Kun viinivalinta osuu nappiin, ruuan ja juoman yhdistelmä maistuu taivaalliselta. Näillä ohjeilla löydät herkulliset makuparit.

Hyvä ruoka ja hyvä viini sopivat yleensä yhteen, mutta aina lempiviini ei ole paras valinta aterialle. Sellaisenaan illanistujaisissa maistuva viini voi tuntua ruuan kanssa ponnettomalta, ja lipittelyyn sopimaton viini taas saattaa yllättää iloisesti ruokapöydässä. Kun ruuan ja juoman liitto toimii, makuelämys nousee uusiin ulottuvuuksiin.
 

Pihvi + jämäkkä punaviini

Kun lautasella on puolikypsä pihvi, kaada lasiin parkkihappoja sisältävää punaviiniä. Ilman ruokaa jämäkkä viini saattaa kiristää suuta eikä välttämättä maistu miellyttävältä, mutta koska lihan valkuaisaineet kesyttävät viinin, lopputulos on harmoninen. Jos viini olisi kesy jo valmiiksi, makuyhdistelmä jäisi vajaaksi.

Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty viini antaa sopivasti potkua pihville. Jos pidät tuhdeista ja lämpimistä punkuista, valitse juomaksi shiraz-viini.

Vuohenjuustosalaatti + valkoviini

Saman alueen ruoka ja viini täydentävät yleensä hyvin toisiaan, sillä viinejä on kehitelty jopa vuosisatoja sopimaan tuotantoalueen ruokiin. Samasta osoitteesta tulevat vuohenjuusto ja ranskalaiset sauvignon blanc -viinit ovat loistava esimerkki tästä. Kirpeän chevre-juuston ja hapokkaan valkoviinin yhdistelmä on klassikko. Jotta pari toimii varmasti, pidä käsi kevyenä, kun lisäät salaattiin etikkaa tai sitruunamehua.

Juustolautanen + valkoviini

Perinteisen punaviinin sijaan juustojen kanssa kannattaa kokeilla uudenlaisia juomia. Suolainen sinihomejuusto puhkeaa kukkaan makean valkoviinin ja vaalean portviinin kanssa, kypsytetyn juuston kanssa käy mausteinen valkoviini, ja brie nauttii chardonnayn seurasta. Myös kuiva sherry palkitsee valitsijansa pienten makupalojen rinnalla.

Juustotarjottimen vakiopelurit, viinirypäleet, eivät ole viinin ystäviä. Kokeile niiden sijaan kypsää päärynää, paprikapaloja ja pähkinöitä.

Pasta + raikas ja hedelmäinen valkoviini

Kepeä pastaruoka maistuu raikkaan hedelmäisen valkkarin kanssa. Luontevin suunta on Italia-hylly, vaikka muidenkin maiden hedelmäiset viinit toimivat tässä yhdistelmässä. Kun pastakastikkeessa on tomaattia, hapokas viini on paras valinta. Siksi myös kuohuviini komppaa pastan kanssa.

Graavilohi+ hedelmäinen ja hapokas valkoviini

Kun haarukassa on graavilohta, viinin tulee suoriutua sekä ruuan suolaisuudesta että rasvaisuudesta. Graavilohi onkin parhaimmillaan hapokkaan ja hedelmäisen valkoviinin kanssa, koska kevyt makeus tasapainottaa kalan suolaisuutta, ja hapokkuus leikkaa ruuan rasvaisuutta. Myös puolikuiva viini maistuu suolaisen ruuan kanssa. Varmista, ettei viinissä ole tammea. Ranskan Alsacen rieslingit ovat varma valinta lohen seuraksi.

Virhevalinta?

Vaikka juomavalintamenisi vikaan, katastrofia on turha pelätä. Pahimmillaan viini muuttuu mauttomaksi, tai suuhun tulee ikäviä makuja. Tilanteeseen on pelastus. Hörppää vettä ruuan ja viinin välissä, niin makunystyrät eivät sotkeudu toisilleen sopimattomista mauista.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.