. Röyhtäyttää hulluna.”
”Ei kuitenkaan yhtään ruokaisa ja täyteläinen, vaikka tumma. Johtuisiko alkoholin puutteesta?”

Brewdog nanny state alcohol free hoppy ale
Skotlantilainen ale. Voimme odottaa tuhtia humalointia.
 ”Tuoksu on lupaava, mutta maku pettymys!”
”No kyllä tämä jo paljon enemmän maistuu kuin muut. Katkera jälkimaku jopa.”

Beck’s blue non-alcoholic
Tylsähkön oluen holiton versio. Kuinkahan tylsä se sitten on?
”Täähän on ihan... normaalin makuinen.”
”Onko tää paras näistä?”

Paulaner Hefe-Weissbier alkoholfrei
Kokeneet alkoholittomuusketut suosittelevat saksalaisia vehnäoluita, niissä pitäisi olla mukavan hempeä maku.
”On sellaista pehmeää hedelmäisyyttä, mutta ei parhaasta päästä.”
”Ei ole hyvä.

Ukko-Pekka täyteläinen alkoholiton olut
Legendaarisen höyryveturin alkoholiton uudelleensyntymä.
”No ei kyllä ole täyteläinen!”
”Ihan hyvältä maistuu punkkulasillisten välissä. Tekee oikein mieli.”

Tuloskatsaus

Onko tyhmää arvioida alkoholittomia oluita niin, että miettii koko ajan miltä Oikean Oluen pitäisi maistua? Vai onko tyhmää juoda alkoholitonta olutta, jos voi ottaa myös limsaa tai vissyä? Ei välttämättä: mallasjuomalta se maistuu ja siitä saa samantyyppisen vähän pöhöttyneen ja röyhtäyttävän olon kuin tavallisestakin oluesta. Muuten ei vain tule aivan yhtä hyvä mieli. Saunajuomana, raskautta salaillessa, kaloreita vältellessä ja ruokajuomana alkoholittomat oluet toimivat ihan hyvin.

Ja testivoittaja on:

Beck'sin lager, jossa ei kikkailtu, mutta onnistuttiin loihtimaan olutmainen makuelämys.

 

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.