Laatikkoviinien hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo.
Laatikkoviinien hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo.

Viiniasiantuntija, ruokatoimittaja Tuomas Tanttu valitsi kesän parhaat laatikkoviinit. Vuosikerrat vaihtuvat, mutta suosikit pysyvät.

Suomalaiset ovat  perin uskollista kansaa – ainakin viiniasioissa. Kun suosikki on löytynyt, sitä ostetaan uskollisesti­ vuodesta toiseen. Tämän­ takia laatikkoviinivalikoimaan tulee vuosittain vain muutama uutuus.

Hanapakkausten hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo. Hyvä niin, sillä etenkin mökkireissuilla laatikko on kätevä­ kuljetettava.

Bokseja on näppärä säilyttää mökkikellarissa tai veneessä, eikä isojenkaan juhlien jälkeen tarvita pullonpalautusrumbaa. Luontokin säästyy lasinsiruilta.

Laatikkoon pakatun juoman maku raikastuu, kun tarjoilet sen karahvista tai mehukannusta. Parhaassa tapauksessa onnistut huijaaman viiniasiantuntijaystä­viäsikin!

Maukasta punaista

Sadepäivän heruk­kainen ­lämmittäjä

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2013, 26,70 €/3 l

Jos surkea sää yllättää, tarvitaan lämmittävää lohtujuomaa. Siihen tarkoitukseen sopii tämä mehevän lämpöisä ja mustaherukkaisen mausteinen chileläinen. Viiniä kannattaa maistella myös paahdetuilla vihanneksilla­ ryyditetyn possun tai broilerin kera.

 

Makkarakekkereiden ­luottojuoma

Trapiche Malbec 2013, 28,90 €/3 l

Kesäruokien ykkönen on tietysti makkara. Suositpa peruslenkkiä tai mausteisempia vaihtoehtoja, kyytipojaksi sopii tämä ruokahalua herättelevä argentiinalainen. Punaherukoilta ja mansikalta maistuva viini käy myös grillatun maksan tai mustamakkaran pariksi.­

 

Grillimestarin lemmikki

DB Shiraz 2012,34,80 €/3 l

Kun valitset grilliviiniä, katse kannattaa kääntää Alkon Australia-hyllyyn. Mehukas ja täyteläinen, tummilta marjoilta, luumuilta ja kevyesti yrteiltä maistuva shiraz on hyvä pari grilliklassikoille, kuten­ punertavaksi jätetylle ulkofileelle tai entrecôtelle.

 

Napakka yleispunkku

Beringer Zinfandel-hanapakkaus, 25,90 €/2 l

Tämä kahden litran uutuuslaatikko­ todistaa, että grilliruokien seuraan istuvat myös keskitäyteläiset viinit. Jenkki-zinfandelin makumaailmassa on karpaloa, kirsikkaa ja puolukkaa. Viini muuttuu raikkaammaksi, kun kaadat sen karahviin tai kannuun. Ykkösvalinta, kun ritilälle lyödään karitsaa,­ hirveä tai poroa.

Raikasta vaaleaa

Kalakokin ­rantabileisiin

Jeanjean Chardonnay 2013, 27,90 €/3 l

Grillaatko, loimutatko tai savustako lohta tai nieriää? Maistele punalihaisten kalojen kanssa tätä lempeää ja kevyesti eksoottisilta hedelmiltä maistuvaa ranskalaista valkkaria. Sopii myös rennolle piknikille.  

 

Mökkipäivän laituriviini

Montalto Cataratto Viognier hanapakkaus27,90 €/3 l

Tämä mutkaton italialainen sopii vaikkapa kesäjanon sammuttamiseen mökkilaiturilla. Viinin kukkea ja mukavan mausteinen maku on omiaan myös silloin, kun eväskorista löytyy katkaravuilla tai grillatulla kanalla höystettyä raikasta salaattia tai voileipiä.

 

Itämaiselle brunssille

Devil's Rock ­Riesling, 29,70 €/3 l

Kun grillissä tai vokissa paahtuu tulisesti maustettuja kanaa, possua tai äyriäisiä, toimivin juoma on puolikuiva ja hedelmäinen valkoviini. Saksalaisen rieslingin limettiset ja omenaiset aromit täydentävät myös korianterin ja tsatsiki-tyyppisten jogurttikastikkeiden makua.

 

Hämärtyviin iltoihin

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013, 33,90 €/3 l

Raikkaassa klassikossa maistuvat karviaismarjat, nokkonen ja raparperi. Sitrusaromiensa ansiosta valkkari on oiva valinta vaalean kalan ja ruokaisien salaattien kanssa.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti