Viimeinen kuppi kahvia ja sitten tätä. Kuva: Shutterstock
Viimeinen kuppi kahvia ja sitten tätä. Kuva: Shutterstock

Joko teit sen? Kohta et voi vastustaa vihreän teen kutsua.

Joo, onhan tee paljon kahvia terveellisempää, mutta miten meidän lempijuomamme vaihtaminen siihen on kuitenkin niin hirveän vaikeaa? Kahvinjuonnista on tullut tapa, josta ei pääse eroon. Päivä ei yksinkertaisesti käynnisty ilman, että töräyttää kuppiin tsufeet. Vihreä (nimenomaan se) tee olisi kuitenkin paljon terveellisempää. Jos näiden viiden faktan jälkeen ei viimeistään tee mieli teetä, jokin on pahasti vialla!

1. Helli luita.

Unohda maito, vihreä tee on luiden paras kaveri. Se voi esimerkiksi estää ikääntymiseen liittyvää osteoporoosia ja luunmurtumia.

2. Ole zen.

Tätä kahvi ei saa aikaan, nimittäin rentoutumista. Kuppi vihreää teetä tuntuukin olevan oikea ihmelääke elimistölle. Se toimii sisältämänsä teaniini-aminohapon takia luonnollisena masennuslääkkeenä ja stressinlievittäjänä. Tämän lisäksi vihreä tee antaa potkun elimistön dopamiinituotannolle, eli vaikuttaa siihen hormoniin, joka saa olomme hyväksi.

3. Parempi treeni!

Yli 20 prosenttia enemmän treenitehoa ja läski palamaan! Tee voi saada sen aikaan, jos sitä juodaan säännöllisesti. Teen kofeiini taas auttaa painamaan treenatessa vähän kovempaa ja kauemmin. Kahvistakin löytyy kofeiinia, mutta teen kofeiinit vaikuttavat hitaammin eli virkistävät kauemmin.

4. Lääke ihan kaikkeen?

Koska teessä on paljon antioksidantteja, sen arvellaan estävän soluja vanhenemasta ja rappeutumasta. Joidenkin tutkimuksien mukaan tee saattaa suojella jopa syövältä ja sydänsairauksilta.

5. Painolle kyytiä.

Ihan liian yksinkertaista: juo teetä, kalorit kuluvat! Jotakuinkin näin tapahtuu teetä juodessa, sillä se vauhdittaa aineenvaihduntaa. Teenjuojat kuluttavat päivässä noin 50 kilokaloria enemmän. Aika vähän mutta edes jotain!

Lue lisää teen terveysvaikutuksista MeNaiset Sportin jutusta. Ravitsemusterapeutti Arja Vanhanen kertoo muun muassa teelaatujen eroista.

Jutun teefaktat perustuvat tutkimuksiin, jotka löydät täältä.

Lue myös:

Tee johdatti naisen haureuden tielle

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.