Kun viinivalinta osuu nappiin, ruuan ja juoman yhdistelmä maistuu taivaalliselta. Näillä ohjeilla löydät herkulliset makuparit.

Hyvä ruoka ja hyvä viini sopivat yleensä yhteen, mutta aina lempiviini ei ole paras valinta aterialle. Sellaisenaan illanistujaisissa maistuva viini voi tuntua ruuan kanssa ponnettomalta, ja lipittelyyn sopimaton viini taas saattaa yllättää iloisesti ruokapöydässä. Kun ruuan ja juoman liitto toimii, makuelämys nousee uusiin ulottuvuuksiin.
 

Pihvi + jämäkkä punaviini

Kun lautasella on puolikypsä pihvi, kaada lasiin parkkihappoja sisältävää punaviiniä. Ilman ruokaa jämäkkä viini saattaa kiristää suuta eikä välttämättä maistu miellyttävältä, mutta koska lihan valkuaisaineet kesyttävät viinin, lopputulos on harmoninen. Jos viini olisi kesy jo valmiiksi, makuyhdistelmä jäisi vajaaksi.

Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty viini antaa sopivasti potkua pihville. Jos pidät tuhdeista ja lämpimistä punkuista, valitse juomaksi shiraz-viini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuohenjuustosalaatti + valkoviini

Saman alueen ruoka ja viini täydentävät yleensä hyvin toisiaan, sillä viinejä on kehitelty jopa vuosisatoja sopimaan tuotantoalueen ruokiin. Samasta osoitteesta tulevat vuohenjuusto ja ranskalaiset sauvignon blanc -viinit ovat loistava esimerkki tästä. Kirpeän chevre-juuston ja hapokkaan valkoviinin yhdistelmä on klassikko. Jotta pari toimii varmasti, pidä käsi kevyenä, kun lisäät salaattiin etikkaa tai sitruunamehua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juustolautanen + valkoviini

Perinteisen punaviinin sijaan juustojen kanssa kannattaa kokeilla uudenlaisia juomia. Suolainen sinihomejuusto puhkeaa kukkaan makean valkoviinin ja vaalean portviinin kanssa, kypsytetyn juuston kanssa käy mausteinen valkoviini, ja brie nauttii chardonnayn seurasta. Myös kuiva sherry palkitsee valitsijansa pienten makupalojen rinnalla.

Juustotarjottimen vakiopelurit, viinirypäleet, eivät ole viinin ystäviä. Kokeile niiden sijaan kypsää päärynää, paprikapaloja ja pähkinöitä.

Pasta + raikas ja hedelmäinen valkoviini

Kepeä pastaruoka maistuu raikkaan hedelmäisen valkkarin kanssa. Luontevin suunta on Italia-hylly, vaikka muidenkin maiden hedelmäiset viinit toimivat tässä yhdistelmässä. Kun pastakastikkeessa on tomaattia, hapokas viini on paras valinta. Siksi myös kuohuviini komppaa pastan kanssa.

Graavilohi+ hedelmäinen ja hapokas valkoviini

Kun haarukassa on graavilohta, viinin tulee suoriutua sekä ruuan suolaisuudesta että rasvaisuudesta. Graavilohi onkin parhaimmillaan hapokkaan ja hedelmäisen valkoviinin kanssa, koska kevyt makeus tasapainottaa kalan suolaisuutta, ja hapokkuus leikkaa ruuan rasvaisuutta. Myös puolikuiva viini maistuu suolaisen ruuan kanssa. Varmista, ettei viinissä ole tammea. Ranskan Alsacen rieslingit ovat varma valinta lohen seuraksi.

Virhevalinta?

Vaikka juomavalintamenisi vikaan, katastrofia on turha pelätä. Pahimmillaan viini muuttuu mauttomaksi, tai suuhun tulee ikäviä makuja. Tilanteeseen on pelastus. Hörppää vettä ruuan ja viinin välissä, niin makunystyrät eivät sotkeudu toisilleen sopimattomista mauista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla