Kuvat: Pia Inberg ja Shutterstock
Kuvat: Pia Inberg ja Shutterstock

Jäikö vappupiknikin tarpeiden hankkiminen viime tippaan? Trendiravintoloitsija ja Marttaliiton kotitalousneuvoja laativat kauppalistan puolestasi. Nappaa helpot vinkit.

Apuakääk! Piknikkori ammottaa tyhjyyttään, jääkaapissa näkyy valo, eikä millään jaksaisi alkaa suunnitella vuosisadan maukkainta ja kuvauksellisinta vappupiknikiä.

Vedä syvään henkeä. Ravintola Juuren Ilja Björs vinkkaa vappupiknille raaka-aineet, jotka kehtaa levittää Tähtitorninmäen korkeimmallekin kukkulalle. Ehdit vielä ostaa kuohuvan Alkosta ja hakea muut herkut paikallisesta leipomosta tai hyvästä marketista.

Jos trendiravintoloitsijan vinkkaamien raaka-aineiden hankkiminen vaikuttaa tällä aikataululla mahdottomalta, nappaa Marttaliiton kotitalousneuvojan Arja Hopsu-Neuvosen vinkit. Hänen tärppinsä eivät kukkaron nyörejä kiristä, ja raaka-aineetkin löytyvät lähikaupasta, vaikka sen valikoimat olisivat suppeatkin.

Viime hetken hienostopiknik

Ilja Björs, Juuren ravintoloitsija


Pari pulloa kuohuvaa

"Itse valitsisin jotain spesiaalia crémant-kuohuviiniä. Sen ympärille on hyvä rakentaa yksinkertaiset ja maittavat naposteltavat."

Kahta kotimaista juustoa, esim. Peltola Blue ja Väinö valkohomejuustoa

Aprikoosihilloa juuston kylkeen

Juureen tehtyä leipää

"Jos mahdollista, kannattaa suosia oman paikkakunnan leipomoa."

Tippaleipiä

"Tippaleipä kruunaa piknikin."

 

Viime hetken tavispiknik

Arja-Hopsu Neuvonen, Marttaliiton kotitalousneuvoja


Kotimaista kurkkua ja porkkanoita

"Molempia saa jo edullisesti, ja viipaloituja vihanneksia voi kastaa valmisdippikastikkeella maustetussa kermaviilissä."

Patonki

Nakkeja ja perunasalaattia

"Perunasalaatin voi freesata suola- tai tuorekurkuilla."

Omenoita

Vinkki! "Viipaloidut omenat eivät tummu eväsrasiassa, jos ne pyöräyttää sitruunassa, jossa on hieman sokeria ja vettä."

Pikkudonitsit


Lue myös:

Vapun viileät cocktailit

Vapun parhaat alkoholittomat juomat

Kaikki vappuun liittyvät jutut löydät täältä.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.