Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.
Päiviä vanhaa pizzaa kannattaa haistella tarkkaan ennen syömistä. – Tähän aikaan vuodesta monilla tosin on nenä tukossa ja silloin makuaistikin kärsii, Irmeli Castrén sanoo.

Herkullista ruokaa ei välttämättä kannata heittää roskikseen, vaikka se olisi unohtunut jääkaappiin epäilyttävän pitkäksi aikaa.

Kamala nälkä, näköä haittaa eikä jääkaapissa ole kuin jämät pizzasta, jonka hain ravintolasta, hm... lasketaanpa... seitsemän päivää sitten. Voisinko vielä syödä sen?

– Viikon vanha pizza alkaa kyllä olla jo vähän entinen. Voisin ehkä itse syödä sen, mutten missään tapauksessa antaisi sitä lapselle, useita kotitalouden niksikirjoja kirjoittanut Irmeli Castrén sanoo.

Irmeli neuvoo ottamaan slicen tarkkaan syyniin.

– Ensin haistelisin ja sitten tutkisin reunat tarkkaan, sillä jääkaappi on väärä paikka säilyttää leipää. Se homehtuu kosteassa, Irmeli sanoo. 

Home on hankala, koska se ehtii kasvattaa rihmastojaan, ennen kuin sen havaitsee paljain silmin. Siksi ruoka pitää heittää pois heti, kun pienikin valkoinen tai valkovihreä läikkä ilmestyy näkyviin. 

Pizzan pahat kaverit

Pizzan säilyvyyteen vaikuttavat tietenkin myös sen päälliset.

– Mereneläviä ei kannata aina syödä edes seuraavana päivänä. Onneksi niiden pilaantumisen haistaa helposti.

Myös jauhelihan elinkaari on lyhyt. Kinkku ja varsinkin juustot kestävät pidempään suolaisuutensa ansiosta.

Yleinen ja vaarattoman tuntuinen tomaatti voikin olla pelottava päällinen.

– Kostea tomaatti lisää pizzan kosteutta, mikä lisää hometta. Tomaatti on homeelle sama kuin vesi kukille, Irmeli selvittää.

Myös säilyttämistapa on tärkeä. Muovin alle pakattuun leipäseen kertyy helposti kosteutta.

– Pizzan on parasta antaa möllöttää omassa laatikossaan jääkaapissa, Irmeli sanoo.

Lue myös:

Helsingin paras pizza on valittu – tässä resepti!

Sikke Sumarin ohjeet täydelliseen pizzaan