Laatikkoviinien hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo.
Laatikkoviinien hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo.

Viiniasiantuntija, ruokatoimittaja Tuomas Tanttu valitsi kesän parhaat laatikkoviinit. Vuosikerrat vaihtuvat, mutta suosikit pysyvät.

Suomalaiset ovat  perin uskollista kansaa – ainakin viiniasioissa. Kun suosikki on löytynyt, sitä ostetaan uskollisesti­ vuodesta toiseen. Tämän­ takia laatikkoviinivalikoimaan tulee vuosittain vain muutama uutuus.

Hanapakkausten hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo. Hyvä niin, sillä etenkin mökkireissuilla laatikko on kätevä­ kuljetettava.

Bokseja on näppärä säilyttää mökkikellarissa tai veneessä, eikä isojenkaan juhlien jälkeen tarvita pullonpalautusrumbaa. Luontokin säästyy lasinsiruilta.

Laatikkoon pakatun juoman maku raikastuu, kun tarjoilet sen karahvista tai mehukannusta. Parhaassa tapauksessa onnistut huijaaman viiniasiantuntijaystä­viäsikin!

Maukasta punaista

Sadepäivän heruk­kainen ­lämmittäjä

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2013, 26,70 €/3 l

Jos surkea sää yllättää, tarvitaan lämmittävää lohtujuomaa. Siihen tarkoitukseen sopii tämä mehevän lämpöisä ja mustaherukkaisen mausteinen chileläinen. Viiniä kannattaa maistella myös paahdetuilla vihanneksilla­ ryyditetyn possun tai broilerin kera.

 

Makkarakekkereiden ­luottojuoma

Trapiche Malbec 2013, 28,90 €/3 l

Kesäruokien ykkönen on tietysti makkara. Suositpa peruslenkkiä tai mausteisempia vaihtoehtoja, kyytipojaksi sopii tämä ruokahalua herättelevä argentiinalainen. Punaherukoilta ja mansikalta maistuva viini käy myös grillatun maksan tai mustamakkaran pariksi.­

 

Grillimestarin lemmikki

DB Shiraz 2012,34,80 €/3 l

Kun valitset grilliviiniä, katse kannattaa kääntää Alkon Australia-hyllyyn. Mehukas ja täyteläinen, tummilta marjoilta, luumuilta ja kevyesti yrteiltä maistuva shiraz on hyvä pari grilliklassikoille, kuten­ punertavaksi jätetylle ulkofileelle tai entrecôtelle.

 

Napakka yleispunkku

Beringer Zinfandel-hanapakkaus, 25,90 €/2 l

Tämä kahden litran uutuuslaatikko­ todistaa, että grilliruokien seuraan istuvat myös keskitäyteläiset viinit. Jenkki-zinfandelin makumaailmassa on karpaloa, kirsikkaa ja puolukkaa. Viini muuttuu raikkaammaksi, kun kaadat sen karahviin tai kannuun. Ykkösvalinta, kun ritilälle lyödään karitsaa,­ hirveä tai poroa.

Raikasta vaaleaa

Kalakokin ­rantabileisiin

Jeanjean Chardonnay 2013, 27,90 €/3 l

Grillaatko, loimutatko tai savustako lohta tai nieriää? Maistele punalihaisten kalojen kanssa tätä lempeää ja kevyesti eksoottisilta hedelmiltä maistuvaa ranskalaista valkkaria. Sopii myös rennolle piknikille.  

 

Mökkipäivän laituriviini

Montalto Cataratto Viognier hanapakkaus27,90 €/3 l

Tämä mutkaton italialainen sopii vaikkapa kesäjanon sammuttamiseen mökkilaiturilla. Viinin kukkea ja mukavan mausteinen maku on omiaan myös silloin, kun eväskorista löytyy katkaravuilla tai grillatulla kanalla höystettyä raikasta salaattia tai voileipiä.

 

Itämaiselle brunssille

Devil's Rock ­Riesling, 29,70 €/3 l

Kun grillissä tai vokissa paahtuu tulisesti maustettuja kanaa, possua tai äyriäisiä, toimivin juoma on puolikuiva ja hedelmäinen valkoviini. Saksalaisen rieslingin limettiset ja omenaiset aromit täydentävät myös korianterin ja tsatsiki-tyyppisten jogurttikastikkeiden makua.

 

Hämärtyviin iltoihin

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013, 33,90 €/3 l

Raikkaassa klassikossa maistuvat karviaismarjat, nokkonen ja raparperi. Sitrusaromiensa ansiosta valkkari on oiva valinta vaalean kalan ja ruokaisien salaattien kanssa.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.